ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δεν βγήκαμε ποτέ από το μυαλό του John Malkovich

20 χρόνια μετά το σουρεάλ αριστούργημα των Spike Jonze και Charlie Kaufman, θυμόμαστε τι το έκανε -και τι κρατά- τόσο μοναδικό. Με καλεσμένο ΤΟΝ JOHN MALKOVICH.

Πώς είναι δυνατόν μια ταινία από έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη κι έναν πρωτοεμφανιζόμενο σεναριογράφο να συγκεντρώσει τόσο πολύ ερμηνευτικό ταλέντο, να πείσει τον John Malkovich να υποδυθεί αυτοσαρκαστικά τον εαυτό του, να φτάσει μέχρι οσκαρικές υποψηφιότητες για Σενάριο και Σκηνοθεσία, και να γεννήσει μια απόλυτα επιδραστική περίοδο σουρεάλ αριστουργημάτων για το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά;

Στη συνέχεια του αφιερώματος για το επικό κινηματογραφικό 1999, ο Θοδωρής Δημητρόπουλος και η Ιωσηφίνα Γριβέα αναλύουν την κληρονομιά του ‘Being John Malkovich’. Πώς εκτόξευσε τη δημιουργική ομάδα του Charlie Kaufman και Spike Jonze; Ποιο είναι το πραγματικό της νόημα και πώς θα ήταν αν κυκλοφορούσε σήμερα; Τι μας περιέγραψε ο ίδιος ο Malkovich για την αδιανόητη συμμετοχή του Charlie Sheen; Και, κυριότερα από όλα, Malkovich Malkovich, Malkovich Malkovich;

Και για να πεταχτείς γρήγορα στο σημείο που σε ενδιαφέρει:

  • 1.00: Βλέποντας το ‘Being John Malkovich’ τότε και τώρα.
  • 7.40: Η καριέρα του Charlie Kaufman, η σπανιότητα του σεναριογράφου ως auteur, και η σπουδαία δημιουργική ομάδα των Kaufman-Jonze-Gondry.
  • 21.45: Το μυαλό και η περσόνα του John Malkovich.
  • 30.40: Το καστ της ταινίας, το peak του John Cusack, η οσκαρική Catherine Keener, η Cameron Diaz που μας λείπει.
  • 39.11: Ο John Malkovich μας μιλάει από το Φεστιβάλ Βενετίας για το πώς βρέθηκε ο Charlie Sheen στην ταινία και το πώς ήταν η πρεμιέρα πριν 20 χρόνια στην Βενετία, πριν εξετάσουμε την οσκαρική της θέση.
  • 50.32: Ποια η θέση της ταινίας στο σημερινό σκηνικό και η μελαγχολία του φινάλε.

Βρες και κάνε subscribe σε όλα τα Podcast του Oneman εδώSoundcloud/Castbox/Spotify/iTunes/RSS. Στείλε μας σχόλια/ερωτήσεις/προτάσεις για θέματα στο [email protected].

Βρες τον Θοδωρή Δημητρόπουλο @dark_tyler στο Twitter και το Instagram/ [email protected]

Βρες την Ιωσηφίνα Γριβέα Facebook/ [email protected]

*Το ‘The New Pope’ θα προβληθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα από την COSMOTE TV τη φετινή σεζόν.

***

Το αφιέρωμα στις ταινίες του 1999 συνεχίζεται κάθε εβδομάδα του Οκτώβρη στο Pop για τις Δύσκολες Ώρες. Μπορείς να ακούσεις τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς:

CLASS OF ’99:

The Matrix
Eyes Wide Shut (με τον Πάνο Γκένα)
Fight Club (με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο)
Galaxy Quest (με τον Ηλία Κυριαζή)
Notting Hill (με τη Νάνσυ Κωστακοπούλου)
Cruel Intentions (με τον Θωμά Ζάμπρα)
Bonus: Οι σειρές του ’99