ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το Blair Witch Project ήταν ο Εξορκιστής της γενιάς μας

Πριν τα social media, το 'Blair Witch Project' έγινε η πρώτη viral ταινία της εποχής μας. Ο Ηλίας Αναστασιάδης επισκέπτεται το Pop για τις Δύσκολες Ώρες για να αναλύσουμε μαζί ένα διαχρονικό κινηματογραφικό φαινόμενο.

To 1999, πριν το YouTube, το facebook και το snapchat, μια ταινία κατάφερε να γίνει φαινόμενο και να διαδοθει από στόμα σε στόμα κι από οθόνη σε οθόνη (τηλεόρασης; υπολογιστή; τα πάντα!) φτάνοντας να εξελιχθεί σε μια από τις πιο πετυχημένες εμπορικά ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Καταφέρνοντάς το, ανανέωσε το είδος του τρόμου, ανέστησε μια σχεδόν νεκρή κινηματογραφική γλώσσα, και έδωσε σε μια γενιά τον δικό της σινε-εφιάλτη.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το ‘Blair Witch Project’ μια πετυχημένη κινηματογραφική δημιουργία, ακόμα και 20 χρόνια μετά; Πώς κατάφεραν δημιουργοί και παραγωγοί να στήσουν ένα multimedia τρικ τόσα χρόνια μπροστά από την εποχή του; Πού είναι τα όρια αλήθειας και fiction σε αυτό που βλέπουμε τελικά στην οθόνη; Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στο επικό κινηματογραφικό 1999, ο Θοδωρής Δημητρόπουλος κι η Ιωσηφίνα Γριβέα καλούν στο στούντιο τον Ηλία Αναστασιάδη για να μιλήσουν για το σινεμά τρόμου που αγαπούν ή/και φοβούνται, για τα παρασκήνια της ταινίας-φαινόμενο, για το πού απέτυχε το σύγχρονο σίκουελ (και προτείνοντας ιδέες που θα το έκαναν καλύτερο), και για ιστορίες εγκλήματος, τιμωρίας, και Αντώνη Σρόιτερ.

 

Και για να πεταχτείς γρήγορα στο σημείο που σε ενδιαφέρει:

  • 4.07: Βλέποντας πρώτη φορά την ταινία, φόβος, θλίψη και φως.
  • 19.41: Η αυθεντικότητα των γυρισμάτων, αλήθειες, ψέματα και safewords.
  • 27.23: Πώς το μάρκετινγκ της ταινίας ήταν μπροστά από την εποχή της, από τις βιντεοκασέτες στο ίντερνετ.
  • 47.39: Το ‘Blair Witch Project’ ως ένα νέο είδος άμεσου τρόμου και η αναγέννηση των found footage ταινιών.
  • 56.40: Ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο ‘Blair Witch Project’;
  • 1.04.30: Η διαχρονικά υπαινικτική δύναμη της ταινίας, 20 χρόνια μετά.

Βρες και κάνε subscribe σε όλα τα Podcast του Oneman εδώSoundcloud/Castbox/Spotify/iTunes/RSS. Στείλε μας σχόλια/ερωτήσεις/προτάσεις για θέματα στο [email protected].

Βρες τον Θοδωρή Δημητρόπουλο @dark_tyler στο Twitter και το Instagram/ [email protected]

Βρες την Ιωσηφίνα Γριβέα Facebook/ [email protected]

Το αφιέρωμα Class of ’99 συνεχίζεται κάθε εβδομάδα του Οκτώβρη στο POP για τις Δύσκολες Ώρες. Μπορείς να ακούσεις τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς:

CLASS OF ’99:

The Matrix
Eyes Wide Shut (με τον Πάνο Γκένα)
Fight Club (με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο)
Galaxy Quest (με τον Ηλία Κυριαζή)
Notting Hill (με τη Νάνσυ Κωστακοπούλου)
Cruel Intentions (με τον Θωμά Ζάμπρα)
Being John Malkovich (με τον Τζον Μάλκοβιτς)
Bonus: Οι σειρές του ’99