ΛΙΣΤΕΣ

Η αυλαία των Skywalker και 10 ακόμη must ταινίες για τον Δεκέμβριο

Από το τέλος μιας επικής saga και την ελληνική παραγωγή της χρονιάς, μέχρι τα μελλοντικά Όσκαρ και ένα αναπάντεχο true crime.

Από το τέλος μιας επικής saga και την ελληνική παραγωγή της χρονιάς, μέχρι τα μελλοντικά Όσκαρ και ένα αναπάντεχο true crime, ο Δεκέμβριος είναι πολυσυλλεκτικός και έχει κάτι για όλους.

Κράτα σημειώσεις:

Knives Out

Ως πιστή απολογήτρια του ‘Last Jedi’ και φαν του ντεμπούτου του Rian Johnson ‘Brick’, ήμουν πολύ αισιόδοξη για την επιστροφή του σκηνοθέτη στα πάτρια του whodunnit. Η πρώτη του ταινία ήταν ένα γράμμα αγάπης στα παλιάς κοπής νουάρ θρίλερ μυστηρίου, προσαρμοσμένο επιδέξια σε σχολικό setting του σήμερα με τη γλώσσα του χθες. Το φιλμ είχε προδώσει τελικά τη μεγαλύτερή του αγάπη και, παρότι δεν ήταν επιτυχία με την εισπρακτική έννοια, είχε δείξει τη στόφα πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη που κάποια στιγμή στο μέλλον θα τραβούσε ξανά την προσοχή σου.

Το ‘Knives Out’ λοιπόν, η επιστροφή στην πρώτη αγάπη και παντοτινή του που λέγαμε, είναι ο φόρος τιμής του Johnson στην Agatha Christie. Ένα μοντέρνο μυστήριο φόνου όπου όλοι είναι ύποπτοι. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε τους: Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Don Johnson, Michael Shannon, Katherine Langford, Ana de Armas, LaKeith Stanfield και Jaeden Martell. Έχουμε και τον Christopher Plummer που παίζει τον διάσημο συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων που βρίσκεται νεκρός, αλλά η παρουσία του σε φλάσμπακ είναι ουσιαστικής σημασίας. Ο δικός τους Πουαρό τώρα είναι ο ντετέκτιβ Benoit Blanc που υποδύεται με αδιανόητο κέφι ο Daniel Craig, διορισμένος στην υπόθεση υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το καλύτερο twist του Johnson δεν είναι οι εξηγήσεις που δίνει στο μυστήριο (κι αυτές χορταστικότατες ωστόσο), αλλά η πραγματική απορία με την οποία σε αφήνει στις ξεκάθαρες απαντήσεις που έρχονται από νωρίς. Αν βλέπω τον φόνο από τώρα, τι θα μείνει για το τέλος, θα αναρωτιέσαι όσο βλέπεις μια από τις πιο αγνά fun ταινίες της χρονιάς.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Queen of Hearts

Η σκηνοθέτιδα May el-Toukhy εξερευνά τις δομές εξουσίας και τη γέννηση μυστικών μέσα στην οικογένεια στο βραβευμένο από το Φεστιβάλ Sundance ερωτικό θρίλερ ‘Queen of Hearts’. Η Anne, μια επιτυχημένη δικηγόρος και αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα δίδυμων κοριτσιών, νιώθει να λείπει κάτι από τη ζωή της, μέχρι που μετακομίζει σπίτι της ο παραστρατημένος γιος του άντρα της, Gustav. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν ένα απαγορευμένο ειδύλλιο με επικίνδυνες επιπτώσεις. Το φιλμ είναι η επίσημη πρόταση της Δανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην επερχόμενη τελετή.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

19 ερωτικά θρίλερ απείρως καλύτερα από τις ‘50 Αποχρώσεις του Γκρι’

Marriage Story

Η καλύτερη ταινία του Noah Baumbach ξεκινάει από το τέλος. Το τέλος του γάμου των χαρακτήρων που υποδύονται ο Adam Driver και η Scarlett Johansson, σε ερμηνείες που θα τους φτάσουν λογικά μέχρι τα Όσκαρ. Ο Baumbach έχει φτιάξει ένα ωμό, σπαρακτικό οικογενειακό δράμα βιογραφικών του στοιχείων, με ένα τεράστιο βάρος που αναπνέει με πολύ σωστά τοποθετημένο χιούμορ και μια απέραντα συμπονετική ματιά, γεμάτη χάρη και σεβασμό για την κατάσταση. Το απόλυτο must της λίστας.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 6 Δεκεμβρίου στο Netflix.

Ραντεβού στο Belle Epoque

Φιλόδοξη, οραματική ρομαντική κομεντί για έναν πολέμιο της τεχνολογίας σκιτσογράφο που περνά υπαρξιακή κρίση και προσλαμβάνει μια εταιρεία εικονικής πραγματικότητας για να επαναδημιουργήσει την καλύτερη φάση του γάμου του, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να συμφιλιώσει το χρυσό του παρελθόν με το αναπόφευκτο digital μέλλον. Έφυγε με εκπληκτικές κριτικές από τις φετινές Κάννες.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 12 Δεκεμβρίου.

The Two Popes

Πίσω από τα τείχη του Βατικανού, ο συντηρητικός Πάπας Βενέδικτος (Anthony Hopkins) και ο φιλελεύθερος μελλοντικός Πάπας Φραγκίσκος (Jonathan Pryce) πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Fernando Meirelles του ‘Επίμονου Κηπουρού’ και της ‘Πόλης του Θεού’ σκηνοθετεί το ‘Two Popes’ με μια ενδόμυχη, υπόγεια συναρπαστική ματιά στην ιστορική στιγμή της Καθολικής Εκκλησίας και της οργανωμένης θρησκεία. Οι δύο βασικές ερμηνείες υψηλού επιπέδου συζητιούνται ήδη για τα Oscars.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 12 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους και από 20/12 και στο Netflix.

Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer

Υπάρχει ένας απαράβατος, άγραφος κανόνας του Ίντερνετ που λέει πως, υπό καμία συνθήκη και για κανένα λόγο, δεν τα βάζεις με τις γάτες. Αυτό το ένιωσε για τα καλά στο πετσί του ένας νεαρός βασανιστής ζώων που σκότωνε γάτες, βιντεοσκοπούσε τις πράξεις του και αποσκοπούσε την προσοχή ανεβάζοντάς τες online. Στην πορεία προχώρησε και σε ανθρώπινα θύματα, δεν είχε λογαριάσει όμως πως ερασιτέχνες ερευνητές του Ίντερνετ, τσαντισμένοι με τη βία του εναντίον γατών, θα βρίσκονταν μερικά βήματα μόνο πίσω του.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 18 Δεκεμβρίου στο Netflix.

Star Wars: The Rise of Skywalker

Η Skywalker saga φαίνεται να κλείνει αποφασιστικά με το Ένατο Επεισόδιο ‘Star Wars’ και η καταφανέστατη συγκίνηση του J.J. Abrams και του γαλαξία όλου, έγινε μεταδοτική μέσα από το τελευταίο τρέιλερ του.

Η ταινία θα αποχαιρετήσει το διαστημικό έπος των Skywalker, αλλά και την Carrie Fisher που θα δούμε σε πραγματικές σκηνές. Βάλε το τζάκετ της Αντίστασης, πάρε και ένα πακέτο χαρτομάντιλα και προσπάθησε να κλείσεις έγκαιρα εισιτήριο.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 19 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Στη σειρά: Και οι ταινίες 9 ‘Star Wars’, από τη χειρότερη στην καλύτερη

Ευτυχία

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μεταμορφώνεται, στη μεγαλύτερη ελληνική παραγωγή της χρονιάς. Η μεγάλη ηθοποιός υποδύεται την τεράστια στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, με την υπογραφή του Άγγελου Φραντζή. Μαζί της ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και το υπόλοιπο ασύλληπτο καστ (Κάτια Γκουλιώνη, Θάνος Τοκάκης, Ντίνα Μιχαηλίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Λίλα Μπακλέση, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ευγενία Σαμαρά, Γιάννης Δρακόπουλος, Αντώνης Λουδάρος, Κρατερός Κατσούλης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Χρύσα Ρώπα, Φοίβος Δεληβοριάς, Χάρης Μαυρουδής, Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Διδασκάλου). Η Παπαγιαννοπούλου είχε γράψει επιτυχίες όπως τα ‘Ηλιοβασιλέματα’, ‘Δυο Πόρτες Έχει η Ζωή’, ‘Είμαι Αετός Χωρίς Φτερά’ και ‘Περασμένες Μου Αγάπες’.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 19 Δεκεμβρίου.

Little Women

Μετά το θριαμβευτικό σκηνοθετικό ντεμπούτο της με το ‘Ladybird’, η Greta Gerwig μεταφέρει τις ‘Μικρές Κυρίες’ στη μεγάλη οθόνη και συγκεντρώνει μεγάλο κεφάλαιο ταλέντου για να αποδώσει μία από τις πιο αγαπημένες διαχρονικά κλασικές ιστορίες.

Έχεις τη Saoirse Ronan που κυνήγησε τον ρόλο της Joe March και πιθανώς θα βρεθεί ξανά στα Όσκαρ. Τη Laura Dern που φέτος έχει στη φαρέτρα της και το ‘Marriage Story’. Τη Florence Pugh που έσκασε με το ‘Lady Macbeth’ για να μείνει. Την Eliza Scanlen που ξεχωρίσαμε στο ‘sharp Objects’. Τη λατρεία του box office, Emma Watson, και τον παραλίγο Timothée Chalamet του ‘Call Me By Your Name’. Τη Meryl Streep, τον Bob Odenkirk, τον James Norton, τον Tracy Letts. Παράνοια.

Η ταινία έχει φύγει με καταπληκτικές απ’ όπου έχει προβληθεί και ήταν μία από τις ταινίες που περιμέναμε περισσότερο για φέτος.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 26 Δεκεμβρίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Η Greta Gerwig ήθελε στο ‘Lady Bird’ όλα να μοιάζουν διαλεγμένα, αλλά αληθινά

Cats

Το ‘Cats’ είναι η ειδική περίπτωση της λίστας. Το καταγέλαστο τρέιλερ του ξεσήκωσε το κράξιμο του Ίντερνετ, αλλά μόλις κατέκατσαν οι στάχτες, η ταινία άρχισε να μπαίνει στα προγνωστικά των Όσκαρ. Μιλάμε για τη μεταφορά του ομώνυμου, διάσημου μιούζικαλ του Andrew Lloyd Webber, με ένα απαστράπτον καστ που περιλαμβάνει τη Judi Dench, τον Ian McKellen και τον Idris Elba, σε σκηνοθεσία του ήδη οσκαρικού Tom Hooper που είχε νικήσει με τον ‘Λόγο του Βασιλιά’.

Μπορεί να είναι καλό. Μπορεί να είναι τόσο κακό που θα είναι καλό. Μπορεί να γίνει από αυτές τις ταινίες που θα μας κάνουν να λέμε κάποτε, ‘εσύ πού ήσουν όταν κυκλοφόρησε το ‘Cats;’. Εσύ θα λείπεις;

Η ταινία κυκλοφορεί στις 26 Δεκεμβρίου.

Beanpole

Ρωσικό δράμα εποχής για μια νεαρή γυναίκα που επιστρέφει μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με ένα τρίχρονο παιδί στο Λένινγκραντ του 1945. Η πρόταση της Ρωσίας για τη φετινή κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας έχει ήδη δύο πολύ μεγάλα βραβεία από τις Κάννες (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, FIRESCI) και κάνει εντυπωσιακή δουλειά με το μετατραυματικό σοκ που αφήνει ένας πόλεμος σε μία χώρα. Η ειρήνη έχει βαρύ αντίτιμο.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 26 Δεκεμβρίου.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!