Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΣΙΝΕΜΑ

Τα 35.000 γαρύφαλλα στα μπουζούκια της ‘Φαντασίας’ ήταν μια νύχτα στα ’90s

Η εποχή της αλόγιστης σπατάλης και της ξέφρενης διασκέδασης αποτυπώνεται πλήρως στη νέα ταινία του Αλέξη Καρδαρά.

Τοποθετημένη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, και με τον συμβολικό τίτλο ‘Φαντασία’, η νέα ταινία του Αλέξη Καρδαρά φέρνει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη την ανεμελιά, την αφθονία, τους μοιραίους έρωτες και τα ξέφρενα πάρτι της αθηναϊκής νύχτας των ’90s.

Τσιγάρα, ποτά, ξενύχτια, αγάπες και λουλούδια. Με αυτές τις πέντε λέξεις μπορεί κανείς να περιγράψει την ατμόσφαιρα της εποχής και της ταινίας. Στο επίκεντρο της πλοκής, το μοιραίο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε μια νεαρή τραγουδίστρια, τον μπουζουξή-μέντορα της και το λαϊκό-ποπ αστέρι της εποχής, καθώς το πάθος των πρωταγωνιστών κλιμακώνεται μέσα από επανεκτελέσεις τραγουδιών του Χιώτη, του Μητσάκη και του Μανίσαλη, αλλά και καινούριων κομματιών συνυφασμένα με το ύφος της διασκέδασης εκείνης της εποχής. Μιας εποχής που αποτέλεσε σημείο καμπής της ελληνικής λαϊκής μουσικής κουλτούρας, αλλά και ενός ολόκληρου lifestyle.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο του κινηματογράφου Ρένα Μόρφη, ο Στέλιος Μάινας, o Γιάννης Στάνκογλου και η Βίκυ Παπαδοπούλου. Το cast συμπληρώνουν οι: Καλλιρόη Μυριαγκού, Αντίνοος Αλμπάνης, Γιάννης Νταλιάνης, Άννα Καλαϊτζίδου, Ανδρέας Νάτσιος, με τις φιλικές συμμετοχές των Δημήτρη Μοθωναίου, Αντώνη Καρπετόπουλου κ.α. Ο Αλέξης Καρδαράς σκηνοθετεί (Γκίνες, Η Ληστεία) και έχει γράψει το σενάριο, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.

Για τις ανάγκες της ταινίας, ο δημιουργός Αλέξης Καρδαράς μας ταξιδεύει στην κοντινή, αλλά ταυτόχρονα τόσο μακρινή, δεκαετία του ’90, και μάλιστα στον κόσμο της πίστας που τότε έπαιρνε φωτιά. Είναι ένα πρωτοφανές εγχείρημα για το ελληνικό σινεμά, αφού είναι η πρώτη ταινία που διαδραματίζεται ως επί το πλείστον εκείνη την καταλυτική εποχή.

Ο σκηνογράφος Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου ανέλαβε να αναπαραστήσει αυτή την πρόσφατη χρυσή εποχή. H ταινία χρειάστηκε 32.000-35.000 γαρύφαλλα. Έσπασαν γύρω στα 2.000 χιλιάδες πιάτα, χρειάστηκαν δεκάδες πανέρια, έφτιαξαν δικές τους μάρκες ποτών και χρησιμοποιήθηκαν πολλά λίτρα από χυμό φραγκοστάφυλο για το ‘κρασί’ που καταναλωνόταν και άλλα τόσα λίτρα τσαγιού για το ‘ουίσκι’.

Μία ακόμα μεγάλη πρόκληση ήταν να μελετηθούν οι διαφορετικές εποχές για να καταλήξουν οι δημιουργοί στα κουστούμια της ταινίας. Έγινε έρευνα διαδικτυακά, από αρκετά βιβλία, από μνήμες και από αρχεία με υλικό της εποχής εκείνης. Σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα της ταινίας, οι προκλήσεις της Φαντασίας δεν είναι μόνο ότι πολλές σκηνές διαδραματίζονται μέσα σε κέντρα, όσο με το ότι ξεκινάει με μικρές σκηνές της δεκαετίας του ’70, ο βασικός κορμός της ταινίας συνεχίζεται το ’93-’94 και φτάνει στις μέρες μας.

Στην ταινία υπάρχουν 138 ρόλοι με πολλές εμφανίσεις, ειδικά των πρωταγωνιστών, ενώ η πρωταγωνίστρια έχει γύρω στις 30 εμφανίσεις, όπου αποτυπώνονται συγκεκριμένες περίοδοι της ζωής της.

Από τις 28 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

*Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

***

Και μην ξεχνάς! Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας για το θρυλικό σινεμά του 1999 και τον ερχομό του Halloween, δες το νέο μας επεισόδιο POP για τις Δύσκολες Ώρες για το φαινόμενο του ‘Blair Witch Project’, με καλεσμένο τον Ηλία Αναστασιάδη.