(Photo Jeff Daly/Invision/AP)
ΛΙΣΤΕΣ

7 σημάδια ότι τα ’20s θα ανήκουν ξανά στη ροκ

Ο Legend 88.6 έχει δείξει τον δρόμο από το τέλος του 2019. Oι Tool, oι Slipknot και οι Idles παίρνουν τη σκυτάλη.

Η ροκ μουσική είναι από εκείνα τα είδη όπου τα καινούργια πράγματα πάντα κοιτάνε προς τα πίσω. Αυτή την όμορφη, λοιπόν, μείξη του κλασικού παραδοσιακού με την ορμή του νέου, την ακούς καθημερινά στον Legend 88.6.

Aν είχα ένα δολάριο για κάθε φορά που άκουγα κάποιον να λέει ότι η ροκ πεθαίνει τότε σίγουρα θα έβγαζα κάποια περισσότερα λεφτά. Εντάξει, δεν θα γινόμουν και πλούσιος. Μιλάω και για άλλα πράγματα με τους ανθρώπους γύρω μου. Η αλήθεια πάντως είναι ότι πρόκειται για το κατ’εξοχήν είδος που, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, οι ίδιοι οι οπαδοί του βιάζονται καμιά φορά να το θάψουν.

Κι όμως η προφητεία απέτυχε ξανά. Το βλέπουμε τώρα. Ακολουθεί μια εκτεταμένη περιόδο που προσωπικά θα έβαζα την αφετηρία της, όταν οι Radiohead, αφού έβγαλαν ένα από τα σπουδαιότερα ροκ άλμπουμ όλων των εποχών, το ‘Ok Computer’, αποφάσισαν ξαφνικά ότι η επόμενη δουλειά τους απλά δεν θα είναι ροκ. Kαι γενικά οι ίδιοι δεν θα είναι ροκ.

Δεν είναι βέβαια ότι από το 2000, όταν και κυκλοφόρησε το ‘Kid A’, δεν υπήρξαν μερικές σπουδαίες ροκ μπάντες (εδώ επιτρέψτε μας να θεωρήσουμε το ροκ με την ευρύτερη έννοια και συμπεριλαμβάνοντας και τη metal και την punk, πράγμα που φαίνεται τελείως λάθος αν μιλάμε για προηγούμενες δεκαετίες αλλά έχει ένα νόημα στις μέρες μας με την ανάδυση και του ηλεκτρονικού ήχου). Πάντα όμως σου δημιουργούνταν μια πεποίθηση ότι η σκήνη ανακύκλωνε συχνά τα ίδια πράγματα και ότι ροκ σήμαινε αποκλειστικά σχεδόν κάτι παλιό.

Το 2019 όμως αυτή η τάση, λοιπόν, άρχισε να αλλάζει. Η ροκ μουσική (με την ευρύτερη και τη στενότερη έννοια) άρχισε να διεκδικεί και πάλι τον χώρο της με νέες μπάντες και νέες δουλειές που τράβηξαν το ενδιαφέρον και έδωσαν νέα φρεσκάδα και έναν σκληρό ήχο που πάντα είχε κάτι να πει αλλά πλέον αυτό το κάτι το ακούν και τα μεγάλα media. Δεν θα ήταν παράλογο, λοιπόν, να πει κανείς ότι η ροκ μουσική είναι πολύ πιθανόν να (ξανα)πάρει τη σκυτάλη από το hip-hop που κυριάρχησε τη δεκαετία που μας αφήνει.

Οι Tool ξεπέρασαν την Taylor Swift

Θυμάστε μια εκπληκτική ιστορία που έγινε μέσα στη χρονιά; Εκεί όπου εξοργισμένοι οπαδοί της Taylor Swift προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιοι ήταν αυτοί οι τύποι που με ένα άλμπουμ με περίεργο όνομα ξεπέρασαν το ‘Lover’  στο νούμερο 1 των charts του Billboard;

Ελπίζω να το θυμάστε γιατί ήταν, εκτός από αστείο, αρκετά ενδεικτικό. Πράγματι, το ‘Fear Innoculum’ ήταν η νέα δουλειά των Tool, αυτή η δουλειά που όλο την περιμέναμε και όλο κινούσε να ‘ρθει. Ήρθε και εκτός από το γεγονός ότι ήταν εκπληκτική, εκτόπισε από τα charts μερικές pop star όπως η Taylor Swift και η Lana Del Rey. Είναι και αυτό ένα σημαντικό δείγμα αναγέννησης. Πόσο καιρό είχαμε να δούμε ένα metal άλμπουμ στην κορυφή του Billboard;

Οι Slipknot θύμισαν αυτό που ήταν

Απαντώντας στο ερώτημα που κάναμε παραπάνω: Όχι πάρα πολύ. Βλέπεται μόλις λίγες μέρες πριν τους Tool είχαμε ακόμα μια metal μπάντα στην κορυφή του Billboard 200, τους Slipknot με το ‘We Are Not Your Kind’. Οι Slipknot δεν είναι ότι είχαν τόσο πολλά χρόνια όσα οι Tool, να βγάλουν δίσκο. Είχαν όμως πάρα πολλά χρόνια να βγάλουν καλό δίσκο. Συνέβη τώρα.

Το ‘We Are Not Your Kind’ το βρήκα εξαιρετικό. Μου θύμισε τον παλιό καλό σκληρό ήχο της μπάντας που γνώρισε ο κόσμος στο γύρισμα του αιώνα. Και εδώ είχαμε μια σπουδαία εμπορική επιτυχία. Το σημαντικότερο όμως, πέρα από τους αριθμούς, ήταν ότι αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά ότι oι Slipknot είχαν, έχουν και θα έχουν να δώσουν πράγματα.

(AP Photo/Armando Franca)

Τα Rock Festivals ξαναγιγαντώνονται

Αυτή είναι κάτι που μπορεί να μην το αντιληφθήκαμε τόσο στην Ελλάδα όπου τα μεγαλύτερα μουσικά festival είναι παραδοσιακά ροκ. Στην Αμερική όμως είχαν αρχίσει να αραιώνουν. Οι headliners ήταν πια στη συντριπτική τους πλειοφηφία pop-stars ή rappers.

Το γεγονός αυτο αντιστρέφεται. Παλιά καλά γιγαντιαία ροκ και metal φεστιβάλ διήμερα ή και τριήμερα αρχίζουν να ξαναγεννιούνται. Στο κέντρο τους ως headliners σχεδόν αποκλειστικά ονόματα της παλιάς και της νέας φρουράς. Πάρτε για παράδειγμα το τεράστιο ‘Epicenter’ που έγινε τον Μάιο στις ΗΠΑ και είχε ονόματα όπως οι Metallica, oι Deftones, οι Godsmack, οι Lynyrd Synyrd κτλ. Εδώ που τα λέμε καύσιμο του μουσικού αυτού είδους ήταν πάντα οι συναυλίες του.

Tα μεγάλα περιοδικά αρχίζουν να ακούν ακραίο ήχο

Επιτέλους. Σε λίστες που προτείνουν και στις οποίες κυριαρχούν παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια pop και hip-hop άλμπουμ, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σιγά-σιγά αλλά με συστηματική παρουσία δουλείες το ακραίου ήχου. Φέτος θα δεις αρκετά συχνά τους Blood Incantation, τους Ιnter Arma και τους Baroness. Πέρσι στις ψηλές θέσεις των καλύτερων άλμπουμ της χρονιάς έβλεπες πολύ συχνά να αναφέρονται οι αριστουργηματικοί Deafheaven.

Η αλήθεια είναι ότι ο όλα αυτά τα χρόνια της ενδοσκόπησης που πέρναγε η ροκ σκηνή, ο ακραίος ήχος ήταν αυτός που την τράβαγε προς την πρωτοτυπία. Και επιτέλους αυτό αρχίζει να αναγνωρίζεται και σε μαζικότερο κοινό.

Οι μπλούζες της Billie Eilish

Ο άνθρωπος που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει την επόμενη δεκαετία στην pop μουσική ακούει metal και φροντίζει να μας το υπενθυμίζει συνεχώς. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Billie Eilish εμφανίστηκε με μπλούζες παλιών καλών ροκ και metal καλλιτεχνών. Κι ας είναι 17. Κι ας υπάρχει ο μύθος ότι τα 17χρονα παράτησαν εδώ και πολύ καιρό αυτό το είδος.

Η ίδια πάντως εκτός από τις μπλούζες που φοράει έχει μιλήσει πάρα πολλές φορές για τη σημασία που είχαν οι Green Day στη δική της μουσική διαμόρφωση. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά παρουσιάζοντάς τους στα ΑΜΑS: “Δεν υπήρξε ποτέ μια μπάντα πιο σημαντική για μένα (σ.σ. από τους Green Day)”.

Οι Mötley Crüe για κάποιον λόγο είναι ξανά παντού

Πέρασαν 30 χρόνια από τότε που η heavy metal μπάντα έβγαλε το εμβληματικό ‘Dr. Feelgood’. Τους είδαμε πρώτα στην biopic ταινία του Netflix, το ‘The Dirt’  του Jeff Tremaine. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από αυτή, η μπάντα ανακοίνωσε την επιστροφή της για ένα tour που θα γύριζε όλη την Αμερική. Αν μη τι άλλο σημαντικό. Και η αλήθεια είναι ότι σίγουρα θα τους ακούσετε και στον Legend 88.9.

H Ιndie ξαναγύρισε

Η indie εμφανίστηκε με κρότο και χάθηκε στη σιγή ως ένας διάττων αστέρας που είχε πολλά να δώσει αλλά δεν έφτασε ποτέ το ταβάνι του. Έλα όμως που δεν τελείωσε οριστικά. Φέτος μετά από καιρό ακούσαμε μερικά πραγματικά σπουδαία πράγματα και από εκείνη την μεριά. Μαζί της και oι punk και post-punk ήχοι που επίσης αναγεννιούνται.

Μερικά μόνο από τα ονόματα που ακούσαμε φέτος ήταν οι Foals, η τραγική περίπτωση του David Berman και των Purple Mountains, οι Fountaines D.C και οι The Murder Capital, μαζί με τους Idles που έρχονται με φόρα από πέρσι και θα τους δούμε και φέτος στην Ελλάδα. Όλα αυτά δεν είναι μόνο δείγματα εμπορικά επιτυχημένων άλμπουμ. Είναι και δείγματα άρτιων και πολλές φορές εξαιρετικών δουλειών που αφήνουν την ελπίδα ότι είναι στην αρχή ακόμα μιας λαμπρής πορείας.

 

– ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ LEGEND 88.6 στο Facebook και στο Ιnstagram.

 

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Στο 2ο επεισόδιο, αναλύουμε τις standalone ταινίες του franchise, Rogue One και Solo: A Star Wars Story: