ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ιστορία που έφερε τον Lil Nas X στην κορυφή δεν είναι καθόλου συνηθισμένη

Ο μακροβιότερος κάτοχος της κορυφής του Billboard είναι μόλις 20.

Θα ήθελα, για αρχή, να σηκωθείς και να χειροκροτήσεις. Πίστεψε με. Αυτό που ακολουθεί αξίζει το standing ovation. Μέχρι πριν λίγες ημέρες, το ρεκόρ συνεχόμενων εβδομάδων στην κορυφή του US Chart, στην πρώτη θέση στo Billboard Hot 100, το ‘χε το Despacito, το οποίο είχε ισοφαρίσει το 16-0 της Mariah Carey, με το Οne Sweet Day. Eπειδή η έμπνευση του Luis Fonsi είναι πιο πρόσφατη και έχει στοιχειώσει τα καλοκαίρια μας (που καλά να είναι ο άνθρωπος, να ‘παράγει’ επιτυχίες), θα προτιμήσω να σου θυμίσω το άσμα της Carey -που ήταν και πιο παλιό (του 2009) και ενδεχομένως να σου διαφεύγει.

 

Αυτά βρίσκονται πια, στο Νο2 της ιστορίας. All hail your new King, δηλαδή τον Lil Nas X, ο οποίος έγινε αυτήν την εβδομάδα ο μακροβιότερος κάτοχος της κορυφής, συμπληρώνοντας 17 διαδοχικές εβδομάδες με το Old Town Road. Έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδοχές. Δες το remix με τον σταρ της country, Billy Ray Cyrus. Υπάρχει λόγος.

 

Το Billboard είχε ‘μπανάρει’, τον Μάρτιο, το τραγούδι από τα charts της country γιατί φερόταν ‘να μην αγκαλιάζει αρκετά στοιχεία της σημερινής country μουσικής’. Αυτή η απόφαση δημιούργησε αντιδράσεις που αφορούσαν το συντηρητισμό που χαρακτήριζε αυτό το είδος μουσικής. Ακούστηκαν και κάποιες κατηγορίες για ρατσισμό. Το Billboard τις διέψευσε, παρ’ όλα αυτά με την κίνηση στην οποία προέβη έκανε το Old Town Road θέμα προς συζήτηση που είχε ως συνέπεια το Νο1 του Απριλίου.

Mόνο το τελευταίο επταήμερο, η δημιουργία του 26χρονου συμπλήρωσε 72.500.000 streams και 46.000 downloads. Ως ανώτερος άνθρωπος, η Carey του έστειλε αγάπη και συγχαρητήρια.

 

Ο τύπος αυτός αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του πέρυσι, για να διεκδικήσει μια καριέρα στη μουσική. Όταν ανακοίνωσε τα μαντάτα στους γονείς του, του είπαν πως υπάρχουν εκατομμύρια rappers στη βιομηχανία και άρα θα ήταν χρήσιμο να κάνει κάτι άλλο με τη ζωή του. Όπως το να μείνει στο πανεπιστήμιο. Τους εξήγησε πως έχει χρόνο μπροστά του και ότι ήθελε να κυνηγήσει το όνειρο του. Συμφώνησαν αυτό το κυνήγι να ‘χει ημερομηνία λήξεως.

Η πρώτη του απόπειρα είχε για τίτλο το “Naserati”. Δεν έκλαψε κανείς. Ακολούθησε το Old Town Road. Τη συνέχεια τη διάβασες πιο πάνω.

Τον περασμένο Οκτώβρη ζούσε στο σπίτι της αδελφής του (δεν τολμούσε να γυρίσει στο πατρικό του, αν δεν πετύχαινε), κοιμόταν στο πάτωμα και χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή της για να κάνει δουλίτσα.

Ο κατά κόσμον Montero Lamar Hill είχε τόσο άγχος, που υπέφερε από πονοκεφάλους καθημερινά και είχε ‘χάσει’ τον ύπνο του. Μια μέρα αποφάσισε να δώσει τα 30 από τα 35 δολάρια που είχαν μείνει στον τραπεζικό του λογαριασμό, για να αγοράσει ένα beat από το YouTube. Επέλεξε αυτό ενός έφηβου Ολλανδού, (ονόματι Kiowa Roukema, aka YoungKio). Το πέρασε από επεξεργασία, έκανε μείξη της country music με trap beats και το ανέβασε στο TikTok, τον απόλυτο προορισμό για ποσταρίσματα μικρών videos, ιδανικά αυτών που ευνοούν το lip-syncing. Σημείωση: το lip-syncing είναι αυτό που ακούς ένα τραγούδι και ανοιγοκλείνεις το στόμα σου -χωρίς να βγάζεις κάποιον ήχο- σε απόλυτο συγχρονισμό με τους στίχους.

Πριν αρχίσεις να κλαις τον μικρό Ολλανδό, είναι χρήσιμο να ξέρεις ότι ο Lil Nas X του ‘χει δώσει συμβόλαιο συνεργασίας και κανόνισε να τον συναντήσει εκ του σύνεγγυς, τον περασμένο Απρίλιο.

Με το που ‘ανέβασε’ το Old Town Road στο TikTok, έγινε χαμός. Εκατομμύρια δημιουργοί videos το χρησιμοποίησαν ως soundtrack, όπως υποδύονταν τους cowboys. Έγινε trend, ακολούθως έγινε και hit που βρέθηκε στο ΤΟΡ50 του αμερικανικού Spotify και στα παγκόσμια charts της Apple Music. Πριν κλείσει τα 20, ο Lil Nas X υπέγραψε συμβόλαιο με την Columbia Records και σε μηδενικό χρόνο είχε ήδη 1.000.000 followers στο Instagram  και το Twitter, μαζί. Τη σήμερον ημέρα έχει 3.7 εκατομμύρια στο μεν και 2.5 εκατομμύρια στο δε.

 (Richard Shotwell/Invision/AP)

Τον Φλεβάρη του 2019 χρησιμοποίησε αυτούς τους λογαριασμούς για να ενημερώσει πως “πριν 7 μήνες ζούσα με τους γονείς μου, δεν είχα αυτοκίνητο, υπέφερα από το άγχος που μου προκαλούσε καθημερινούς τεράστιους πονοκεφάλους και πάλευα για να καταφέρω να κοιμηθώ τρεις ώρες. Σήμερα είμαι ακόμα σε αυτήν την κατάσταση”. Είχε αποφασίσει να μοιραστεί με τον κόσμο το θέμα που αντιμετώπιζε με τις κρίσεις άγχους. Στις 30/6 θέλησε να κάνει άλλη μια αποκάλυψη.

Αφότου εμφανίστηκε στη σκηνή του LGBT Pride Month, στο Glastonbury, με τον Billy Ray και τη Miley Cyrus, μπροστά σε κοινό 180.000 ανθρώπων, πόσταρε στο Twitter το τραγούδι του με τίτλο “C7osure (You Like)”, με τη ‘λεζάντα’ “κάποιοι το ξέρετε ήδη, άλλοι δεν νοιάζεστε και ορισμένοι συνεχίζεται να με γ… Πριν τελειώσει αυτός ο μήνας, θέλω να ακούσετε προσεχτικά το C7osure”. Ακολούθησαν emojis, μεταξύ των οποίων ήταν ένα ουράνιο τόξο. Ένας από τους στίχους είναι αυτός: “Pack my past up in the back, oh, let my future take a hold/This is what I gotta do, can’t be regretting when I’m old.”

(Κεντρική Φωτογραφία: Chris Pizzello/Invision/AP)

ΚΙ ΑΛΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:

Έχουμε αποδείξεις ότι o Καρβέλας και ο Sin Boy είναι το ίδιο πρόσωπο
Στους στίχους του ΛΕΞ καταλαβαίνεις τι θα πει hip-hop
O Nakhane είναι μουσικός, ηθοποιός και συγγραφέας γιατί δεν έβρισκε λόγο να διαλέξει μόνο ένα