ΒΙΒΛΙΟ

Ερίκ Καστέλ #6: Το μυστικό του Παμπλίτο

Όλα όσα έγιναν στο έκτο άλμπουμ της σειράς κόμικ του αγαπημένου ποδοσφαιρικού ήρωα, που κυκλοφορεί κάθε Κυριακή με το ΕΘΝΟΣ.

Oι περιπέτειες του Ερίκ Καστέλ συνεχίζονται με το “ΕΘΝΟΣ της Κυριακής” το οποίο δίνει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να συγκεντρώσει για πρώτη φορά και τα 16 τεύχη της συλλογής του θρυλικού κόμικ, καθώς κάποια εξ’ αυτών δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στην Ελλάδα!

Στο προηγούμενο τεύχος γνωρίσαμε για πρώτη φορά τους γονείς του Ερίκ Καστέλ, ενώ τρομάξαμε μαζί με τον αγαπημένο μας ήρωα στην ιδέα ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται εκείνοι στο αεροπλάνο, το οποίο κατέλαβαν αεροπειρατές. Για καλή τους τύχη, όμως, είχαν φτάσει με άλλο αεροπλάνο στο Παρίσι και είδαν από κοντά το γιο τους μετά από χρόνια. Βέβαια, το κακό είναι πως η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε από τη Ναντ από το ευρωπαϊκό κύπελλο και έτσι δεν είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Ερίκ να σηκώνει το τρόπαιο.

Το “νούμερο 7” της Μπαρτσελόνα είναι σκασμένο, αφού θα κάτσει να δει (όπως όλοι) τον τελικό του κυπέλλου από την τηλεόραση. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκινάει η ιστορία του έκτου τεύχους που μας απασχόλησε αυτή την εβδομάδα.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΡΙΚ

Εκτός από τον τελικό του κυπέλλου υπάρχει και κάτι άλλο, ακόμη πιο σημαντικό στο μυαλό του Καστέλ. Έχει υποσχεθεί να κάνει μια έκπληξη στους Παμπλίτος του, οι οποίο κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα” από την ώρα που το έμαθαν. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν μετά το πρώτο -κάτι σαν επίσημο- παιχνίδι του Παμπλίτο με το εφηβικό της Μπαρτσελόνα.

Όπως ο καθένας από εμάς, όμως, ο μικρός νιώθει τα πόδια του να τρέμουν φορώντας σε αγώνα την φανέλα της Μπάρτσα. Δεν είναι και λίγο. Καταφέρνει ωστόσο να πετύχει το μοναδικό γκολ του αγώνα και να γεμίσει με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια τους φίλους του που κάθονταν στις εξέδρες για να τον δουν.

Και φτάνουμε στην έκπληξη του Καστέλ. Αλήθεια, πόσοι από εμάς περίμεναν ποτέ να ακούσουν έναν ποδοσφαιριστή να παθιάζεται τόσο για την ιστορία και τα βιβλία; Ο Ερίκ κάτι έχει πάθει τον τελευταίο καιρό, μετά και την πρόταση της Γαλλίδας δημοσιογράφου να ετοιμάσουν μαζί ένα βιβλίο για το ποδόσφαιρο και ψάχνεται όλο και πιο πολύ.

Έβαλε μάλιστα την μητέρα του (η οποία είναι αρχαιολόγος) να του στείλει πληροφορίες για την ιστορία του ποδοσφαίρου, την οποία δείχνει στους Παμπλίτος. Βέβαια, η έκπληξη δεν ήταν μόνο αυτή, αλλά κι ένα φιλμ του ίδιου, από όταν ήταν στην ηλικία τους και έπαιζε ποδόσφαιρο. Οι Παμπλίτος ξετρελάθηκαν!

Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ωραίες οι στιγμές εκτός αγωνιστικού χώρου, αλλά η Μπαρτσελόνα “παίζει” όλη τη χρονιά και την πρόκρισή της στο επόμενο ευρωπαϊκό κύπελλο, στον αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στη Λας Πάλμας. Χρειάζονται οπωσδήποτε νίκη με πολλά γκολ για να “κλειδώσουν” την πρόκριση στην Ευρώπη, η οποία θα σημαίνει παράλληλα πως και το εφηβικό τμήμα της Μπάρτσα (αυτό στο οποίο ανήκει και ο Παμπλίτο) θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό κύπελλο νέων. Επομένως πλέον ο Καστέλ παίζει για δύο λόγους.

Το κίνητρό του είναι αυξημένο κι αυτό αντικατοπτρίζεται στο χορτάρι. Αν δεν έπαιζε και για τον Παμπλίτο, πιστεύετε θα έκανε τέτοια εμφάνιση; Μάλλον ο μικρός σημαίνει πολλά περισσότερα για τον Καστέλ, ο οποίος μπαίνει σαν “ταύρος” στο γήπεδο και πετυχαίνει τέσσερα γκολ, δίνοντας τη νίκη με 6-1 στη Μπαρτσελόνα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το αποτέλεσμα τους στέλνει… Ευρώπη.

ΤΑΞΙΔΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Αμέσως μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεών του με την ομάδα, ο Καστέλ παίρνει το πρώτο αεροπλάνο και πετάει για Παρίσι, προκειμένου να ξανασυναντηθεί με τους γονείς του. Ο σκοπός του ταξιδιού του είναι διπλός. Αρχικά να τους δει και να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης που έχουν στήσει, αλλά και να βρει κι άλλες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του ποδοσφαίρου, την οποία θέλει να επιμεληθεί ο ίδιος στο βιβλίο της Γαλλίδας δημοσιογράφου.

Αυτή που θα τον βοηθήσει περισσότερο, όμως, είναι η Πακίτα, την οποία συναντά τυχαία μετά την επιστροφή του στη Βαρκελώνη. Μετά τα -κλασσικά- γυναικεία παράπονα που του κάνει για το γεγονός πως την έχει ξεχάσει, στη συνέχεια του δίνει οδηγίες για το σπίτι του Αντόνιο Μουνιός, έναν από τους πιο παλιούς υπαλλήλους της Μπαρτσελόνα, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί από το 1974 και διαθέτει ίσως τη μεγαλύτερη συλλογή από βιβλία και εφημερίδες. Ό,τι ακριβώς δηλαδή έψαχνε ο Καστέλ.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΑΛΛΑ…

Ο Ερίκ αποφασίζει να επισκεφτεί τον συνταξιούχο πρώην υπάλληλο της Μπαρτσελόνα στο απομονωμένο σπίτι του έξω από τη Βαρκελώνη και παίρνει μαζί του τον Παμπλίτο. Οι δυο τους, λοιπόν, ξεκινούν και μετά από μια μικρή περιπέτεια φτάνουν στο σπίτι του κατά τα άλλα φιλόξενου Αντόνιο.

Ο συμπαθέστατος Ισπανός βοηθάει αμέσως τους δύο ήρωες να βρουν αυτό που ψάχνουν, όμως η αναποδιά δεν αργεί να τους βρει. Ο Παμπλίτο σκοντάφτει, πέφτει πάνω στη σκάλα του Καστέλ και ο Ερίκ σωριάζεται στο πάτωμα κρατώντας τον αστράγαλό του.

Αποφασίζουν να φύγουν, προκειμένου να επισκεφτούν τον κοντινότερο γιατρό, όμως λίγο αφότου ξεκίνησαν με το αυτοκίνητο, ο Γάλλος καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να οδηγήσει. Και τότε είναι που ο Παμπλίτο μπαίνει στη θέση του οδηγού. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς σκέφτηκε ο Καστέλ και τον άφησε να πάρει το τιμόνι, πάντως, μέχρι να φτάσουν στο ιατρείο λίγο έλειψε να λιποθυμήσει. Όχι από τον πόνο, αλλά από τον τρόμο του στην οδήγηση του μικρού.

Ευτυχώς, κατάφεραν και έφτασαν στον γιατρό, του οποίου η διάγνωση ήταν πως ο Καστέλ δεν έχει κάτι σοβαρό, αλλά τρόμαξε περισσότερο απ’ ότι χρειαζόταν. Δεν θα τον επηρεάσει λοιπόν στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της Μπαρτσελόνα κόντρα στη Μονακό. Εκεί δε θα ταξιδέψει μόνο η αντρική ομάδα των “μπλαουγκράνα”, αλλά και οι μικροί, μαζί με τον Παμπλίτο.

Οι δυο τους, όμως ,δεν πρέπει ποτέ να το πουν σε κανέναν αυτό που έγινε στις τελευταίες σελίδες του κόμικ. Βέβαια, του Ερίκ του ξεφεύγει μια λεπτομέρεια που βάζει σε ανησυχία τη μητέρα του Παμπλίτο για το μυστικό τους. Αμάν βρε Ερίκ…

 

Μην χάσετε το έβδομο τεύχος του Ερίκ Καστέλ, με τίτλο “Η νύχτα του Τιμπιντάμπο”, στο Έθνος της Κυριακής που κυκλοφορεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

KI ΑΛΛΟΣ ΚΑΣΤΕΛ

Ερίκ Καστέλ #5: Η αεροπειρατεία
Ερίκ Καστέλ #4: Ο ημιτελικός
Ερίκ Καστέλ #3: Η αποβολή
Ερίκ Καστέλ #2: Η ρεβάνς
Ερίκ Καστέλ #1: Ο Ερίκ και οι Παμπλίτος