ΒΙΒΛΙΟ

Ερίκ Καστέλ #9: Τα πέντε πρώτα λεπτά

Όλα όσα έγιναν στο ένατο άλμπουμ της σειράς κόμικ του αγαπημένου ποδοσφαιρικού ήρωα, που κυκλοφορεί κάθε Κυριακή με το ΕΘΝΟΣ.

Οι περιπέτειες του Ερίκ Καστέλ συνεχίζονται με το “ΕΘΝΟΣ της Κυριακής” το οποίο δίνει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να συγκεντρώσει για πρώτη φορά και τα 16 τεύχη της συλλογής του θρυλικού κόμικ, καθώς κάποια εξ’ αυτών δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στην Ελλάδα!

Το προηγούμενο τεύχος ήταν ιδιαίτερο, αφού είδαμε τον Ερίκ να αφήνει την Μπαρτσελόνα, προκειμένου να υπογράψει στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ήταν μάλιστα κι ένα τεύχος που εξόργισε και στην πραγματικότητα τους φίλους των “μπλαουγκράνα”, καθώς είχαν δεθεί με τον ποδοσφαιρικό ήρωα που αγωνιζόταν στην ομάδα τους.

Εξοργίστηκαν, όμως, και οι Παμπλίτος και πιο συγκεκριμένα ο αρχηγός τους, του οποίου η σχέση με τον Καστέλ πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να επανέλθει στο αρχικό της στάδιο. Δεν είναι και λίγο, βέβαια, να βλέπεις τον αγαπημένο σου παίκτη να παίζει ενάντια στην ομάδα σου και να κερδίζει και το τρόπαιο.

H ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΙΑΝ

Έχει αρχίσει να συνηθίζει την ζωή στο Παρίσι ο Ερίκ, νιώθει σιγά σιγά σαν στο σπίτι του. Το μόνο που δεν συνηθίζεται εύκολα είναι η κίνηση στους γαλλικούς δρόμους. Σε μια τέτοια, λοιπόν, έχει και μια αναπάντεχη γνωριμία με την τενίστρια, Ντιάν Σαπουΐ. Οι δυο τους αρχίζουν να κάνουν όλο και περισσότερη παρέα, ενώ όσο ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλον, τόσο περισσότερο δείχνουν να τους αρέσει. Ο Ερίκ φαίνεται πως ξέχασε μάλλον γρήγορα την Πακίτα, το φλερτ του στη Βαρκελώνη και πάει πλέον γι’ άλλα.

Ενθουσιασμένος στην επόμενη προπόνηση της Παρί, μοιράζεται τα νέα για τη γνωριμία του με την τενίστρια, με τον καλό του φίλο και συμπαίκτη, Μπερνάρ. Από τον τρόπο που τα έλεγε, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως του άρεσε η Ντιάν. Λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό.

Προκαλεί πάντως εντύπωση πως στις πρώτες σελίδες ο Ερίκ δεν έχει κάνει κάνει καμία αναφορά στους Παμπλίτος του, οι οποίοι πίσω στην Τόσα οργανώνουν το φαν κλαμπ ‘Ερίκ Καστέλ’. Τον ‘έφαγαν’ οι έρωτες.

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΩΣ ΕΚΕΙ

Καλά τα εξωαγωνιστικά, αλλά ο Καστέλ και η Παρί έχουν δύο πολύ δύσκολες αναμετρήσεις με τον Άγιαξ για το ευρωπαϊκό κύπελλο κι αν δεν θέλουν να γευτούν την πίκρα του αποκλεισμού, θα πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι.

Το πρώτο ματς στην Ολλανδία είναι συγκλονιστικό. Οι δύο ομάδες προσφέρουν θέαμα και η Παρί χάρη στα δύο γκολ του Ερίκ, καταφέρνει να επιστρέψει στο Παρίσι με την ισοπαλία (2-2). Το μόνο που έχει στο μυαλό του ο Γάλλος ποδοσφαιριστής όμως, είναι η Ντιάν κι έτσι το αμέσως επόμενο πρωί της τηλεφωνεί για να παίξουν μαζί την παρτίδα τένις που του έταξε.

Εκεί είναι που ο Ερίκ ανοίγεται ακόμη περισσότερο στη Ντιάν. Της μιλάει -επιτέλους- για τους Παμπλίτος του, αλλά και το νέο εγχείρημά του, τη συγγραφή ενός βιβλίου για το ποδόσφαιρο. Μπίνγκο! Λες και το ήξερε ότι η νέα του φίλη θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της δημιουργία του βιβλίου.

Η Γαλλίδα τενίστρια, ακούγοντας τον Καστέλ να της μιλάει για απομαγνητοφώνηση, προσφέρεται να κάνει αυτή ένα μεγάλο κομμάτι της και να βοηθήσει. Τώρα αν ο σκοπός της ήταν κι άλλος πέρα από την εργασία, αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη.

Η ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ

Η Ντιάν δείχνει ενθουσιασμένη με το εγχείρημα του Καστέλ και πέφτει με τα μούτρα σε αυτό που έχει αναλάβει. Μία απροσεξία της, όμως, φτάνει για να τα τινάξει όλα στον αέρα. Μια μέρα, κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητό της, ξεχνάει την τσάντα με τα χειρόγραφα του Ερίκ στο κάθισμα του συνοδηγού. Σαν να μην έφτανε αυτό, ξεχνάει και ανοιχτό το παράθυρο. Σαν να φωνάζει στους επίδοξους κλέφτες “ελάτε πάρτε τα”.

Ε, δεν ήθελε και πολύ. Δύο κλέφτες πάνω σε ένα δίκυκλο, απλώνουν το χέρι και κλέβουν την τσάντα. Προς έκπληξή τους βέβαια, αντί για χρήματα ή αντικείμενα αξίας, μέσα της βρίσκουν ένα σωρό χαρτιά, τα οποία τους είναι παντελώς άχρηστα.

Και κάπως έτσι ξεκινάει ένα ωραίο ‘ταξίδι’ των χειρογράφων του Καστέλ. Οι κλέφτες τα πετούν σε έναν κάδο σκουπιδιών, εκεί τα βρίσκει ένας ρακοσυλλέκτης κι από αυτόν φτάνουν τελικά στα χέρια ενός διανοούμενου, του κυρίου Ραγκόνε, ο οποίος καταλαβαίνει ότι πρόκειται για έρευνα κάποιου που κόπιασε.

Η ΑΠΕΛΠΙΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Όσο συμβαίνουν όλα αυτά, η απαρηγόρητη Ντιάν ψάχνει τρόπο να εξηγήσει τι συνέβη στον Καστέλ. Προσπαθεί βέβαια να το καθυστερήσει όσο μπορεί, μπας και περάσει πρώτα ο επαναληπτικός με τον Άγιαξ, μιας και ξέρει πόσο πολύ θα εξοργιστεί ο ποδοσφαιριστής. Μιλάμε για δουλειά δύο ετών άλλωστε.

Έλα όμως που μια μέρα πριν το κρίσιμο παιχνίδι, ο Ερίκ τη συναντά κι εκείνη δεν μπορεί να κρυφτεί. Του αποκαλύπτει την αλήθεια βάζοντας τα κλάματα, αλλά ο Ερίκ δεν συγκινείται. Αρχικά τουλάχιστον. Δείχνει να τρελαίνεται, αλλά μετά ως κλασσικός άνδρας, τι να κάνει, την συγχωρεί και ψάχνουν μια λύση.

Αυτή η λύση έρχεται την ημέρα που είναι καλεσμένος σε μια εκπομπή στην τηλεόραση. Εκεί, στον αέρα της εκπομπής και την ώρα που τον παρακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι, αποφασίζει να κάνει γνωστό ότι έχει χάσει τα χειρόγραφα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τα βρει.

Και τα καταφέρνει! Ο κύριος Ραγκόνε που κατά τύχη τον παρακολουθούσε εκείνη την ώρα, παίρνει αμέσως τηλέφωνο για να επιστρέψει στον Γάλλο τα χειρόγραφά του. Παράλληλα, αυτοπροσφέρεται να τα σουλουπώσει λιγάκι, μιας και το ύφος γραφής της Ντιάν, δεν είναι και κάτι σπουδαίο. Εντάξει, δεν την αδικούμε, τενίστρια είναι, όχι συγγραφέας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ

Την ημέρα του επαναληπτικού με τον Άγιαξ ο Ερίκ είναι και πάλι ο εαυτός του. Έχοντας πλέον στην κατοχή του τα πολύτιμα χειρόγραφά του, δεν έχει να ανησυχεί για τίποτε, παρά μόνο για το παιχνίδι. Κι έτσι γίνεται. Στην κερκίδα βρίσκονται ως καλεσμένοι του, τόσο η Ντιάν, όσο και ο κύριος Ραγκόνε, οι οποίοι τον βλέπουν να σκοράρει δις μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά και να δίνει την πρόκριση με 2-1 στην Παρί.

Μπορεί να μην ολοκλήρωσε το ματς, λόγω ενός πόνου στον αυχένα και να έγινε αλλαγή, αλλά αυτό ήταν το τελευταίο που τον ένοιαζε τη δεδομένη στιγμή. Οι κόποι του όλους αυτούς τους μήνες δεν είχαν κάνει ‘φτερά’ κι από τη χαρά του, τους παίρνει όλους μαζί και επισκέπτονται την Τόσα και τους Παμπλίτος.

Μια γνώριμη σκηνή στην τελευταία εικόνα του κόμικ. Ο Ερίκ να περπατάει στην παραλία, δίπλα στους φίλους του. Με δύο νέα πρόσωπα βέβαια πλέον στο πλάνο. Τον κύριο Ραγκόνε και την όμορφη Ντιάν. Να δείτε που η τελευταία θα παίξει μεγάλο ρόλο στη συνέχεια…

 

Μην χάσετε το δέκατο τεύχος του Ερίκ Καστέλ, με τίτλο “Το στοίχημα”, στο Έθνος της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.

KI ΑΛΛΟΣ ΚΑΣΤΕΛ

Ερίκ Καστέλ #8: Η μεγάλη απόφαση
Ερίκ Καστέλ #7: Η νύχτα του Τιμπιντάμπο
Ερίκ Καστέλ #6: Το μυστικό του Παμπλίτο
Ερίκ Καστέλ #5: Η αεροπειρατεία
Ερίκ Καστέλ #4: Ο ημιτελικός
Ερίκ Καστέλ #3: Η αποβολή
Ερίκ Καστέλ #2: Η ρεβάνς
Ερίκ Καστέλ #1: Ο Ερίκ και οι Παμπλίτος
Ερίκ Καστέλ #7: Η νύχτα του Τιμπιντάμπο