AP Photo/Frank Augstein, Pool
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v107: Το αγγλόφωνο βιβλίο της χρονιάς ήταν το μεγάλο outsider

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Ελάτε, περάστε, έχουμε βραβεία και LEGO και ραδιοφωνικές δραματοποιήσεις βιβλίων και μπόλικες νέες κυκλοφορίες, για να σας δώσουμε έναν ακόμη λόγο να πάτε βιβλιοπωλείο σήμερα κιόλας.

THE MAN BOOKER PRIZE 2018

Με μια μεγάλη έκπληξη ολοκληρώθηκε και φέτος η διαδικασία του The Man Booker Prize, του σημαντικότερου λογοτεχνικού βραβείου της αγγλόφωνης λογοτεχνίας: Νικήτρια αναδείχθηκε, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, η Anna Burns με το μυθιστόρημα ‘Milkman’.

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, είναι ένα πειραματικό, ιδιόμορφο έργο που τοποθετείται στο Μπέλφαστ στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και μιλά για τις Ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα από την οπτική γωνία μιας 18χρονης γυναίκας, ένα μυθιστόρημα που παρακολουθεί τη δύναμη της κοινωνικής πίεσης, των ψευδών διαδόσεων και του κουτσομπολιού.

Μετά από την ομόφωνη απόφαση των κριτών η Burns έφυγε με τα £50,000 του βραβείου και με ένα bump στις πωλήσεις του βιβλίου της που πάντα φέρνει το Man Booker, αν και στον Guardian ισχυρίζονται πως οι βιβλιοπώλες δε θα χαρούν ιδιαίτερα με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Αξίζει επίσης να διαβάσετε τα όσα είπε η Σκωτσέζα συγγραφέας Val McDermid, μια από τους κριτές του βραβείου, σε New York Times και Guardian για το πώς είναι να κρίνεις το Man Booker.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Βιβλία για όλα τα γούστα, κλασικά και σύγχρονα και ιστορικά μυθιστορήματα και τρόμο nonfiction και από τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, την Ιαπωνία και την Αργεντινή έχουμε σήμερα, ετοιμαστείτε να ανοίξετε το πορτοφόλι σας και να τα κάνετε όλα δικά σας.

Την επανέκδοση των μεγάλων έργων του Stephen King συνεχίζουν οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, φέρνοντάς μας το ‘Σάλεμς Λοτ’ (‘Salem’s Lot’, 1975) και πάλι στα ελληνικά, σε μια έκδοση με μπόλικο έξτρα υλικό. Ο συγγραφέας Μπεν Μίαρς επιστρέφει στην πόλη που μεγάλωσε θέλοντας να γράψει ένα μυθιστόρημα για τα τραυματικά παιδικά του χρόνια. Τώρα όμως στο σπίτι στο λόφο μένει κάποιος και τα πράγματα δε μοιάζουν φυσιολογικά στο Σάλεμς Λοτ, ειδικά αφού το σκοτάδι πέσει στην πόλη. Το κακό παραμονεύει στους δρόμους και ο Μπεν θα έρθει σύντομα αντιμέτωπος με αυτό.

Η έκδοση του Κλειδάριθμου περιλαμβάνει την εισαγωγή του King, φωτογραφίες και σχέδια, αρκετές σκηνές που κόπηκαν από την αρχική έκδοση και τα διηγήματα ‘Jerusalem’s Lot’ και ‘One for the Road’, που λειτουργούν ως prequel και sequel αντίστοιχα του ‘Σάλεμς Λοτ’.

Αξίζει επίσης να πω, γιατί έχω σούρει πολλά στον εκδοτικό για τα προηγούμενα εξώφυλλά του στη σειρά του King, πως δε μισώ αυτό το εξώφυλλο. Μη με παρεξηγήσετε, εξακολουθώ να θεωρώ τη γραμματοσειρά στο όνομα του συγγραφέα τεράστιο λάθος, αλλά το σύνολο με την εικόνα του The Marsten House και το κατακόκκινο “Σάλεμς Λοτ” είναι δυνατό.

Κι από τον τρόμο του King σε ένα κορυφαίο έργο της ισπανόφωνης λογοτεχνία. Οι Εκδόσεις Καστανιώτη μας φέρνουν το ‘Σάμα’ (‘Zama’, 1956) του Antonio Di Benedetto, ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην Παραγουάη των τελών του 18ου αιώνα και περιγράφει τη μοναχική ύπαρξη του αξιωματούχου του ισπανικού στέμματος δον Ντιέγο ντε Σάμα. Ο Σάμα βρίσκεται στην Ασουνσιόν, στη μακρινή Παραγουάη. Κατατρώγεται από έπαρση, λαγνεία, ανούσιες κόντρες και παρανοϊκές φαντασιώσεις, ενώ κάνει όσο λιγότερα μπορεί και σχεδιάζει την επικείμενη μετάθεσή του στο Μπουένος Άιρες, όπου είναι σίγουρος πως η απελπιστική του ύπαρξη θα μεταμορφωθεί σαν από θαύμα.

Μαζί με το ‘Σάμα’ οι Εκδόσεις Καστανιώτη έχουν για εμάς και το πιο πρόσφατο έργο του Γερμανού Daniel Kehlmann, με τίτλο ‘Τυλ, ο σαλτιμπάγκος’ (‘Tyll’, 2017). Στις αρχές του 17ου αιώνα ο Τυλ Ούλενσπιγκελ γεννιέται σε ένα χωριό της Γερμανίας και γίνεται περιπλανώμενος καλλιτέχνης. Μαζί του θα ταξιδέψουμε μέσα από τον Τριακονταετή Πόλεμο και θα συναντήσουμε μαζί με τον διάσημο Τυλ, αυτό το ιδιαίτερο πρόσωπο της γερμανικής παράδοσης, και τη Νέλε, την κόρη του φούρναρη, ανθρώπους από κάθε κοινωνικό στρώμα. Βασιλείς, στρατιώτες, άλλους περιπλανώμενους, έναν μελαγχολικό εκτελεστή, φανατικούς ιησουίτες και τον ποιητή Paul Fleming.

Ένα βιβλίο που περίμενα εδώ και καιρό μας έφεραν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο την περασμένη εβδομάδα. Το ‘Οι άνθρωποι στα δέντρα’ (‘The People in the Trees’, 2013) είναι το ντεμπούτο της Hanya Yanagihara, που μας εντυπωσίασε πριν 2 χρόνια όταν διαβάσαμε, και πάλι από το Μεταίχμιο, τη ‘Λίγη ζωή’ της. Σε αυτό το μυθιστόρημα γυρνάμε στο 1950 για να δούμε την αποστολή του γιατρού Περίνα με τον ανθρωπολόγο Τάλεντ σε ένα απομακρυσμένο νησί της Μικρονησίας. Εκεί βρίσκουν αυτό που ψάχνουν, μια χαμένη φυλή, αλλά και τους “Ονειροβάτες”, μια ομάδα δασόβιων που ζουν για εκατοντάδες χρόνια, αλλά καθώς το μυαλό τους συνεχίζει να ζει, το μυαλό τους παρακμάζει. Ο Περίνα θεωρεί πως το μυστικό τους κρύβεται σε μια σπάνια χελώνα και φέρνει στην Αμερική το κρέας μιας από αυτές.

Ο εκδοτικός κυκλοφόρησε και το ‘Υπερδιέγερση’ (‘Blitzed’, 2015), το πρωτότυπο nonfiction βιβλίο στο οποίο ο Norman Ohler ερευνά τον σκοτεινό, χαωτικό κόσμο της χρήσης ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Το βιβλίο εξετάζει το πως ολόκληρο το καθεστώς των Ναζί ήταν βυθισμένο στα ναρκωτικά. Κοκαΐνη, ηρωίνη, μορφίνη και μεθαμφεταμίνες, με τα τελευταία να είναι κρίσιμα για την αντοχή των στρατευμάτων και εξηγούν μερικώς τη νίκη των Γερμανών το 1940. Ο Ohler μιλά εδώ για το πως τα ναρκωτικά επηρέασαν ακόμα την ίδια τη λήψη αποφάσεων από τον Χίτλερ και τα υψηλά κλιμάκια των Ναζί.

Στις Εκδόσεις Ίκαρος συνεχίζουν να μας δίνουν ενδιαφέροντα βιβλία και ανοίγουν τη σειρά σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας τους και στην Αφρική. Το μυθιστόρημα ‘Το νυχτολούλουδο’ (‘Period Pain’, 2016) της Νοτιοαφρικανής Kopano Matlwa επικεντρώνεται γύρω από τη Μασετσάμπα, μια νεαρή γιατρό που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας της Νότιας Αφρικής. Γίνεται φίλη με την πολιτικοποιημένη Νιάσα και αφήνει τη θρησκόληπτη και καταπιεστική μητέρα της, ανοίγοντας σιγά σιγά τα μάτια της στην όλο και αυξανόμενη ξενοφοβία της χώρας της, ενώ παλεύει με τους δικούς της δαίμονες, τη ντροπή της εμμηνόρροιας και την αυτοκτονία του αδελφού της.

Νέο βιβλίο και από τις Εκδόσεις Αντίποδες, που δε μας απογοητεύουν ποτέ με τις επιλογές τους. Η ‘Άγρια ερημιά’ (‘Out in the Open’, 2013) του Jesús Carrasco αφορά ένα νεαρό αγόρι που τρέπεται σε φυγή από το σπίτι, κυνηγημένο από επικίνδυνες δυνάμεις, ένα ταξίδι μέσα σε μια χώρα που έχει χτυπηθεί από την ξηρασία και κυβερνάται από τη βία. Ένας κόσμο που τα ονόματα και οι ημερομηνίες δεν έχουν σημασία, όπου το ύθος έχει εξαντληθεί μαζί με το νερό. Εκεί που το αγόρι θα συναντήσει ένα γέρο βοσκό που ζει απλά και θα έχει την ευκαιρία να διαλέξει ανάμεσα στην ελπίδα και το θάρρος ή να ζήσει για πάντα κολλημένος στον ίδιο κύκλο βίας όπου μεγάλωσε.

Τέλος για σήμερα με ένα βιβλίο που έχει λίγες εβδομάδες που κυκλοφόρησε αλλά για κάποιο λόγο εμείς χάσαμε/ξεχάσαμε. Από τις Εκδόσεις Μίνωας έχουμε το γατίσιο μυθιστόρημα ‘Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου’ της Hiro Arikawa. Ο Νάνα είναι ο αφοσιωμένος γάτος του νεαρού Σατόρου. Ξεκινούν μαζί ένα road trip για να επισκεφθούν τρεις παιδικούς φίλους του Σατόρου και ο Νάνα χαίρεται για το ταξίδι τους, αλλά ο Σατόρου έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: Να βρει ένα νέο σπίτι για τον Νάνα. Ο γάτος όμως δεν είναι καθόλου έτοιμος να αφήσει τον άνθρωπό του να μείνει μακριά.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Και σα να μην έφταναν τα 8 βιβλία από τους ελληνικούς εκδοτικούς, ας δούμε άλλα 4 από τους αμερικανικούς, έτσι για να σιγουρευτούμε πως καμία wishlist δε θα μείνει απείραχτη εκεί έξω.

The Library Book’ της Susan Orlean, ένα nonfiction βιβλίο που αφορά το άλυτο μυστήριο της πυρκαγιάς του 1986 που κατέστρεψε ολοσχερώς 400,000 βιβλία και προκάλεσε φθορές σε άλλα 700,000 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Λος Άντζελες, ενώ ταυτόχρονα είναι μια εκδήλωση αγάπης για τις βιβλιοθήκες ολόκληρου του κόσμου.

Unsheltered’ της Barbara Kingsolver, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αφηγείται την ιστορία της Willa Knox, της οποίας η ζωή καταρρέει και το μόνο που έχει είναι ένα παλιό σπίτι που χρειάζεται σοβαρές επισκευές, με την έρευνα στην ιστορία του σπιτιού που η Willa προχωρά με σκοπό να ζητήσει χρηματοδότηση από την ιστορική κοινότητα να φέρνει στο φως το όνομα του Thatcher Greenwood, που έμενε στο σπίτι το 1871 και υπήρξε υποστηρικτής του έργου του Charles Darwin.

Melmoth’ της Sarah Perry, ακολουθεί μια μεταφράστρια με μυστηριώδες παρελθόν και μια φίλη που μια μέρα εμφανίζεται με ένα παράξενο χειρόγραφο στα χέρια, που περιγράφει όλων των ειδών τις ιστορίες τρόμου, με καθεμία από τις ιστορίες να περιέχει μια σκιώδη φιγούρα που ονομάζεται Melmoth.

Heavy: An American Memoir’ του Kiese Laymon, ένα memoir που επικεντρώνεται στο σώμα του ίδιου του συγγραφέα, που περιγράφει πώς του συμπεριφέρεται και πώς ζει με αυτό, τι κάνει το βάρος μια ζωής με μυστικά, ψέματα και εξαπάτηση σε ένα μαύρο σώμα, σε μια μαύρη οικογένεια και σε ένα έθνος που βρίσκεται στο χείλος της ηθικής κατάρρευσης.

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ LEGO

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε βιβλίο από τυρί, οπότε φαντάζομαι το βιβλίο από LEGO δε θα σας κάνει τόση εντύπωση.

2 παιδικά παραμύθια, η Μικρή Κοκκινοσκουφίτσα και ο Τζακ και η φασολιά ζωντανεύουν στο πρώτο pop-up βιβλίο φτιαγμένο με LEGO, που θα κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου στα καταστήματα.

Στήνετε το βιβλίο και βρίσκεστε μεταξύ των 2 ιστοριών δηλαδή, τη μια το βιβλίο σας ανοίγει για να αποκαλύψει το σπιτάκι της γιαγιάς, το λύκο και την Κοκκινοσκουφίτσα και την άλλη ξεπετάγεται ο Τζακ που σκαρφαλώνει στη φασολιά για να κλέψει στο θησαυρό του γίγαντα. Φανταστικά πράγματα, γιατί δεν είχαμε κι εμείς τέτοια όταν ήμασταν παιδάκια;

Βασικά ξέρετε τι; Ξεχάστε το αυτό το παραπάνω, το παίρνω και τώρα, κανένα θέμα.

AND NOW, THIS

Α δείτε, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες για τους φανς της αστυνομικής λογοτεχνίας στο Kickstarter.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Βιβλιοθήκες μικρές και μεγάλες, αλλά και βιβλία στις μετακινήσεις θα δείτε σήμερα στις επιλογές μας από το #instavivlio. Το έχει ξεπεράσει τις 32,000 φωτογραφίες, ένας ολόκληρος κόσμος βιβλίων.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Παναγιώτης ρωτά, “Η σειρά ‘Μικρός Βρικόλακας’ από τις εκδόσεις Γράμματα τελείωσε ποτέ σαν σειρά βιβλίων; Στην τελευταία σελίδα γινόταν αναφορά σε 14 τίτλους βιβλίων που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, αλλά ο τελευταίος που βρήκα/έχω είναι το 11ο, με τίτλο ‘Απόρρητο Πρόγραμμα’. Τα τρία τελευταία βιβλία είχαν μάλιστα και διαφορετικό καλλιτέχνη για το εξώφυλλο και είχαν αργήσει να εκδοθούν.”

Φίλε Παναγιώτη, έχω και καλά και ακόμη καλύτερα νέα για σένα, αλλά να δώσουμε πρώτα το background της σειράς σε όσους από τους αναγνώστες της στήλης πιθανά δεν τη γνωρίζουν.

Η σειρά ‘Ο μικρός βρικόλακας’ είναι ένα έργο της Γερμανίδας Angela Sommer-Bodenburg που κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο το 1979. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 21 βιβλία στα γερμανικά με τις περιπέτειες το μικρού βρικόλακα Rüdiger και τη φιλία του με τον άνθρωπο Anton (το πιο πρόσφατο το 2015) και, αν δεν κάνω λάθος, τα πρώτα 16 έχουν βγει και στα αγγλικά.

Στην Ελλάδα η σειρά ξεκίνησε να μεταφράζεται το 1987 από τις Εκδόσεις Γράμματα και έφτασε μέχρι το 13ο βιβλίο. Το 12: ‘Κι άλλες ταραχές’ και το 13: ‘Η μεγάλη συνωμοσία’ φαίνονται διαθέσιμα στο site των εκδόσεων αλλά κράτα μικρό καλάθι. Έχουν περάσει 20 χρόνια από την έκδοσή τους και δεν ξέρω κατά πόσο είναι όντως πραγματικότητα το “διαθέσιμο”.

Υπάρχει και ακόμη κάτι θετικό όμως: Οι Εκδόσεις Ψυχογιός ξεκινούν την επανέκδοση των βιβλίων, σε νέα μετάφραση και με νέα εξώφυλλα και τα 2 πρώτα βιβλία, το ‘Ο μικρός βρικόλακας’ και ‘Ο μικρός βρικόλακας μετακομίζει’ ντεμπουτάρουν αυτή την Πέμπτη στα βιβλιοπωλεία! Οπότε ποιος ξέρει, μπορεί να δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα βιβλία της σειράς στα ελληνικά.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας.. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ URSULA K. LE GUIN

Με το ραδιόφωνο του BBC και τις ραδιοφωνικές μεταφορές έργων της λογοτεχνίας έχουμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά δε γίνεται να μην το κάνουμε και πάλι, αφού αυτό που θα ακούσετε παρακάτω δεν πρέπει να χαθεί.

Σε λίγες ώρες ολοκληρώνεται η 2η σεζόν της σειράς του BBC Radio 4 που είναι εμπνευσμένη από το ‘The Wizard of Earthsea’ της Ursula K. Le Guin. Τα 3 αρχικά βιβλία του ‘Κύκλου της Γαιοθάλασσας’, όπως ονομάστηκε στα ελληνικά, κυκλοφόρησαν από το 1968 μέχρι και το 1972 και αποτελούν ένα από τα σπουδαία έργα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Ο νεαρός μάγος Ged μεγαλώνει σε ένα αρχιπέλαγο με εκατοντάδες νησιά και ανακαλύπτει σιγά σιγά τις δυνάμεις του. Τα 6 επεισόδια της 2ης σεζόν θα βρίσκονται στο site του ραδιοσταθμού για τις επόμενες 4 εβδομάδες.

Αλλά φυσικά και δε γίνεται να ακούσετε τη 2η σεζόν χωρίς να έχετε ακούσει την 1η, σωστά; Και η 1η σεζόν λοιπόν, που δημιουργήθηκε το 2015, βρίσκεται στο site και μπορείτε να ακούσετε τώρα όλα τα επεισόδιά της. Θα πρέπει όμως να είστε λιγάκι πιο γρήγοροι, αφού σε 12 ημέρες η 1η σεζόν θα σταματήσει να είναι ελεύθερη online.

Δώστε μια ευκαιρία σε αυτό ή σε κάποιο άλλο από τα δραματοποιημένα ραδιοφωνικά λογοτεχνικά έργα του BBC, είμαι σίγουρος πως θα σας κερδίσουν, ειδικά αν σας αρέσουν τα podcasts.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Αυτός εδώ που θα δείτε στο βίντεο είναι ο Ross MacDonald. Ο κύριος MacDonald εργάζεται στο Χόλιγουντ και η δουλειά του είναι πολύ ενδιαφέρουσα: Φτιάχνει τα βιβλία που βλέπετε στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές.

Ξέρετε που μερικές φορές όπως βλέπετε μια ταινία ο χαρακτήρας περνά μπροστά από μια βιβλιοθήκη ή διαβάζει ένα βιβλίο ή έχει ακουμπησμένα 2-3 στο τραπεζάκι του; Αυτά λοιπόν τα βιβλία, ειδικά αν έχουν θέση στην πλοκή, κάποιος τα φτιάχνει από το 0 και ο Ross MacDonald είναι αυτός ο κάποιος.

Και μάλιστα δε φτιάχνει μόνο βιβλία, αλλά οτιδήποτε έχει να κάνει με χαρτί. Για εισιτήρια και χειρόγραφες επιστολές, εφημερίδες και περιοδικά, διαβατήρια και αποδείξεις, χάρτες και και αφίσες, αυτός είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται κάθε ταινία και σειρά. Στο βίντεο θα κάνετε μια βόλτα στο εργαστήρι του MacDonald και πιθανά να ανακαλύψετε μια νέα dream job.

RANDOM LINKS

Τα ελληνικά webcomics είναι εδώ, η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου ίδρυσε το δικό της Νόμπελ Λογοτεχνίας, 6 λέσχες ανάγνωσης των celebrities που μπορείς όντως να ακολουθήσεις, τα βιβλία που όρισαν τις δεκαετίες του 20ου αιώνα, τι μαθαίνουμε στα αγόρια όταν τα αποτρέπουμε από το να διαβάσουν βιβλία που ασχολούνται με κορίτσια, οι συγγραφείς που γράφουν τα τηλεοπτικά ‘Westworld’, ‘Deuce’ και ‘Maniac’, η τεχνητή νοημοσύνη ξεκινά να βοηθά τους συγγραφείς, μπορούν άραγε τα εικονογραφημένα βιβλία να μιλήσουν για την ψυχική υγεία των παιδιών, για τους μετρ της συγγραφής για την παιδική ηλικία, η Nnedi Okorafor μιλά για το πως βρήκε τη δική της φωνή, μια ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε για το “Tsundoku”, το The Outline στήνει το προφίλ της Nadine Gordimer, διαβάζοντας Kurt Vonnegut για να αντιμετωπίσεις το θάνατο, για τις μάγισσες στην Αμερικανική ιστορία και λογοτεχνία, για τη λογοτεχνική ματιά της Octavia Butler, οι διαφορές των παιδικών κλασικών βιβλίων Αμερικής, Αυστραλίας και Βρετανίας, ο βασιλιάς του φανταστικού George R.R. Martin και οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις των New York Times, ένα κείμενο για το ‘The Master and Margarita’ του Mikhail Bulgakov, το ‘Her Body and Other Parties’ της Carmen Maria Machado μετατρέπεται σε τηλεοπτική σειρά από το FX Networks, το να εντοπίσεις τη γραμμή ανάμεσα στη μυθοπλασία και το nonfiction είναι αδύνατο, ανακοινώθηκε η νικήτρια του φετινού Not the Booker Prize του Guardian, για το πως απεικονίζονται οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Αραβική λογοτεχνία, τι μου έμαθε το fan fiction του ‘Harry Potter’ για το σεξ, 18 εξώφυλλα βιβλίων που τελικά δε χρησιμοποιήθηκαν, πώς ένα fanfiction του ‘The Three-Body Problem’ του Cixin Liu έγινε επίσημο μυθιστόρημα για το κόσμο του, όταν τα pop-up βιβλία δίδασκαν με απλό τρόπο τις επιστήμες, 6 βιβλία για την Ελλάδα, η πραγματική ιστορία της λογοτεχνικής πλαστογράφου Lee Israel που προβάλλεται στα σινεμά, γιατί πρέπει να διαβάσουμε το ‘The Eye of the World’ του Robert Jordan, 8 έμμετρες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού, ο Stephen King εξηγεί τη γοητεία του τρόμου στον Eli Roth, 2 καρτουνίστες συνομιλούν σε μια εικονογραφημένη συνέντευξη, πώς να γίνετε συλλέκτης σπάνιων βιβλίων.