ΒΙΒΛΙΟ

Bιβλιοφαγικό mashup v69: Ο Dan Brown επιστρέφει 4 χρόνια μετά το ‘Inferno’

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Με ειδικά σχεδιασμένα εξώφυλλα για πρώτες εκδόσεις σπουδαίων μυθιστορημάτων, με την ιστορία ενός αγαπημένου βιβλίου που αφηγείται ο Patrick Rothfuss, με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιαγμένο από βιβλία του Λευκού Οίκου, με το εξώφυλλο ενός Έλληνα designer που πήγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και με τις νέες κυκλοφορίες, όλα τα βιβλία της ελληνικής speculative λογοτεχνίας για τον Νοέμβριο, τις καλύτερες βιβλιοφωτογραφίες και τα πιο ενδιαφέροντα links από τον κόσμο του βιβλίο, η στήλη μπαίνει δυνατά και στον Δεκέμβριο.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Με νέο Dan Brown, πακέτο με άλλους 2 πολύ ενδιαφέροντες τίτλους, μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του 2017 κι ενώ γύρω μας κάνει Χριστούγεννα, εμείς συνεχίζουμε να προσθέτουμε βιβλία στις, χωρίς τέλος πια, wishlists μας.

Το  ‘Origin’ κράτησε τον πρωτότυπο τίτλο του και στα ελληνικά και μας έρχεται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Ο Dan Brown επιστρέφει στον Ρόμπερτ Λάνγκτον του 4 χρόνια μετά το ‘Inferno’. Ο καθηγητής συμβολολογίας και θρησκευτικής εικονολογίας φτάνει στο Guggenheim του Μπιλμπάο, εκεί που ο δισεκατομμυριούχος Έντμοντ Κιρς και πρώην μαθητής του Λάνγκτον θα ανακοινώσει μια τεράστια ανακάλυψη, η οποία θα αλλάξει για πάντα την επιστήμη και θα απαντήσει 2 από τις σημαντικότερες ερωτήσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Όμως το χάος ξεσπά και μπροστά στην απειλή ο Langdon προσπαθεί να φύγει από την πόλη φτάνοντας στη Βαρκελώνη, εκεί όπου βρίσκεται κρυμμένος ένας κωδικός που θα αποκαλύψει τα μυστικά της μεγάλης ανακάλυψης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dan Brown έκανε πάλι κόλαση (του Δάντη) το καλοκαίρι μας

Την πρώτη υπόθεση του αστυνόμου Γκέρεον Ρατ μας φέρνουν οι Εκδόσεις Ποικίλη Στοά, με το μυθιστόρημα ‘Το βρεγμένο ψάρι’ (‘Babylon Berlin, 2007) του Volker Kutscher. Βρισκόμαστε στο Βερολίνο του 1929 και ο ντετέκτιβ Ρατ είναι ένας επιτυχημένος αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Κολωνίας, πριν ένα φριχτό ατύχημα που τον μεταφέρει στο Βερολίνο, σε μια δουλειά που μισεί. Η πόλη όμως βράζει και μια εντολή του Επιθεωρητή που αφορά την απαγόρευση της Πρωτομαγιάς θα φέρει την καταστροφή με πολλούς νεκρούς και τραυματίες και τα Κομμουνιστικά προπύργια της πόλης σε συναγερμό. Όταν ένα άγνωστο πτώμα εμφανίζεται αναπάντεχα, ο Ρατ θα προσπαθήσει να ξετυλίξει το κουβάρι του βερολινέζικου υποκόσμου.

Το ‘Μικρή πατρίδα’ (‘Small Country’, 2016) είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Gaël Faye, ένα βιβλίο που κέρδισε πέρυσι μερικά από τα σημαντικότερα βραβεία της Γαλλικής λογοτεχνίας. Το έργο ακολουθεί τον Γκαμπριέλ, που μεγαλώνει στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι στη δεκαετία του ‘90. Από πατέρα Γάλλο και μητέρα από τη Ρουάντα, ο Γκαμπριέλ θεωρείται Γάλλος υπήκοος και μεγαλώνει σε συνθήκες προνομιακές σε σχέση με τους ντόπιους, περνώντας ήσυχα, όμορφα παιδικά χρόνια μέχρι που 2 διαμάχες μπαίνουν στη ζωή του: Ο χωρισμός των γονιών του και ο εμφύλιος πόλεμος των Τούτσι με τους Χούτου.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ MELANIA TRUMP

Μάλλον θα πήρε κάπου το μάτι σας τον τρομακτικό Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που έστησε στον Λευκό Οίκο μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα η Melania Trump. Δεν ξέρω όμως αν προσέξατε μια μικρή λεπτομέρεια:

Υπάρχει και Χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιαγμένο από βιβλία. Να, δείτε.

Συγκεκριμένα, πράσινα βιβλία σε διαφορετικές αποχρώσεις. Που αγοράστηκαν αποκλειστικά και μόνο για το χρώμα τους και τα οποία συνοδεύουν κόκκινες κορδέλες. Αυτό έγινε γιατί το κόνσεπτ, λέει, του δωματίου ήταν πράσινο και κόκκινο, αλλά και για να αναδειχθεί το αντίτυπο του ‘A Christmas Carol’ που είχε ο Franklin Roosevelt, έναν κόκκινο δερματόδετο τόμο που δανείστηκε ο Λευκός Οίκος από την Προεδρική Βιβλιοθήκη του FDR στη Νέα Υόρκη.

Φυσικά, τα βιβλία δεν επιλέχτηκαν με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο. Είναι τυχαία πράσινα βιβλία, από μια από αυτές τις εταιρίες μάλλον που πουλάνε χύμα τόμους σε συγκεκριμένο χρώμα για βιβλιοθήκες γραφείων, όπως είναι το  Books By The Foot (βεβαίως, αυτό είναι κάτι που υπάρχει). Ανάμεσα τους υπάρχει ένα βιβλίο για γκολφ, μια ακαδημαϊκή έρευνα για το πως το δημόσιο πένθος διαμορφώνει την πολιτική, ένας James Patterson, τα απομνημονεύματα ενός πρώην προσκόπου που μετακομίζει στη Σουαζιλάνδη για να γίνει πνευματικός θεραπευτής.

Μόνο στον Λευκό Οίκο του 2017!

ΜΕΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ DUST JACKETS

Στις 11 Δεκεμβρίου ο οίκος Sotheby’s θα δημοπρατήσει στο Λονδίνο 33 πρώτες εκδόσεις διάσημων βιβλίων, τα οποία θα έχουν νέα dust jackets που έφτιαξαν για αυτά σύγχρονοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και εικονογράφοι. Τα 33 κομμάτια της συλλογής  First Editions: Re-covered θα δημοπρατηθούν για καλό σκοπό, αφού τα έσοδα θα πάνε στο House of Illustration, τη δημόσια γκαλερί τέχνης της Βρετανίας που είναι αφιερωμένη στην εικονογράφηση.

Μερικά από τα dust jackets, ξέρετε, αυτά τα καλύμματα που έχουν τα βιβλία πάνω από το εξώφυλλο, είναι φανταστικά και θα βρείτε αρκετά γνωστά ονόματα ανάμεσα στους δημιουργούς τους. Στις φωτογραφίες βλέπετε μερικά από αυτά: Του Neil Gaiman για το ‘Fahrenheit 451’ και του Stephen Jones για το ‘A Clockwork Orange’, του Shaun Tan για το ‘Animal Farm’, του Quentin Blake για το ‘The Hunchback of Notre-Dame’, του Dave McKean για το ‘The Waste Land’ και του Peter Capaldi για το ‘The Metamorphosis’.

Έχω να σας πω, αν σας ενδιαφέρει, πως μάλλον ακριβότερα θα δημοπρατηθεί αυτό του Blake, ενώ αν θέλετε το εξώφυλλο του Gaiman θα πρέπει να δώσετε κάπου στις £2,000. Ναι, ας τα κοιτάξουμε μόνο καλύτερα.

AND NOW, THIS

“She covers her breasts with her swimsuit. The rest of her remains so delectably exposed. The skin along her arms and shoulders are different shades of tan like water stains in a bathtub. Her face and vagina are competing for my attention, so I glance down at the billiard rack of my penis and testicles.”

Το παραπάνω απόσπασμα από το ‘The Destroyers’ του Christopher Bollen (που διαδραματίζεται όλως τυχαίως στην Πάτμο) κέρδισε το φετινό Bad Sex Award, το βραβείο δηλαδή που επιβραβεύει την πιο αποτυχημένη προσπάθεια για σεξουαλική περιγραφή μέσα στη χρονιά. Συγχαρητήρια στο νικητή! Πάντως το Electric Lit αναρωτιέται αν έχουμε γίνει καλύτεροι στο να γράφουμε για σεξ.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Πολλές ωραίες φωτογραφίες είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο #instavivlio, εκεί που τα Χριστούγεννα συναντούν τα βιβλία σε βόλτες και σε πάρκα. Όλος ο κόσμος του βιβλίο σε ένα hashtag.

My kind of snowman…! #christmas #christmasmood #snowman #cute #books #bookselves #booklovers #instavivlio

A post shared by Bibi Danai Natsiopoulou (@danai_nanai) on

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ SPECULATIVE ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Συνεχίζουμε τη μηνιαία παρουσίαση όλων των νέων κυκλοφοριών στα είδη του τρόμου, του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας, που συνεχίζουν να προσφέρουν ενδιαφέροντες τίτλους σε όλο και μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό.

‘Νυχτερινό ανθολόγιο’ – Συλλογικό, από τις Εκδόσεις Nightread: Συλλογή διηγημάτων διαφόρων ειδών.

Ιστορίες που προκαλούν το δέος, συναρπάζουν και παγώνουν το αίμα με μέσα που δεν έχουν φθαρεί. Ιστορίες που θα στοιχειώσουν το μυαλό σας για πολύ καιρό.

‘Χαστουριτσάκι Gate’ – Έρικ Σμυρναίος, από τις Εκδόσεις Άλλωστε: Νουβέλα τρόμου.

Σ’ ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, ο Γιάνης ως απεσταλμένος του θείου Πλούταρχου, θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει ένα αλλοδιαστατικό μυστήριο, το οποίο απειλεί τον κόσμο μας. Οι ήρωες της ιστορίας, άλλοτε γραφικοί, κάποιες φορές αλλόκοτοι, και σίγουρα κάποιοι εξαιρετικά μυστηριώδεις, μπορεί να χαρίζουν άφθονο γέλιο, αλλά μας μυούν σ’ έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ο συγγραφέας ακροβατεί με περισσή τέχνη ανάμεσα στο γκροτέσκο και την πολύτιμη γνώση της μαγικής και της αρχαίας παράδοσης, αλλά και της επιστήμης.

‘Νόγκα: Το ξύπνημα του εφιάλτη’ – Χρήστος Ντικμπασάνης, από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές: Μυθιστόρημα τρόμου.

Μετά από ένα χρόνο περίπου επιστρέψαμε στο Άγιο Όρος. Έπρεπε να το κάνουμε όσο κι αν ένας ανείπωτος τρόμος κατοικοέδρευε στα βάθη της καρδιάς μας αμείωτος και τυραννικός απ’ την πρώτη ακόμη φορά, που ταξιδέψαμε στα λαβυρινθώδη κι επικίνδυνα σπλάχνα του Άθωνα. Εκείνο, που μας ωθούσε ν’ αντιμετωπίσουμε γι’ άλλη μια φορά το Μεγάλο Νόγκα, ήταν η σταθερή απόφασή μας να λυτρώσουμε το ιερό βουνό και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον πλανήτη Γη απ’ τη φοβερή τιμωρία, που ο Μεγάλος Όφις ετοίμαζε γι’ αυτόν. Ο καλόγερος Δανιήλ, ο βιβλιοφύλακας της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν τον επισκεφτήκαμε, είχε ακόμη ένα ωχρό απ’ τον πανικό πρόσωπο, απ’ όπου έλειπε λες το αίμα. Ήταν ένα αδειανό πρόσωπο και αυτό οφειλόταν στη συνάντησή του με τον απόλυτο τρόμο. Μια συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του Ιουλίου εκείνης της αποφράδας χρονιάς. Του ζήτησα να μας διηγηθεί εξαρχής όλη αυτήν τη φοβερή περιπέτεια που έζησε. Έπρεπε να ξέρουμε τα πάντα μέχρι την πιο ασήμαντη λεπτομέρειά τους. Και τότε εκείνος ξεκίνησε με τρεμάμενη φωνή να μας αφηγείται τα τρομερά γεγονότα, καθώς μας τοποθετούσε στα δάχτυλα τους αισθητήρες μιας υπερσύγχρονης virtual reality συσκευής, τη στιγμή ακριβώς που ένα εφιαλτικό σύρσιμο άρχισε ν’ ακούγεται απ’ το βάθος του σκοτεινού μονοπατιού, που οδηγούσε στη μονή.

‘Γοτθικές ιστορίες’ – Ιωάννης Π. Μήτσιος, από τις Εκδόσεις Ιβίσκος

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει μέσα στον ανθρώπινο νου; Μήπως τελικά ο εγκέφαλος είναι μια φυλακή και όχι ένα απλό όργανο σκέψης;

Μία δύναμη γένεσης τεράτων και μαγισσών!

Ο Αλέξης Σπυρόπουλος είναι μοιρασμένος στα δύο. Η δουλειά του επισκιάζεται από τη θλίψη για το χαμό της γυναίκας και της κόρης του. Στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται για να κλείσει μια επαγγελματική συμφωνία, θα καταδιωχθεί από ένα αλλόκοτο πλάσμα του γένους που αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται “ποντικάνθρωποι”.

Η Σταυρούλα, από την άλλη, θα πρέπει ν’ “αντιμετωπίσει” τον “Χαμογελαστούλη” μέσα στο ίδιο της το σπίτι! Ο φανταστικός φίλος του παιδιού της, του μικρού Νικόλα, θ’ αποτελέσει το μήλον της έριδος για τη μάνα και τον υιό, ο οποίος εν τέλει θα της εναντιωθεί γιατί δεν τον πιστεύει.

Επιπροσθέτως, ο Β. Γράκχος και η Τζ. Αγραφιώτου στις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες αποτελούν δύο άτομα τόσο ιδιαίτερα, όσο ιδιαίτερες αποκαλύπτεται πως είναι και οι οντότητες στον δρόμο τους. Θα βρουν απέναντί τους τη Νέμεση, στα πρόσωπα αντιπάλων με εξαιρετική υπομονή και αφοσίωση στον στόχο, πράγμα που θα τους το αποδείξουν και με το παραπάνω.

‘Αλλόκοσμοι’ – Συλλογικό, από τις Εκδόσεις Ρενιέρη/Comicon-Shop: Συλλογή διηγημάτων διαφόρων ειδών.

Επιστημονική φαντασία, ηρωική φαντασία, τρόμος και άλλα είδη της φανταστικής λογοτεχνίας αποτελούν αυτή τη συλλογή δεκαοκτώ διηγημάτων από δεκαοκτώ Έλληνες συγγραφείς.

‘Ο εξουσιαστής: Ο πόλεμος των μάγων’ – Σπύρος Παπαδόπουλος, από τις Εκδόσεις Momentum: Μυθιστόρημα φανταστικού.

Έναν χρόνο μετά την ήττα του Εξουσιαστή και την πτώση του στο Χαοτικό Βάραθρο, η ειρήνη επιτέλους επικρατεί στο βασίλειο του Νόρμαντ, στη μυθική Κατρανική Χερσόνησο. Όμως η ήρεμη ζωή του πρίγκιπα Άλχων και των επιστήθιων φίλων του διαταράσσεται, όταν οι απόπειρες δολοφονίας εναντίον του βασιλιά Ρέιχαρτ θα φέρουν και πάλι σε σύγκρουση πατέρα και γιο. Μαζί, θα ζητήσουν τη βοήθεια του σοφού μάγου Κασάριους.

Ο Κασάριους, ο Άρχοντας των Ανέμων, θα τους αποκαλύψει ότι κάποιοι προσπαθούν να απελευθερώσουν τους πιο ισχυρούς, σκοτεινούς μάγους που γνώρισε ο κόσμος: τους Έλμεντορ, με αρχηγό τους την αιμοδιψή Εριγόνη.

Ο Πόλεμος των Μάγων αρχίζει…

‘Στο δρόμο για τις Πλειάδες’ – Συλλογικό, από τις Εκδόσεις Άλλωστε: Συλλογή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας.

Τι συμβαίνει όταν γνωστοί και καταξιωμένοι βετεράνοι από το χώρο του Φανταστικού ενώνουν τις δυνάμεις τους με ταλαντούχους νέους συγγραφείς για να τιμήσουν το περιοδικό που πριν είκοσι χρόνια είχε ταράξει τα νερά της ελληνικής Ε.Φ.; Η απάντηση είναι τούτο το βιβλίο.

Οι Πλειάδες κυκλοφορούσαν την περίοδο 1995-1997 και ο σκοπός τους ήταν η προώθηση Ελλήνων λογοτεχνών του Φανταστικού. Το περιοδικό δεν εκδίδεται πια αλλά οι τέσσερις συγγραφείς που αποτελούσαν την συντακτική ομάδα, συναντιούνται και πάλι κάτω απ’ το εξώφυλλο αυτής της ολοκαίνουργιας συλλογής. Μαζί τους φέρνουν παλιούς και νέους φίλους, που όλοι τους έχουν κάτι αξιόλογο να παρουσιάσουν.

Δεκαεννέα φρέσκα διηγήματα, τα περισσότερα γραμμένα ειδικά για τη συλλογή, από δώδεκα Έλληνες συγγραφείς, καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων και συγγραφικού στυλ. Έτσι, οποιαδήποτε κι αν είναι τα ενδιαφέροντα και τα γούστα του αναγνώστη, θα βρει εδώ περισσότερα από ένα διηγήματα που θα τον διασκεδάσουν και θα τον προβληματίσουν. Επιλεγμένα για την ποιότητά τους και το ενδιαφέρον που προσφέρουν, τα διηγήματα αυτά μοιράζονται κάτι κοινό: Το στοιχείο του Φανταστικού παίζει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεσή τους. Μάλιστα, οι πιο προσεκτικοί ανάμεσά μας ίσως διακρίνουν ότι το Φανταστικό σε μερικά από τα διηγήματα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ όσο τολμάμε να πιστεύουμε.

ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΞΩΦΥΛΛΑ

Αυτό εδώ το φανταστικό που βλέπετε στην εικόνα είναι η έκδοση της νουβέλας ‘Breakfast at Tiffany’s’ του Truman Capote στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για ξένο εκδοτικό οίκο και συγκεκριμένα για τον Rewayat των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Που βρίσκεται το ενδιαφέρον τώρα για εμάς; Αυτό το εξώφυλλο είναι μια δημιουργία του Θάνου Κακολύρη, του σχεδιαστή που μας έχει δώσει μερικά από τα σπουδαιότερα εξώφυλλα της τελευταίας διετίας!

Το βιβλίο μεταφράστηκε από τα αγγλικά στα αραβικά και αποτελεί μια από τις πολλές νέες μεταφράσεις του εκδοτικού, από ονόματα όπως οι Julian Barnes, James Baldwin, Hjalmar Söderberg, Ian McEwan, αλλά και πολύ φρέσκα βιβλία όπως το ‘The Underground Railroad’ του Colson Whitehead και το ‘American War’ του Omar El Akkad. Μπορείτε να διαβάσετε μερικά πράγματα για την προσπάθεια του εκδοτικού στο Publishing Perspectives.

Ο Θάνος Κακολύρης πρόσθεσε λοιπόν και εκτός συνόρων μια όμορφη δουλειά στο πλούσιο portfolio του. Έχει χαρίσει υπέροχα εξώφυλλα στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος (τη Σειρά Κλασικής Λογοτεχνίας, τα πολύ πρόσφατα ‘Το τέλος της ιστορίας’ και ‘Οι νεκροί’), στις Εκδόσεις Κέδρος (το ‘Γκαλβέιας’) και στις Εκδόσεις Μεταίχμιο (το ‘Ο Κολοσσός του Μαρουσιού’).

Η στήλη δηλώνει πως θέλει πάρα πολύ το βιβλίο του Capote στα αραβικά κι ας μην μπορεί να το διαβάσει, αυτό το εξώφυλλο αξίζει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν αρκετά χρόνια, το 2008 ο Patrick Rothfuss, συγγραφέας του ‘The Name of the Wind’, ξεκίνησε μια προσπάθεια να μαζέψει χρήματα για λογαριασμό της Heifer International, μια ΜΚΟ που βοηθά οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Rothfuss ξεκίνησε ζητώντας δωρεές από τους αναγνώστες του και ο ίδιος έδωσε άλλα τόσα λεφτά όσα το σύνολο που τελικά συγκεντρώθηκε, ενώ έστειλε διάφορα πράγματα σε όσους συμμετείχαν, από υπογεγραμμένα βιβλία μέχρι previews του επόμενου βιβλίου του. Σύντομα όμως αρκετοί άλλοι συγγραφείς μετέδωσαν στο δικό τους κοινό την προσπάθεια του Rothfuss και στείλανε δικά τους βιβλία για να μοιραστούν σε όσους συμμετείχαν.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Neil Gaiman που έστειλε μια σπάνια, πρώιμη έκδοση του ‘Stardust’ του, αριθμημένη και υπογεγραμμένη, για να προστεθεί στα υπόλοιπα βιβλία και αντικείμενα. Το βιβλίο χρησιμοποιείται τελικά τον επόμενο χρόνο, αφού το ταχυδρομείο καθυστερεί να το φέρει στα χέρια του Rothfuss αλλά η προσπάθεια του συγγραφέα επαναλαμβάνεται με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Μέσα από την προσπάθεια του 2009 το βιβλίο έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν όσοι συνεισφέρουν τουλάχιστον $10 στη Heifer International. Η κλήρωση γίνεται ανάμεσα στα ονόματα και κάτι φανταστικό συμβαίνει: Ο νικητής επιστρέφει το βιβλίο στον Rothfuss, με την προϋπόθεση πως την επόμενη χρονιά το ‘Stardust’ θα ξαναχρησιμοποιηθεί για να μαζευτούν κι άλλα χρήματα για τους σκοπούς της ΜΚΟ.

Το 2010 η διαδικασία αλλάζει και τα αντικείμενα που συγκεντρώνει ο συγγραφέας δημοπρατούνται στο eBay. Το βιβλίο του Gaiman μαζεύει περισσότερα από $2,500 αλλά και ο νέος του κάτοχος επαναδωρίζει το βιβλίο στο σκοπό του Rothfuss.

Από τότε και κάθε καινούργια χρονιά τ̶ο̶υ̶ ̶έ̶λ̶κ̶η̶θ̶ρ̶ο̶υ̶ ̶π̶ρ̶ώ̶τ̶ο̶ς̶ ̶τ̶ρ̶α̶β̶ά̶ ̶τ̶α̶ ̶σ̶χ̶ο̶ι̶ν̶ι̶ά̶ η διαδικασία επαναλαμβάνεται και ένας καινούριος αναγνώστης αποποιείται του δικαιώματος να κάνει δικό του το βιβλίο. Φέτος, το ‘Stardust’ βρίσκεται και πάλι ανάμεσα στα περισσότερα από 5,300 αντικείμενα που βρίσκονται σε δημοπρασία ή σε κλήρωση, με τα έσοδα να πηγαίνουν και πάλι στη Heifer International.

Την ιστορία του βιβλίου έγραψε ο ίδιος ο Patrick Rothfuss στο blog του και προτείνω να τη διαβάσετε αυτούσια, μιας και στο χρονικό του μιλά για κάθε χρονιά ξεχωριστά. Μπορείτε επίσης να δείτε τα αντικείμενα που μπορείτε να κερδίσετε αν κάνετε κι εσείς μια δωρεά τουλάχιστον $10 στο σκοπό για το 2017. Να ξέρετε πως στέλνουν παντού στον κόσμο, αν είστε τυχεροί και κληρωθείτε και ανάμεσα στα αντικείμενα υπάρχουν άπειρα υπογεγραμμένα και σπάνια βιβλία. Σκεφτείτε το.

RANDOM LINKS

13 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν το τέλος του κόσμου, 8 εξαιρετικά χρήσιμες απαντήσεις και αντιδράσεις όταν κάποιος μας ζητά “βιβλία για αγόρι” ή “βιβλία για κορίτσι”, η συγγραφέας Emma Cline κατηγορείται για λογοκλοπή και ο δικηγόρος της αντίπαλης πλευράς χρησιμοποιεί εναντίον της το σεξουαλικό παρελθόν της, ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2015 (και φέτος περιέχουν και το σκεπτικό της επιτροπής!), η χρονιά μέσα από τις λίστες των φετινών best-sellersτο μοναδικό αντικαθεστωτικό βιβλίο που πωλείται στην Τουρκία, φαίνεται πως στον Mark Twain άρεσε να “συλλέγει” νεαρά κορίτσια, για τη φυλετική ανισότητα στα λογοτεχνικά βραβεία, τι (τρομακτικό) βιβλίο να πάρετε τα Χριστούγεννα και σε ποιον, τα 11 χειρότερα παλιόπαιδα της λογοτεχνίας, 2 στους 3 Σκωτσέζους δωρίζουν βιβλία για τα Χριστούγεννα, βιβλία και συγγραφείς που μας προτείνει η Lorde, πολύ πριν τον ‘Harry Potter’ το ‘The Box of Delights’ ξανάφτιαξε το παιδικό φανταστικό, η Elena Ferrante επέστρεψε στη συγγραφήγια τα νέα “κακά κορίτσια” της σύγχρονης λογοτεχνίας, 15 εξαιρετικάβιβλιοφιλικά podcasts που ξεκίνησαν το 2017, μια έκθεση συνδέει τον ‘Frankenstein’ και τον ‘Dracula’ με τη σύγχρονη επιστήμη, τα παραμύθια δεν αποφεύγουν τις δυσάρεστες αλήθειες και γι’ αυτό τα χρειαζόμαστε, η Enid Blyton είναι ο Jimi Hendrix των παιδικών βιβλίων, 15 από τα πιο διάσημα διαγραμμένα κεφάλαια στην ιστορία της λογοτεχνίας, 5 ευρωπαϊκά κόμικς τρόμου, τι είναι μια σιωπηλή λέσχη ανάγνωσης, 100 βιβλία με μόνο 1 λέξη στην τίτλο, διαβάζοντας στον απόηχο της αυτοκτονίας της μητέρας μου, η Χρυσή Εποχή των εικονογραφημένων καλυμμάτων βιβλίων16 αξιοπρεπείς άντρες της λογοτεχνίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

‘Inferno’ ή αλλιώς η Δέκατη Πύλη της Κολάσεως
Η Μεγάλη Βίβλος του Stephen King
Ξαναδιαβάζουμε το ‘Discworld’ από την αρχή
13 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν το τέλος του κόσμου