ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v19: Και το Nobel πήγε στον Bob Dylan

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Ένα θέμα​ βρισκόταν στα χείλη όλων την περασμένη εβδομάδα και με αυτό θα ασχοληθούμε κι εμείς κυρίως σήμερα: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Bob Dylan. Βέβαια έχουμε και νέες κυκλοφορίες, νέα, λινκς, αλλά ας ξεκινήσουμε όπως πρέπει.

ΕΙΠΕ BOB DYLAN;

Στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος την περασμένη Πέμπτη, από τα σφιγμένα χείλη της Sara Danius, γραμματέως της Σουηδικής Ακαδημίας, ακούστηκε το όνομα του φετινού νικητή του σημαντικότερου λογοτεχνικού βραβείου, του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η ανακοίνωση του Bob Dylan ως Νομπελίστα για το 2016 έφερε φωνές και χειροκροτήματα, για να ακολουθήσουν γέλια και κάπως έτσι, σε αυτόν τον τόνο και με ανάμικτα συναισθήματα και άναρθρες κραυγές, πέρασαν και οι επόμενες 48 ώρες για τη βιβλιοφιλική κοινότητα. Τα social media πήραν φωτιά, ο κόσμος ήταν έξαλλος με την απόφαση της βράβευσης του Dylan, γράφτηκαν φανταστικά πράγματα.

Πολλοί ήταν αυτοί που πιάστηκαν αδιάβαστοι σχετικά με τις πιθανότητες του Bob Dylan να κερδίσει το Νόμπελ, παρόλο που εδώ και κάποια χρόνια το όνομα του βρισκόταν στη σχετική συζήτηση. Φέτος, λιγότερο από 24 ώρες πριν την ανακοίνωση του βραβείου, βρισκόταν μέσα στην κορυφαία 10άδα των στοιχηματζίδικων. Το απολαυστικό κείμενο του New Republic για τα ονόματα που έχουν ακουστεί αναφέρει πως “Ο Bob Dylan 100% δε θα κερδίσει. Σταματήστε να λέτε πως ο Bob Dylan πρέπει να πάρει το Nobel”.

Ήταν 48 απολαυστικές ώρες: Άξιζε ο Bob Dylan το βραβείο; Τι σημαίνει η νίκη του για τη Σοβαρή Λογοτεχνία; Είναι οι στίχοι ποίηση; Γιατί έτσι η Ακαδημία, τι της κάναμε μωρέ της μαλακισμένης; Τι θα απογίνουμε σαν κοινωνία; Είναι κοντά το τέλος του πολίτισμου;

Πολλοί είπαν πως ο Dylan δεν έπρεπε να πάρει το Νόμπελ. Στο Quartz ξεκάθαρα πιστεύουν πως ήρθε ο Αρμαγεδών, μιας και λένε πως “αυτή είναι η μέρα που καταλάβαμε πως κανείς δε νοιάζεται για τα βιβλία πια“. Το Slate αποκαλύπτει πως “η λογοτεχνία είναι να διαβάζεις μόνος σου στον εαυτό σου“. Στους New York Times λένε πως “καθώς η ανάγνωση ελαττώνεται σε όλον τον κόσμο, τα λογοτεχνικά βραβεία είναι σημαντικότερα από ποτέ”, οπότε ο Dylan δεν έπρεπε να κερδίσει γιατί “δεν είναι συγγραφέας αφού“. Το Literary Hub νομίζει πως η επιλογή της Ακαδημίας ήταν βαρετή, μιας και ο Dylan “δεν είναι καν ο καλύτερος λογοτεχνικός τραγουδοποιός της Αμερικής“. Το Vice λέει πως το Νόμπελ “ήταν τουλάχιστον μια ευκαιρία να υπενθυμίσει στο ευρύτερο κοινό πως υπάρχει Σοβαρή Λογοτεχνία και να δώσει σε κάποιον ένα καλό σπρώξιμο στις πωλήσεις των βιβλίων του”, ενώ τώρα πάπαλα. Το Pitchfork, ε, είναι το Pitchfork. Χειρότερη από όλους φυσικά η Telegraph που σημειώνει πως “ένας κόσμος που δίνει το Νόμπελ στον Dylan είναι ένας κόσμος που προτείνει τον Donald Trump για πρόεδρο“.

Μερικοί χάρηκαν όμως με τη νίκη. Ο New Yorker μας προτρέπει να πανηγυρίσουμε, ενώ το The Ringer αναφέρει πως ο Dylan άξιζε το βραβείο και γιατί “η Cate Blanchett και ο Heath Ledger τον υποδύθηκαν στην ίδια ταινία“. Στα δικά μας, ο Νίκος Σαραντάκος στο blog του λέει πως “τα όρια ανάμεσα στα είδη μπορούν, σε εξαιρετικές περιστάσεις, να ξεπερνιούνται“. Ενδιαφέρουσα και η εκτεταμένη συζήτηση στα σχόλια του ποστ.

 

Ο Bob Dylan δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη βράβευση του και για να δώσω και λίγο context σε αυτό, ας χειροκροτήσουμε μαζί την αντίδραση της Doris Lessing μετά την ανακοίνωση της δικής της νίκης το 2007.

Εγώ την ευχαριστήθηκα αυτή την απονομή. Βγήκε ξανά στη φόρα ο ελιτισμός που υπάρχει στην ανάγνωση της λογοτεχνίας και στην εμπειρία της τέχνης γενικότερα. Μακάρι να έχουμε συχνότερα τέτοιες αποφάσεις και ελπίζω και του χρόνου να περάσουμε το ίδιο τέλεια με το Νόμπελ. Σας αφήνω με μερικά από τα tweets που γράφτηκαν για τον Bob Dylan.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

8 ακόμη στιχουργοί που θα έπρεπε να βραβεύσει η Σουηδική Ακαδημία

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Αρκετά τα νέα βιβλία που χτύπησαν με φόρα τα ράφια των βιβλιοπωλείων την περασμένη εβδομάδα. Ξεχωρίζει όμως 1, το πιο φρέσκο βιβλίο του Anthony Marra, ‘Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο‘ (2015). Ακόμη μια φορά με όμορφο εξώφυλλο από τις Εκδόσεις Ίκαρος, η συλλογή διηγημάτων του Marra ακολουθεί ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στη νυν Ρωσία, των οποίων οι ιστορίες διασταυρώνονται. Νομίζω πως όποιος διάβασε τον ‘Αστερισμό ζωτικών φαινομένων‘ του συγγραφέα θα πρέπει να κάνει μια βόλτα και στον ‘Τσάρο’.

Πρώτη φορά που μεταφράζεται στη χώρα μας ο σημαντικός Μεξικανός Daniel Sada, με το ‘Μία από τις δύο‘ του που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Σε αυτό, οι δίδυμες γεροντοκόρες Γκαμάλ θα δουν τον κόσμο τους να αλλάζει όταν ένας επίδοξος μνηστήρας θα εμφανιστεί για να διαταράξει την ισορροπία που έχουν δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τα επίσης αξιόλογα ‘Ο γιος‘ του Philipp Meyer, μια επική saga από γενιά σε γενιά που ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα από το Τέξας και ‘Το καρτέλ‘ του Don Winslow, ένα χορταστικό μυθιστόρημα για τον πόλεμο των ναρκωτικών και τους ανθρώπους που μάχονται σε αυτόν.

Ένα Νορβηγικό αστυνομικό μυθιστόρημα από συγγραφέα που πρώτη φορά γνωρίζουμε στην Ελλάδα έρχεται από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Με το ‘Έγκλημα στα φιόρδ‘ του ο Jørn Lier Horst αναζητεί τη σύνδεση μεταξύ ενός αποτρόπαιου φόνου και πολλών ψόφιων πουλιών που πέφτουν συνέχεια από τον ουρανό, με φόντο τις παγωμένες ακτές της Νορβηγίας.

Η Διόπτρα μας φέρνει και το ‘Κλειστό φέρετρο‘, το νέο μυθιστόρημα της Sophie Hannah με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό της θείας Άγκαθα. Ένα μόνο σας λέω: διαδραματίζεται σε έπαυλη.

Τέλος αξίζει να αναφέρω το ‘Γκαγκάριν‘ του Πέτρου Τατσόπουλου από τις Εκδόσεις Οξύ, ένα βιβλίο που θα προσπαθήσει να μας μιλήσει για τη ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας, για τον Χατζιδάκι και τον Φλωρινιώτη, τον Κλυνν και τον Γκουζγκούνη.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άλλα 10 βιβλία σήμερα από την Αμερική, όσο προχωράει το 2016 προς το κλείσιμο του τόσο ξεχειλίζει η wishlist.

Hag-Seed‘ της Margaret Atwood, το πιο καινούριο από τα retellings των έργων του Σαίξπηρ που έχουν τίτλο Hogarth Shakespeare, στο οποίο η Atwood καταπιάνεται με το ‘Η Τρικυμία’. Τα μυθιστορήματα της σειράς θα τα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες και στα ελληνικά. ‘The Mothers‘ της Brit Bennett, ένα από τα ντεμπούτα της χρονιάς, για τους εφήβους Nadia και Luke που θα έρθουν κοντά και θα γεννήσουν ένα μυστικό που θα επηρεάσει την κλειστά δεμένη κοινότητα του τόπου τους για χρόνια.

The Annie Year‘ της Stephanie Wilbur Ash, για την παράνομη σχέση της Tandy, μιας υποστηρίκτριας των τεχνών στη μικρή πόλη της Iowa που μένει και το γαϊτανάκι επιπτώσεων που ξεκινά. ‘The Blind Astronomer’s Daughter‘ του John Pipkin, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μας γυρνά στην Ιρλανδία του 18ου αιώνα και με ηρωίδα του την Caroline εξερευνά την εποχή που η αστρονομία ήταν ακόμη μια μυστικιστική επιστήμη και η Ιρλανδική επανάσταση μια καθημερινή πραγματικότητα.

The Red Car‘ της Marcy Dermansky, για μια μυθιστοριογράφο που δυσκολεύεται να γράψει και ασφυκτιά στη σχέση της με το σύζυγο της, επίσης συγγραφέα στην ίδια κατάσταση, όταν κληρονομεί το αυτοκίνητο στο οποίο σκοτώνεται η φίλη και πρώην αφεντικό της. ‘Bob Stevenson‘ του Richard Wiley, όπου η Dr. Ruby Okada συναντά έναν γοητευτικό άντρα στο ασανσέρ της ψυχιατρικής κλινικής της και, μη γνωρίζοντας πως πρόκεται για έναν ασθενή που αποδρά, τον ερωτεύεται και η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα από τη στιγμή που θα βρεθούν στο έξω στο δρόμο.

No Knives in the Kitchens of This City‘ του Khaled Khalifa, μια ματιά στον πόλεμο της Συρίας, όπου ο συγγραφέας ιχνηλατεί το ταξίδι μιας οικογένειας από το ’60 μέχρι σήμερα και εξετάζει από κοντά τα δεκάδες τραύματα που συνοδεύουν την κατάρρευση της κοινωνίας. ‘Small Great Things‘ της Jodi Picoult, όπου η νοσοκόμα Ruth βρίσκεται να κατηγορείται για το θάνατο ενός νεογνού, ένα μωρό που οι ρατσιστές γονείς του δεν ήθελαν η ίδια, μια μαύρη γυναίκα, να αγγίξει.

Him, Me, Muhammad Ali‘ της Randa Jarrar, μια συλλογή ιστοριών που ακολουθεί Μουσουλμάνες γυναίκες από όλο τον κόσμο που προσπαθούν να βρουν ένα σπίτι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. ‘The Graveyard Apartment‘ της Mariko Koike, ένα Ιαπωνικό μυθιστόρημα τρόμου που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, η ιστορία μιας νεαρής οικογένειας που μετακομίζει δίπλα σε ένα νεκροταφείο και όλα τα φρικτά πράγματα που εξαπολύονται πάνω τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Υπόθεση Elena Ferrante

AND NOW, THIS

Ένα stripάκι από το Floccinaucinihilipilificationa που δείχνει πολύ σωστά τη σχέση μου τα βιβλία. Φαντάζομαι δεν είμαι και μόνος ε;

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ

Δεν ξέρω αν ήσασταν έτοιμοι ή όχι για αυτό, αλλά τελικά τα ‘Φανταστικά Πλάσματα’ της J.K. Rowling δε θα είναι 3 ταινίες αλλά 5. Πράγμα που αν μη τι άλλο αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως το μαγικό σύμπαν της δε θα πεθάνει ΠΟΤΕ. Εγώ παραμένω συγκρατημένα excited για όλο αυτό, για να δούμε πως θα πάει.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΡΙΟΙ WHO

Ξεκινώντας από τον προσεχή Απρίλιο, ο Doctor Who θα συναντήσει τους Μικρούς Κύριους του Roger Hargreaves, αφού οι 12 Doctors θα αποκτήσουν τα δικά τους βιβλία της σειράς. Μου αρέσανε, ψέματα δε θα πω. Στηρίζω.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ TV

Μετά το “ο Park Chan-wook σκηνοθετεί βιβλίο της Sarah Waters” της προηγούμενης εβδομάδας, τώρα έχουμε το ‘ο Pedro Almodóvar σκηνοθετεί Alice Munro‘. Είναι ωραία αυτά που δεν τα περιμένεις.

3 από τις ιστορίες της συλλογής διηγημάτων του ‘Runaway‘ (2004) της Munro αποτελούν τη ‘Julieta‘, που ακολουθεί την Χουλιέτα όσο ψάχνει την κόρη της Αντία, η οποία εγκαταλείπει το σπίτι με το που κλείνει τα 18 της, χωρίς να πει τίποτα στη μητέρα της. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο ‘Απόδραση’ (2015). Πιθανότητα να το έβλεπα: 46%

Αυτή την Πέμπτη βγαίνουν στις αίθουσες και τα ‘Σχολικά γυμνάσια‘, μεταφορά του παιδικού βιβλίου ‘Middle School: the Worst Years of My Life‘ (2011) των James Patterson και Chris Tebbetts.

Έχουμε και 2 φρέσκες σειρές αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη ξεκινά το ‘Chance‘, με τον Hugh Laurie στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός νευροψυχίατρου στο Σαν Φρανσίσκο που μπλέκει σε ένα βίαιο και επικίνδυνο κόσμο αστυνομικής διαφθοράς και διανοητικών διαταραχών. Προέρχεται από το βιβλίο του Kem Nunn, του δημιουργού μαζί με τον David Milch του John from Cincinnati και το Hulu έχει παραγγείλει ήδη 20 επεισόδια που θα μοιραστούν σε 2 σεζόν.

Το Σάββατο έρχεται και το ‘Dirk Gentlys Holistic Detective Agency’ στο BBC America, που θα φέρει στην τηλεόραση τις περιπέτειες του time traveller ντετέκτιβ που πρωταγωνιστεί στο ομώνυμο βιβλίο του Douglas Adams. Πρωταγωνιστούν οι Samuel Barnett και Elijah Wood κι ελπίζω η σειρά να είναι όσο διασκεδαστικό είναι και το βιβλίο.

ΕΝΑ SITE ΓΙΑ ΤΟΝ T.S. ELIOT

Από την ελληνική thinking.gr, μια εταιρία που δημιουργήθηκε πριν λίγο καιρό και ασχολείται αποκλειστικά με το χώρο του βιβλίο, μας έρχεται το tseliot.com.

Με την οργάνωση του εκδοτικού Faber & Faber και του T.S. Eliot Foundation, η thinking.gr έφτιαξε για τον σπουδαίο συγγραφέα ένα site που περιέχει στοιχεία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού. Ποιήματα, δοκίμια, φωτογραφίες, μέχρι και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα γράμματα, μπόλικο υλικό δηλαδή, σε μίνιμαλ γραμμές, το πρότζεκτ προσφέρει την πιο φιλική εμπειρία στο να γνωρίσει κάποιος την πορεία του Eliot.

RANDOM LINKS

A photo posted by Lena P. (@that_scarlet_girl) on

5 βιβλία τρόμου για να χάσεις τον ύπνο σου, άραγε οδεύει το βιβλίο ολοταχώς προς το θάνατο, πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Νομπελίστας Ντάριο Φο, ένα ανοιχτό γράμμα προς τους ανθρώπους που δε διαβάζουν, πως το #bookstagram αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα βιβλία, 14 χρόνια Σύλλογος Φίλων Tolkien, η Disney ετοιμάζει μια ταινία για τον Δον Κιχώτη, γευματίστε στο Λονδίνο σα να βρίσκεστε στη Νάρνια, ο άνθρωπος που εφηύρε την πώληση βιβλίων όπως την ξέρουμε σήμερα, 30+ συγγραφείς διαλέγουν τα πιο αστεία βιβλία του κόσμου, η βιβλιοθήκη της Ραψάνης Λάρισας φαίνεται εξαιρετική, λόγια για τον Νορβηγό ζωγράφο των Τρολς Theodor Kittelsen, 10 βιβλία που δεν υπάρχουν αλλά θα έπρεπε, η αποκάλυψη της Ferrante έφερε στο προσκήνιο τις διαφορές στην κουλτούρα της Αμερικής με την Ευρώπη, τα πιο ανατριχιαστικά εξώφυλλα βιβλίων, 20 λόγοι για να διαβάζετε λογοτεχνικά περιοδικά, το ‘Grace of Kings’ του Ken Liu ξεκινά για τον κινηματογράφο, τα παιδάκια που διαβάζουν ένα βιβλίο στον κουρέα τους έχουν έκπτωση στο κούρεμα, 19 όμορφα βιβλιοπωλεία της Αμερικής, μια έκθεση με χάρτες fantasy βιβλίων.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS