ΘΕΑΤΡΟ

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το βραβείο ‘Μελίνα Μερκούρη’

Στις 20 Μαρτίου θα μάθουμε ποια θα φύγει με την πολυπόθητη καρφίτσα στο πέτο.

Έντεκα χρόνια πριν, η υποκριτική γοητεία των νέων ηθοποιών επί σκηνής εκδηλωνόταν μόνο μέσα από το δυνατό χειροκρότημα. Ενίοτε, και τις κριτικές. Έντεκα χρόνια πριν, μία νέα ηθοποιός δεν είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι μπορεί η ερμηνεία της να της χαρίσει την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη.

Την τιμή της καρφίτσας της Μελίνας Μερκούρη και 3000 ευρώ.

Φέτος, για 11η συνεχή χρονιά, τα βραβεία Μερκούρη έρχονται για να δώσουν στη νέα γενιά γυναικών ηθοποιών το πιο δυνατό τους χειροκρότημα και να διαλέξουν την μία που θα αναλάβει το καθήκον να φυλάξει την καρφίτσα της Μελίνας και συνεχίσει την πορεία της παρέα με μία από τις μεγαλύτερες των τιμών στο θεατρικό γίγνεσθαι.

Πριν πέσει η καρτέλα με τις υποψήφιες ηθοποιούς, να πούμε ότι η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη με ελεύθερη είσοδο.

***

ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΛΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ

Για τις ερμηνείες της: Στον ‘Θεατροποιό’ του Thomas Bernhard σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, στο θέατρο Πόρτα και στον ‘Φάουστ’ του Johann Wolfgang von Goethe σε μετάφραση Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

ΝΤΑΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

Για την ερμηνεία της: Στον ‘Άγριο Σπόρο’ του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη στο θέατρο Επί Κολωνώ.

ΑΝΘΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ

 

Για την ερμηνεία της: Στο ‘Ο Αδαής και ο Παράφρων’ του Thomas Bernhard σε μετάφραση  Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία  Γιάννου Περλέγκα, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΑ ΚΟΝΙΔΗ

 

Για την ερμηνεία της: Στην ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ

 

Για την ερμηνεία της: Στο ‘Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο’ βασισμένο σε μία ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου και παραγωγή Patari Project στο θέατρο Πόρτα.

ΕΛΙΝΑ ΡΙΖΟΥ

 

Για την ερμηνεία της: Στα ‘Κύματα’ της Virginia Woolf, βασισμένο σε αποσπάσματα της μετάφρασης του Άρη Μπερλή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ

Το φαβορί: Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου περισσότερο λόγω Θεατροποιού και λιγότερο λόγω Φάουστ (αφού την υπερκάλυπτε η εκπληκτική ερμηνεία του Αργύρη Πανταζάρα).

Το αουτσάιντερ αλλά Emma Stone των βραβείων: Η Κατερίνα Μαυρογεώργη, αν σκεφτούμε ότι είναι η μοναδική ‘χαρούμενη’ ερμηνεία των βραβείων.

Η Πρόβλεψη: Η Ανθή Ευστρατιάδου είναι για να φεύγει καρφιτσωμένη.

* Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου, Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή

** Οι περσινές νικήτριες Αλεξάνδρα ΑΪδίνη και Ιωάννα Παππά που μοιράστηκαν από κοινού το βραβείο θα απονείμουν στην νικήτρια ή τις νικήτριες την πολύτιμη καρφίτσα της Μελίνας.