NDP Photo Agency
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα βράδυ στο Παλλάς με τον Ωνάση

Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης του Σταμάτη Φασουλή, 'Ωνάσης: Τα θέλω όλα'.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς ανθρώπους που έζησαν σε τούτον εδώ τον κόσμο. Ίσως ο διασημότερος ‘κροίσος’ του 20ού αιώνα και ένας Έλληνας που κατάφερε να κάνει το όνομά του να ακουστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Η κινηματογραφική ζωή του αποτέλεσε έμπνευση και για τον Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος θέλησε να την προσεγγίσει, δημιουργώντας μια θεατρική παραγωγή που περιμέναμε με πολύ μεγάλη αγωνία να δούμε.

Η αλήθεια είναι πως το να μεταφέρεις τη ζωή ενός ανθρώπου, όπως αυτή του Ωνάση, στο θεατρικό σανίδι, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Και μιλάμε για μια ζωή που τα είχε όλα. Δουλειές, χρήματα, κομπίνες, γυναίκες, πάθη, έρωτες, απογείωση, αλλά και πτώση. Όλα αυτά προσπάθησε ο Φασουλής να τα βάλει στην παράσταση ‘Ωνάσης: Τα θέλω όλα’, την οποία και είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε στην πρεμιέρα της, την Παρασκευή (11/10) στο θέατρο Παλλάς.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κοινό όλων των ηλικιών έλαβε θέση και περίμενε το τρίτο καμπανάκι που θα σηματοδοτούσε και την αρχή του θεατρικού έργου. Η παράσταση αποτελούμενη από ένα θίασο 30 ηθοποιών, βασισμένη σε διεθνή βιβλιογραφία, δημοσιογραφική έρευνα και προσωπικές μαρτυρίες, ξεκινάει από τη Σμύρνη. Βλέπουμε τον νεαρό Αριστοτέλη Ωνάση, που τον υποδύεται ο ταλαντούχος Αγησίλαος Μικελάτος, να φεύγει με προορισμό την Αργεντινή, αφού πρώτα έρχεται σε σύγκρουση με τον πατέρα του.

Αυτό που μου φαινόταν εξαρχής δύσκολο σε αυτή την παράσταση ήταν η σύνδεση μεταξύ των γεγονότων που διαδραματίζονταν στη ζωή του Αρίστου. Ο Φασουλής το πέτυχε, βάζοντας στο ‘παιχνίδι’ τον συγγραφέα-δημοσιογράφο Μέμο Μπεγνή, ο οποίος ασχολείται μονίμως με τη ζωή του Ωνάση θέλοντας να γράψει βιβλίο και λειτουργεί ουσιαστικά ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις διάφορες φάσεις-σκηνές της ζωή του.

Το θεατρικό έργο δεν έχει κανένα στόχο να μας παρουσιάσει έναν Ωνάση, ως θρύλο, ως έναν άνθρωπο που τα ήθελε όλα και τα απέκτησε μέσα από τη σκληρή δουλειά. Αντίθετα, αφήνει το κοινό να κρίνει τη ζωή και την πορεία του κεντρικού ήρωα. Σαφώς, αναφέρονται αρκετές φορές στο σενάριο διάφορες περίεργες πράξεις του Ωνάση, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του, οι οποίες δε θα λέγαμε πως οφείλονται μόνον στο επιχειρηματικό του δαιμόνιο.

NDP Photo Agency

Η διάρκεια του έργου είναι μεγάλη (περίπου τρεις ώρες), κάτι που ίσως κούρασε αρκετούς. Θα μπορούσε να είναι μικρότερο, αν παραλείπονταν κάποια κομμάτια, αλλά ο Φασουλής θέλησε να δώσει αρκετές λεπτομέρειες για τη ζωή του ήρωα. Βλέπουμε σχεδόν όλα τα πρόσωπα που μπλέχτηκαν (λίγο ή πολύ) στη ζωή του Ωνάση, ωστόσο κυρίως εστιάζει στις γυναίκες. Κι αυτό είναι κάπως λογικό αν το καλοσκεφτείς, μιας και όλες οι εφημερίδες της εποχής, ασχολιόντουσαν ως επί το πλείστον με αυτό. Η πολυτάραχη ερωτική ζωή του Ωνάση πάντα ενδιέφερε τον κόσμο.

Είναι γνωστό πως ο Αρίστος αγαπούσε τις γυναίκες, αλλά τις έβλεπε και ως τρόπαια που θα τον βοηθούσαν στις επιχειρηματικές κινήσεις ή στην προβολή του. Στο θεατρικό έργο είδαμε την Τίνα Λιβανού, την οποία υποδύεται η γλυκιά Ευγενία Δημητροπούλου, τη Μαρία Καλλάς, της οποία το ρόλο απογείωσε η Κατερίνα Παπουτσάκη και την Τζάκι Κένεντι, ένα δύσκολο ρόλο που ανέλαβε η Δήμητρα Ματσούκα.

NDP Photo Agency

Ο Ωνάσης του Φασουλή είχε περισσότερα κωμικά στοιχεία απ’ ότι περίμενα. Σίγουρα, ο έμπειρος σκηνοθέτης και ηθοποιός θα είχε μελετήσει αρκετά το χαρακτήρα(μιλούσε συχνά με λαϊκό λεξιλόγιο όπως ο Ωνάσης), όμως τον είχα στο μυαλό ως πιο σκληρό, σοβαρό και επιθετικό. Δεν έβλεπα τόσο τον Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά τον Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος είχε καταφέρει να του μοιάσει εξαιρετικά ως προς την εμφάνιση. Τα κουστούμια της παράστασης ήταν πολύ καλά, όπως και η μουσική του Κωστή Μαραβέγια, τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, αλλά και οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού.

Προσωπικά, λάτρεψα την ερμηνεία της Κατερίνας Παπουτσάκη ως Μαρία Κάλλας και θα έλεγα με βεβαιότητα ότι είναι ο ρόλος που ξεχωρίζει σε όλη την παράσταση. Έχει μπει για τα καλά στη σπουδαία και ιδιαίτερη προσωπικότητα της Κάλλας και καταφέρνει να σε παρασύρει με τις εκφράσεις και την υποκριτική της (και με την κορώνα της), σε τέτοιο σημείο που επισκιάζει ακόμη και τον Ωνάση.

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε πως η θεατρική παράσταση ‘Ωνάσης: Τα θέλω όλα’ είναι μια καλή προσπάθεια από πλευράς Σταμάτη Φασουλή να προσεγγίσει κάπως την πολυτάραχη ζωή του ανθρώπου που στιγμάτισε τον 20ο αιώνα.

Ο καθένας μας έχει πλάσει και μια διαφορετική εικόνα για τον Αριστοτέλη Ωνάση στο μυαλό του και σίγουρα δεν είναι εύκολο να τον κάνεις να αρέσει σε όλους. Η εκδοχή του Σταμάτη Φασουλή πάντως για τον άνθρωπο-μύθο είναι βέβαιο πως θα σας διασκεδάσει και θα σας δώσει τροφή για σκέψη, βγαίνοντας από την υπέροχη αίθουσα του Παλλάς.

INFO

Πρωταγωνιστούν: Σταμάτης Φασουλής, Δήμητρα Ματσούκα, Κατερίνα Παπουτσάκη, Μέμος Μπεγνής, Ευγενία Δημητροπούλου, Αγησίλαος Μικελάτος

Παίζουν ακόμα αλφαβητικά: Πένυ Αγοραστού, Γιάννης Αθητάκης, Θοδωρής Ανθόπουλος, Αρτέμης Γαβριλούκ, Μανώλης Γεραπετρίτης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Αριστοτέλης Δελαγραμμάτικας, Δημήτρης Καραμπέτσης, Φώτης Κέπελης, Έμιλυ Λούμπα, Τατιάνα Μελίδου, Νίκος Ντούπης, Βασίλης Πατεμτζής, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Ελένη Ρουσσινού, Τζένη Σκαρλάτου, Νίκος Σταυρακούδης, Κοραλία Τσόγκα, Κώστας Φαλελάκης, Νίκος Χριστοφυλλάκης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός

Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Τετάρτη: 19:00

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 20:30

Κυριακή: 19:00

Τιμές εισιτηρίων: 15€ – 100€

Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210-3639343 (εσωτ. 2)

Προπώληση από την www.viva.gr

(Φωτογραφίες: NDP Photo Agency)

***

Μην ξεχνάς! Αν κι εσύ δεν έχεις βγει ακόμα από το μυαλό του John Malkovich, άκου το POP για τις Δύσκολες Ώρες με καλεσμένο τον ίδιο τον θρυλικό ηθοποιό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ

55 λεπτά δίπλα στη Δήμητρα Ματσούκα
Η Πένυ Αγοραστού κρύβει ένα διάβολο μέσα της
Το μεγάλο σκάνδαλο της Επιδαύρου