GAME OF THRONES

Το πρόβλημα με τη στρατηγική του Winterfell

Όταν ο Bran βγάζει το πλάνο αντί των καλύτερων στρατηγών του Westeros.

Δεν περίμενα, ούτε ήθελα από το ‘Game of Thrones’ να κάνει εξαντλητικές σεκάνς με μακέτες και πινέζες σε τοίχους για τις στρατιωτικές τακτικές του Winterfell. Βρίσκω πάντα ενδιαφέρουσες τέτοιες σκηνές γιατί δίνουν χροιά ρεαλισμού και αναδεικνύουν τις ικανότητες χαρακτήρων που είναι ή και δεν είναι απαραίτητα στρατηλάτες με την παραδοσιακή έννοια, ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι η έμφαση σε πολύ τεχνικές πλευρές της αφήγησης φλερτάρουν πολύ επικίνδυνα με το βαρετό. Η σκηνή της στρατηγικής στο Winterfell όμως, μπορεί να ήταν και η πιο απογοητευτική του επεισοδίου.

Έπρεπε, βέβαια, να είμαι έτοιμη για τις εύκολες απαντήσεις (ή και την απουσία της ίδιας της ερώτησης, βασικά) από τη σειρά στο σημείο που έχει φτάσει. Ήδη από το πρώτο επεισόδιο, όταν ο Bran τους είπε μέσα στα 10 πρώτα λεπτά ότι το Τείχος έχει πέσει και ο Viserion έχει πάει με τον Night King, και η ανταπόκριση ήταν ‘πατήστε το μηδέν, εμείς πάμε καταρράκτες’, το πράγμα είχε στρωθεί. Εδώ κιόλας χειροτέρεψε, με τους έμπειρους της ομάδας να κοιτούν το τραπέζι φαινομενικά περιμένοντας ιδέες. Είδαμε βέβαια ότι το Winterfell έχει αμπαρωθεί, έχει σηκώσει τείχη και έχει τάφρο, αλλά οι πρακτικές προτάσεις που ακούσαμε ήρθαν ουσιαστικά από τη Brienne που εξήγησε κάπως γρήγορα ότι ένα ύψωμα θα έδινε το πλεονέκτημα στον στρατό των ζωντανών, και από τον Bran που, εκτός από όλα τα άλλα που τον έχουν βρει απ’ τον πιλότο, σκέφτηκε από μόνος του να είναι το δόλωμα για τον Night King.

Άρα στην παρούσα φάση, το πλάνο έχει ως εξής:

– Εάν πεθάνει ο Night King, πεθαίνουν οι White Walkers και τα wights. Άρα αυτός είναι ο κύριος στόχος.

– Ο Bran θα τον περιμένει στο Godswood του Winterfell, εκεί όπου βρίσκεται ένα από τα λίγα δέντρα Weirwood (διάβασε τη σημασία τους εδώ και εδώ). Μαζί του θα είναι ο Theon και οι Ironborn.

– Όταν έρθει η ώρα, ο Davos θα δώσει σήμα να ανάψουν φωτιά στην τάφρο που περικυκλώνει την περιοχή. Η φωτιά θα φροντίσει τα wights, αλλά όχι τους White Walkers.

– Η Brienne θα βρίσκεται στην υπερυψωμένη, αριστερή πτέρυγα με το τάγμα της. Ανάμεσά τους και ο Jaime.

– Οι δύο δράκοι θα ενισχύσουν τους ζωντανούς στο πεδίο μάχης. Ο Jon θα ήθελε να είναι κοντά στον Bran, αλλά συμπέραναν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα τον πλησιάσει ποτέ ο Night King.

Υπήρξαν όμως συνιστώσες που έμειναν τελείως εκτός της συζήτησης, είτε επειδή η σειρά θέλει να κρατήσει εντελώς απροετοίμαστους τους θεατές, είτε επειδή απλά είμαστε σε φάση που στην ερώτηση ‘και τι θα φάει ο στρατός;’, η απάντηση είναι ο Davos να μοιράζει σούπα.

Έχουμε και λέμε:

Ο NIGHT KING ΕΧΕΙ ΔΡΑΚΟ. ΕΧΕΙ ΔΡΑΚΟ!

Άλλη μία για τη γαλαρία: Έχει δράκο!!! Το γνωρίζουν εξαρχής. Πόσο. Πιο. Καθαρά. Να. Το. Πει. Ο. Bran.

Μιλούν για τους δράκους τους χωρίς να αναφέρουν καν τον Viserion, ο οποίος είχε τη δύναμη να ρίξει το Τείχος. Ο Night King θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα πετώντας και μάλιστα μπορεί να επιλέξει να σκάσει μύτη σε όποια φάση της μάχης θέλει. Δεν χρειάζεται καν να κάνει είσοδο. Αντίθετα, το πιο πιθανό είναι να διαλέξει την κατάλληλη στιγμή.

Γεγονός που με φέρνει στο επόμενο point μου.

ΟΙ ΔΡΑΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΟΠΛΙΑ

Έχουν σφυρηλατήσει χιλιάδες όπλα, έχουν μοιράσει πανοπλίες από τη φανταστική Westeros – Winter Is Here Collection και δεν σκέφτηκαν να φτιάξουν dragon armor, ειδικά από τη στιγμή που είδαν ότι, αν πεθάνουν, ο Night King μπορεί να τους κάνει wights και να τους ελέγξει. Η πανοπλία, φυσικά, δεν θα μπορούσε να καλύψει όλα τους τα αδύναμα σημεία, και υποθέτω πως το βάρος θα επηρέαζε την αεροδυναμική τους, όμως θα άξιζε τουλάχιστον η προσπάθεια. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τον George R.R. Martin art από το βιβλίο του ‘The World of Ice and Fire’, o Balerion, ο πιο δυνατός από τους τρεις δράκους του Aegon, φορούσε πανοπλία (βλέπε παραπάνω).

ΟΙ ΚΡΥΠΤΕΣ

Όχι, δεν πιστεύω ότι ο Night King θα ξυπνήσει τους πεθαμένους Stark όπως λέει η δημοφιλής θεωρία που ανακύπτει ξανά και ξανά. Οι κρύπτες των Stark έχουν λείψανα έως και 8.000 ετών, ενώ ακόμα κι οι πιο πρόσφατοι θάνατοι είναι πια αρκετά πίσω για να μπορούν οι White Walkers να τους εκμεταλλευτούν. Άσε που, ούτως ή άλλως, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι είναι όλοι τους θαμμένοι εκεί (ο Robb για παράδειγμα μάλλον ποτέ δεν επεστράφη στον οίκο του).

Το πρόβλημα με τις κρύπτες είναι πως οι άνθρωποι που θα βρουν εκεί καταφύγιο, δεν θα έχουν πού να πάνε. Δεν υπάρχει άλλη λύση προφανώς, είναι η μοναδική λύση σε ένα αδιέξοδο, αλλά όταν βάζεις τόσες χιλιάδες άτομα σε έναν χώρο κάτω από το έδαφος, δεν μπορείς μετά να τους μεταφέρεις εύκολα. Το Winterfell έχει, υποτίθεται, αρχαία, κρυμμένα τούνελ, που ενδεχομένως να γνωρίζουν ο Jon, η Sansa, η Arya, o Bran, ακόμη κι ο Theon που μεγάλωσε εκεί (αμφιβάλλω όταν ήταν ουσιαστικά αιχμάλωτος, αλλά ποτέ δεν ξέρεις), αλλά ακόμα κι αν οδηγήσουν τον κόσμο αλλού μέσ’ από κει, δεν μπορούσαν ποτέ να τους σώσουν όλους σε μία καταδίωξη. Και ενώ τα θύματα είναι δεδομένα στον πόλεμο, αυτά τα θύματα θα γίνουν ενδεχομένως οι πιο εύκολοι νεοσύλλεκτοι στον στρατό του Night King.

***

Έχοντας πει όλα αυτά, πιστεύω ότι οι νικητές της πρώτης φάσης του πολέμου θα είναι οι White Walkers. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν σίγουρα απροσδόκητες τρικλοποδιές που έχουν φυλάξει για μας οι δημιουργοί, οπότε περιμένω τον πρώτο γύρο να πάει σ’ αυτούς. Σίγουρα όμως επενδύω στη σκηνοθεσία του επεισοδίου που έρχεται από τον Miguel Sapochnik του ‘Battle of the Bastards’. Ο Sapochnik έχει αποδείξει ότι μπορεί να απογειώσει ακόμη και αδύναμα σενάρια, και να κορυφώσει το συναίσθημα σε στιγμές που προσφέρονται για ένταση.

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική, και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00 στο Novacinema1HD. Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.

ΚΙ ΑΛΛΟ GAME OF THRONES:

Το όπλο που ζήτησε η Arya έχει τις ρίζες του στο βαθύ Westeros
Τι σημαίνουν οι αλλαγές στους τίτλους αρχής του ‘Game of Thrones’
Διάβασα αυτή τη θεωρία για το ‘Game of Thrones’ και συγκλονίστηκα