ΛΙΣΤΕΣ

Οι 15 καλύτερες σειρές του 2019

Ένα καλό ξεκαθάρισμα για μια χρονιά-ρεκόρ της Peak TV.

Ο όρος Χρυσή Τηλεόραση έχει χρησιμοποιηθεί πιο συχνά απ’ ότι θυμάται η γενιά μας. Πριν το κύμα του HBO που ξεκίνησε το ’99 με το ‘Sopranos’ και εδραίωσε σιγά-σιγά τον όρο για το τηλεοπτικό περιεχόμενο έκτοτε, υπήρχε η live τηλεόραση των ’50s, οι sitcoms των ’70s και τα network dramas των ’80s και ’90s – όλες τους φάσεις που κάποτε χαρακτηρίστηκαν χρυσές για τη μικρή οθόνη. Από το 2013 και την πρεμιέρα του ‘House of Cards’ στο Netflix ωστόσο, οι αισθητικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες για τις ίδιες τις δημιουργίες αλλά και τον τρόπο που καταναλώνουμε το μέσο, που οδήγησαν σε έναν νέο όρο – το ‘Peak TV’.

Αυτή την περίοδο διανύουμε λοιπόν, και μιλάμε για έναν καταιγισμό σειρών που σαστίζει και τον πιο εκπαιδευμένο τηλεθεατή. Εμείς προσπαθήσαμε να ξεδιαλέξουμε κάποιες από τις κυριολεκτικά εκατοντάδες σειρές που έχουν κυκλοφορήσει μέσα στο 2019, καινούριες και παλαιότερες.

WATCHMEN

Το να πεις ότι το ‘Watchmen’ ήρθε με πολλά μπαγκάζια είναι πολύ λιτή δήλωση. Η κληρονομιά του κόμικ έχει πια γιγαντωθεί και όσες κινήσεις συνέχειας έχει κάνει η DC μετά την κυκλοφορία του, έχει συναντηθεί με επιθετικότητα στη χειρότερη και επιφύλαξη στην καλύτερη. Φαίνεται όμως πως ο Damon Lindelof (Lost, The Leftovers) σκέφτηκε πως, αν πρόκειται να κάνεις τους Watchmen, δεν χωράνε εκπτώσεις. Σίγουρα δεν χωρούν χλιαρές συμβάσεις. Γιατί, ας πούμε, να μην ξεκινήσεις τον πιλότο με ένα αληθινό ρατσιστικό μακελειό που η Αμερική θέλει να ξεχάσει;

Ο Lindelof φτιάχνει ξανά μια σειρά για κοινωνίες που παλεύουν με το ανεπίλυτο τραύμα τους και εδώ το κάνει με εξωφρενική τόλμη. Στις αισθητικές επιλογές της σειράς, στο πανίσχυρο καστ, στο πώς ανατινάζει χαλαρά ιδεώδη και θεσμούς με ωμό, πανανθρώπινο, ρεαλιστικό τρόπο. Είναι και τόσο αλλόκοτο. Αμάξια πέφτουν από τον ουρανό. Άνθρωποι λένε φιλοσοφικά ανέκδοτα σε κάτοικο του Άρη. Κλώνοι εκτινάσσονται από μεσαιωνικούς εκτοξευτές. Η παράνοια είναι η κανονικότητα του show.

Who watches the Watchmen, λοιπόν; Εκατομμύρια Αμερικανοί σε όλες τις πλατφόρμες (7,1 εκατ. ως τώρα για την ακρίβεια) που το έκαναν τη μεγαλύτερη, νέα σειρά του HBO για το 2019 και την πιο επιτυχημένη μετά το ‘Big Little Lies’.

Η σειρά προβάλλεται από τη Nova.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

Η Jean Smart και ο Tim Blake Nelson μάς μιλούν για τις αληθινές μάσκες της σειράς

DARK CRYSTAL: THE AGE OF RESISTANCE

Το ‘Dark Crystal’ του 1982 των Jim Henson και Frank Oz (Labyrinth) δεν τιμήθηκε όπως του έπρεπε τη χρονιά της κυκλοφορίας του. Στην πορεία όμως, η αφήγηση, το αισθητικό του μεγαλείο και οι υπέροχοι χαρακτήρες του, απέκτησαν το cult status που του άξιζαν στη σφαίρα της φανταστικής μυθοπλασίας. Η prequel σειρά τώρα, ‘Dark Crystal: Age of Resistance’, είναι ένα ονειροπόλο όσο γίνεται και ωμό αριστούργημα, καθηλωτικό και απτό στην τεχνική του. Θα συγκινούσε σίγουρα τον Henson.

Οι περιβαλλοντολογικές αναζητήσεις είναι, όπως ήταν πάντα και για τον Henson, τεράστιο μέρος του μηνύματος, με βαθιές και συχνά σοκαριστικά δοσμένες αναφορές στον ρατσισμό, τις ταξικές προκαταλήψεις και τη σκλαβιά. Το βασικό μάθημα είναι πως μόνο όταν νιώσουμε μέρος ενός όλου μπορούμε να ολοκληρωθούμε, όμως τίποτα δεν έρχεται εύκολα. Η εύκολη διάδοση ψευδών πληροφοριών, η άρνηση μπροστά στην αλήθεια, η αδυναμία του ανθρώπου να βοηθήσει τον διπλανό του αν πρόκειται να ρισκάρει τη δική του θέση, η διατήρηση ενός δυσλειτουργικού συστήματος γιατί κι οι βάρβαροι είναι έστω μια κάποια λύση, είναι αψεγάδιαστα περασμένα στη σειρά και απαντούν σε οποιονδήποτε δισταγμό μπορεί να έχει κανείς για τον συνδυασμό μαριονέτας και βάθους. Ευπρόσδεκτη είναι και η έμφαση στους ποικίλους γυναικείους χαρακτήρες και τη μητριαρχική κουλτούρα της Thra – η καθεμιά τους έχει διαφορετικό ρόλο και καμία δεν είναι εναλλάξιμη.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Κανένα Game of Thrones, το fantasy epic της χρονιάς είναι το Dark Crystal

FLEABAG: SEASON 2

Στα ανατέλλοντα χρόνια της γυναίκας αντι-ηρωίδας στην τηλεόραση, η Fleabag φοράει περήφανα το στέμμα της. Η δημιουργός και πρωταγωνίστρια Phoebe Waller-Bridge είναι ένα βρετανικό ταλέντο που αναδύθηκε την τελευταία τριετία κουνώντας τη σημαία των τρισδιάστατων γυναικείων χαρακτήρων. Κλείνοντας το κεφάλαιο της Fleabag με τη δεύτερη σεζόν της σειράς, πέρα από το πένθος και την οικογενειακή δυσλειτουργία που την παρέλυσε σε ένα δείπνο από την κόλαση, η ηρωίδα είχε να αντιμετωπίσει έναν Hot Priest που κατέκλυσε το Ίντερνετ και το σπαρακτικό τελευταίο επεισόδιο που έκανε απόσβεση για όλα τα ρίσκα της Waller-Bridge. Το μεγαλύτερο λαβ στόρι της σειράς ήταν τελικά η σχέση της Fleabag με την αδερφή της και, στο πάνθεον των φινάλε με γυναίκες πρωταγωνίστριες, αυτό έχει αξία ανεκτίμητη. Θα έχουμε για πάντα το μαύρο jumpsuit της.

Η σειρά στριμάρει στο Amazon Prime Video.

CHERNOBYL

Εάν δεν ήταν μίνι σειρά βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, θα το βλέπαμε άνετα ως συνέχεια του περσινού ‘Terror’. Το ‘Chernobyl’ είναι σειρά καταστροφής, σειρά τρόμου, σειρά κατασκοπείας, σειρά πολιτικής, σειρά ανθρώπινου δράματος πάνω απ’ όλα. Το γεγονός ότι κρατά την ισορροπία μεταξύ όλων των στόχων της με τη χειρουργική ακρίβεια που το καταφέρνει είναι επίτευγμα. Μία από τις καλύτερες σειρές αληθινών γεγονότων που έχουμε δει ποτέ. (Με ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά podcast).

Η σειρά προβάλλεται από τη Nova.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

Ο Paul Ritter δεν άντεχε να δει τις αληθινές εικόνες του Chernobyl
Η Jessie Buckley βρέθηκε δίπλα στην τραγωδία του Chernobyl και την αγκάλιασε

RUSSIAN DOLL

Ταξίδι στον χρόνο, σεξ και χαμένες γάτες. Η μεγαλύτερη απλοποίηση που θα μπορούσα να κάνω για μία από τις πιο φιλόδοξες, πειραματικές δουλειές της χρονιάς ως τώρα. Η Natasha Lyonne, πρωταγωνίστρια, συν-δημιουργός και σκηνοθέτιδα του φινάλε, είναι ορμητική και άφοβη στο ‘Russian Doll’. Η ηρωίδα της έχει φυλακιστεί σε μια αέναη λούπα θανάτου και αναγέννησης αλλά τελικά – και διόλου αναμενόμενα – αυτό που τη σκοτώνει την κάνει όντως πιο δυνατή.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το Russian Doll ξέρει ότι μετά τα 30 πεθαίνεις λίγο κάθε μέρα

QUEER EYE: SEASON 3/SEASON 4

Ξέρεις αυτό το συναίσθημα, όπου έχεις λιώσει τόσο πολύ με μια σειρά που θες να την προτείνεις σε όλους τους ανθρώπους που αγαπάς σαν να είναι πραγματικό δώρο; Όταν τελείωσα (σε ένα βράδυ) την 1η σεζόν του ‘Queer Eye’, είχα βρει τη θεόσταλτη αποστολή μου. Να πείσω όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται να τη δουν και να τη λατρέψουν μαζί μου. Το revival του εμβληματικού ριάλιτι του Bravo ήρθε 15 χρόνια μετά στην post-Trump Αμερική και δεν αποφεύγει τις δύσκολες συζητήσεις. Εδώ οι Fab 5 κάνουν τα makeovers τους (ή make-betters όπως τα αποκαλούν) πετώντας στην άκρη ξεφτισμένα μπλουζάκια, τζιν πέντε νούμερα μεγαλύτερα και αναίτιες τρίχες. Ο πραγματικός τους εχθρός όμως είναι ο τοξικός ανδρισμός και τα στερεότυπα. Το αποτέλεσμα – εκτός από ασύλληπτα fun – είναι και τρομερά συγκινητικό. Η 3η σεζόν του show παραμένει η αγαπημένη μου, η 4η όμως ήταν η πιο προσωπική ως τώρα για τους οικοδεσπότες της. Η σειρά τους έκανε σούπερσταρ σε χρόνο-αστραπή, και έχει κερδίσει 3 βραβεία Emmy και 3 ακόμη υποψηφιότητες ως τώρα.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

11 επεισόδια του Queer Eye που θα σου μάθουν την αξία του πλαντάγματος

DERRY GIRLS: SEASON 2

Η 1η σεζόν του ‘Derry Girls’ ήταν η πιο επιτυχημένη σε νούμερα κωμωδία του βρετανικού Channel 4 εδώ και χρόνια. Η δημιουργός της, Lisa McGee, ήθελε να απεικονίσει σωστά την εμπειρία των κατοίκων του Derry στη διάρκεια της περιόδου των Ταραχών στα ’90s στη Βόρεια Ιρλανδία, και έτσι χρησιμοποίησε τις δικές της αναμνήσεις για να την παρουσιάσει όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Οι ποδιές και τα χρόνια είναι που αλλάζουν. Οι μαθητές όχι και τόσο.

Η 2η σεζόν το ζει με αδιανόητα σκηνικά, τα οποία μπορεί και προσγειώνει εμβαθύνοντας στην ουσία όσων κάνουν ένα κορίτσι (ή και αγόρι!) ένα αυθεντικό Derry Girl. Το μόνο κακό είναι το πόσο γρήγορα περνάει.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

THE OA: PART II

Στη δεύτερη σεζόν του, το ‘The OA’ τα έχασε τελείως. Και μας άρεσε περισσότερο. Καμία, μα καμία σειρά του Netflix δεν εκπροσωπεί τη δημιουργική ελευθερία στην εποχή του streaming όσο το ‘The OA’. Ένα αρχαίο χταπόδι, το Ίντερνετ των δέντρων, κάτι χάρτες φτιαγμένοι από ανθούς που φυτρώνουν στ’ αυτί σου, ακέφαλες πλάτες προς πώληση, ρομπότ, ένα στοιχειωμένο σπίτι και η πιο meta μεταφορά σε άλλη διάσταση που μπορείς να συλλάβεις. Αν δεν μπορείς καν να διανοηθείς τι μπορεί να εννοώ με όλα αυτά, σκέψου πως τρέμω να σου πω περισσότερα. Δεν θα μου συγχωρέσεις τα σπόιλερ. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Brit Marling και ο Zal Batmanglij είναι οι πιο παρανοϊκοί δημιουργοί που δουλεύουν αυτόν τον καιρό στην τηλεόραση.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Στη δεύτερη σεζόν του, το ‘The OA’ τα έχασε τελείως (και μας άρεσε περισσότερο)

BARRY: SEASON 2

Η εσωτερική σύγκρουση ενός πληρωμένου δολοφόνου, θα τον οδηγήσει στην εξερεύνησή της μέσα από μαθήματα υποκριτικής. Το σουρεάλ, διασκεδαστικό ‘Barry’ χρησιμοποιεί το χιούμορ για να εξετάσει τις δυσκολίες που ενέχει η απομάκρυνση από μια βίαιη ζωή, αλλά δεν βρίσκει την κωμωδία μέσα στο έγκλημα και την κατάθλιψη. Τα κρατά χωριστά και πετυχαίνει και στα δύο χωρίς τονικά προβλήματα. Δεν μπορείς να περιγράψεις εύκολα την ιδιοσυγκρασία του, αλλά δεν χρειάζεται. Η συνοχή του κάνει με αυτοπεποίθηση όλη τη δουλειά.

Η σειρά προβάλλεται από τη Nova.

WHEN THEY SEE US

Η αληθινή, διαβόητη υπόθεση των Central Park Five, τεσσάρων αφροαμερικανών εφήβων και ενός λατίνου που κατηγορήθηκαν για τον βιασμό μιας γυναίκας που δεν έπραξαν ποτέ, έγινε μίνι σειρά από τα χέρια της υποψήφιας για Όσκαρ σκηνοθέτιδας Ava DuVernay (Selma, 13th) και μας ισοπέδωσε. Χωρίς να κουνά το δάχτυλο σε κάποιο ανάλγητο, άυλο κοινό, το ‘When They See Us’ ξυπνά τον θυμό σου αλλά, κυρίως, θέλει να απηχήσει στην κατανόηση και την ανθρωπιά σου. Οι πέντε νεαροί άνδρες είχαν ήδη καταδικαστεί από τα media το 1989. Πριν καν μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Όταν η απόδοση της δικαιοσύνης έρχεται τελικά παντελώς συγκυριακά και όχι από κάποιον κοτσονάτο ερευνητή, η εναλλακτική πραγματικότητα που αυθόρμητα θα σκεφτείς θα είναι αβάσταχτη.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

H αληθινή ιστορία πίσω από το συναρπαστικό When They See Us

SUCCESSION: SEASON 2

Το ‘Succession’ έγινε το πιο απολαυστικό ναυάγιο στην τηλεόραση. Μετά από μια πολύ τίμια 1η σεζόν που δεν είχε αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να είναι, ο 2ος κύκλος αφέθηκε στη δυσλειτουργία της οικογένειας Roy και μετουσιώθηκε σε αψεγάδιαστη, αδίστακτη μαύρη κωμωδία, δοτική στους εξαιρετικούς πρωταγωνιστές της και απροσδόκητα συμπονετική και στους χειρότερους ακόμα χαρακτήρες. Είναι, άλλωστε, πάντα μια σειρά για πλούσιους, απαίσιους ανθρώπους που παραμένουν πλούσιοι και απαίσιοι. Αναλόγως με την ανοχή σου σε κάτι τέτοιο, το ‘Succession’ μπορεί να γίνει και το αγαπημένο σου show.

Η σειρά προβάλλεται από τη Nova.

UNBELIEVABLE

Βασισμένη στο βραβευμένο με βραβείο Pulitzer άρθρο του ProPublica An Unbelievable Story of Rape, η μίνι σειρά ‘Unbelievable’ εμπνέεται από την αληθινή ιστορία μιας 18χρονης κοπέλας που, αφότου κάνει καταγγελία του βιασμού της, κατηγορείται ότι κατασκεύασε την ιστορία της. Η Marie δεν ξέσπασε, δεν άλλαξε τη ρουτίνα της, δεν ήθελε καν να αλλάξει τα σεντόνια της, και το πλήρωσε γιατί δεν ήταν το ιδανικό, αξιόπιστο θύμα βιασμού.

Το ‘Unbelievable’ ξετυλίγει τον μίτο του μυστηρίου της ταυτότητας του βιαστή για να αποκαλύψει όλους τους τρόπους με τους οποίους απογοητεύουμε καθημερινά όσες και όσους πρέπει να ζήσουν με ένα τέτοιο τραύμα. Και όταν έρχεται η κάθαρση – ευτυχώς όπως ήρθε και στην αληθινή ζωή σε αυτή την περίπτωση – είναι γλυκόπικρη και απολύτως κερδισμένη.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Unbelievable: Επιτέλους, ένα δράμα που ξέρει να μιλά για τη σεξουαλική κακοποίηση

GLOW: SEASON 3

Η 1η σεζόν του ‘GLOW’ ήταν μια ανάλαφρη, εκρηκτική εξτραβαγκάντσα χρωμάτων και προσωπικοτήτων για το ‘Gorgeous Ladies of Wrestling’. Μια αληθινή εκπομπή γυναικείας πάλης των ’80s που μπορεί να βάσισε τις τότε ηρωίδες της σε προσβλητικά στερεότυπα, αλλά τις ενδυνάμωσε κιόλας άθελά της σε προσωπικό επίπεδο. Στη 2η σεζόν του, η κωμωδία έμεινε πιστή στο glam fun που αγαπήσαμε αρχικά, εμβάθυνε όμως στις σχέσεις του καστ και ισορρόπησε τη νοσταλγία του με ώριμο σχολιασμό για την κοινωνικοπολιτική διάσταση της δεκαετίας. Τώρα τα κορίτσια δεν έχουν πια εκπομπή, έχουν όμως συμβόλαιο με venue στο Las Vegas. Και μπορεί να έχουν χάσει το στάτους του underdog, όμως ό,τι έχασαν από αυτή την πλευρά, το κέρδισαν σε συναίσθημα.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

POSE: SEASON 2

Η σειρά του Ryan Murphy συγκεντρώνει όλες τις καλές του αρετές ως δημιουργός. Από την εξτραβαγκάντσα και τους εκκεντρικούς του χαρακτήρες, μέχρι τη λατρεία του για το περιθώριο. Το ‘Pose’ είναι μια μουσικοχορευτική σειρά επηρεασμένη από το ‘Paris Is Burning’, το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ’90 που απεικόνισε τη χρυσή εποχή των drag balls της Νέας Υόρκης, με ευαισθησία και αυθεντικό ενδιαφέρον για φυλετικά, ταξικά και σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ζητήματα. Είναι ένα χορευτικό μιούζικαλ που εξερευνά τις αντιπαραθέσεις και τη διαφορετικότητα της κοινωνίας σε μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, και παίρνει τη θέση του στην τηλεοπτική ιστορία ως το show με το μεγαλύτερο trans καστ που έχουμε δει μέχρι τώρα σε σειρά μυθοπλασίας.

Ο 2ος κύκλος της σειράς συνέχισε τον λεπτό του χορό ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, τη ζωή και τον θάνατο, τη σκληρή πραγματικότητα και το γκλάμουρ του runway, κρατώντας μια αξιοθαύμαστη και αρκετά σπάνια για τον Murphy ισορροπία μεταξύ τους.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

UNDONE

Ένα οικογενειακό, υπαρξιακό παραμύθι όπου κάθε ήρωας είναι αμετακίνητος στη δική του κοσμοθεωρία, στη δική του πραγματικότητα στ’ αλήθεια, αφήνοντας το κοινό να προσπαθεί να συμπληρώσει τα κενά. Μπορεί όντως η Alma να ελέγξει τον χωροχρόνο μετά το ατύχημά της; Έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τον θάνατο του πατέρα της ή είναι όλα αποκύημα της φαντασίας της; Και θα μπορέσουμε ποτέ να αφήσουμε λίγο χώρο για την πραγματικότητα του διπλανού μας;

Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους – ή η απουσία των τελευταίων τις περισσότερες φορές – ξετυλίγονται χωρίς να αφήνουν τον θεατή τελευταίο και καταϊδρωμένο. Είναι εντυπωσιακά εύπεπτα δηλαδή, με όλη την καλή έννοια της λέξης, μέχρι το ‘Undone’ να γίνει μία sci-fi περιπέτεια μυστηρίου για το πένθος, τη μετάδοση του τραύματος και την κληρονομιά.

Η σειρά στριμάρει στο Amazon Prime Video.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Undone: Το ψυχεδελικό αριστούργημα της χρονιάς

DAVID MAKES MAN

Η Oprah Winfrey και ο Michael B. Jordan παράγουν την πρώτη τηλεοπτική σειρά του Tarell Alvin McCraney, του οσκαρικού συν-σεναριογράφου του ‘Moonlight’. Στο ‘David Makes Man’ τοποθετεί μια ιστορία ενηλικίωσης στη Φλόριντα και τη βασίζει ελαφρώς σε προσωπικές του εμπειρίες. Η σειρά αφορά έναν 14χρονο παιδί-θαύμα που στρέφεται στην ιδιωτική εκπαίδευση για να ξεφύγει από τη φτώχεια και την τραυματική του οικογενειακή κατάσταση. Για να πάει σχολείο, ο David πρέπει να περνά καθημερινά από το υποβαθμισμένο, επικίνδυνο Homestead στο προαστιακό, προνομιούχο Redlands. Η ευαισθησία του McCraney καταπιάνεται ξανά με τη μαύρη εμπειρία, με όλες τις διαφορές που μπορεί να έχει αυτή παρά την ομοιότητα στο χρώμα των πρωταγωνιστών, και με την αποκαθήλωση της ιδέας της post-racial Αμερικής.

Honourable Mentions: Mindhunter, Killing Eve, I Think You Should Leave With Tim Robinson, On My Block, Sex Education, Shrill, What We Do in the Shadows, The Other Two, Catastrophe, Pen15, Star Trek: Discovery, Castle Rock, The Boys, Dear White People, Lodge 49, The Good Fight, Mr. Robot, Back to Life, Tuca & Bertie, Doom Patrol, Bojack Horseman, The Good Place, Dickinson, Euphoria, Leaving Neverland, Dark, Los Espookys.