PUBLI

Οδηγός αισιοδοξίας: Τα μαθητικά χρόνια

Θυμήσου λίγο τον εαυτό σου στα μαθητικά σου χρόνια και αναρωτήσου το εξής απλό. Ήσουν ένας χαρούμενος μαθητής;

Ο Bradley Cooper στην ταινία “Οδηγός Αισιοδοξίας” κάνει μια ιδιότυπη ελεγεία στην ευτυχία και στο πώς να μένεις θετικός στη ζωή σου ακόμα κι όταν όλα γύρω πηγαίνουν στραβά. Όταν είσαι μαθητής, τα πράγματα οφείλουν να είναι αφάνταστα πιο απλά. Η μαθητική ζωή έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να είσαι χαρούμενος. Οπότε ο δικός μας οδηγός αισιοδοξίας σήμερα είναι κυρίως για τους γονείς, για τους πατεράδες που θέλουν τα παιδιά τους να περάσουν τα μαθητικά τους χρόνια όπως τους αξίζει.

 

Το πώς μπορείς να το εξασφαλίσεις αυτό για το παιδί σου είναι λίγο σύνθετο. Κι αυτό γιατί η ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου ξεκινά σίγουρα από το σπίτι. Αυτό που μπορείς όμως με βεβαιότητα να κάνεις είναι να φροντίσεις ώστε από τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι και πάει στο σχολείο, να έχει εκείνο το σχολικό περιβάλλον που θα κρατά το παιδί χαρούμενο και θα του δίνει κίνητρα ώστε να γίνεται καθημερινά καλύτερο.

 

Τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία θα σου μιλήσουν για βαθμούς. Θα σου πουν ότι οι μαθητές τους αριστεύουν στα μαθήματά τους και θα σου υποσχεθούν επιτυχία στις εξετάσεις. Κάτι που θα έκανε ούτως ή άλλως κάθε σχολείο. Αλλά είναι μόνο αυτό το ζητούμενο; Να έχεις ένα παιδί που να αριστεύει αλλά να μην περνάει καλά; Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε τριαντάρη, θα σου πει ότι το σχολείο είναι πάνω απ’ όλα ένα μέρος που περνούσε καλά. Ή που θα ήθελε να περνάει καλά.

Στο PIERCE, το Γυμνάσιο και Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε το 2014 μία ποιοτική έρευνα.  Στην οποία το 74% των γονιών δήλωσε πως τα παιδιά τους είναι χαρούμενα που πηγαίνουν στο PIERCE.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι το παιδί χαρούμενο στο σχολείο του και αυτό φυσικά να το αντιλαμβάνεται και ο γονιός. Τι μπορεί τώρα να κάνει έναν μαθητή χαρούμενο;

Το σχολείο να μην είναι απλά σχολείο

 

Δεν παίρνεις κάθε πρωί το δρόμο για το σχολείο απλά για να μάθεις όσα βρίσκονται στα βιβλία. Πηγαίνεις για να αναπτύξεις τις ικανότητές σου αλλά κυρίως για να πάρεις εκείνα τα ερεθίσματα που θα σε κάνουν να ανακαλύψεις τα ταλέντα σου ώστε μετέπειτα να κυνηγήσεις μία πιο συγκεκριμένη σταδιοδρομία.  Με περισσότερους από 50 ομίλους που δίνουν διέξοδο σε κάθε ταλέντο και αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, αλλά και τις δεξιότητες κάθε παιδιού, το PIERCE δουλεύει σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση. Και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να συμμετέχουν στα διεθνή σχολικά δρώμενα μέσω εκπαιδευτικών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα η ευκαιρία συμμετοχής στο θερινό πρόγραμμα του φημισμένου Phillips Exeter Academy με υποτροφία.

Ένα σχολείο – μικρογραφία της κοινωνίας

 

Για να βγει ένας μαθητής μετέπειτα στην κοινωνία οφείλει πρώτα να έχει μάθει τους κώδικες σωστής συμπεριφοράς αλλά και να έχει μάθει πώς να πράττει σε μία μικρογραφία της κοινωνίας μας. Στο σωστό σχολείο, γίνεσαι μέλος μιας Μαθητικής Κοινότητας. Μίας δημιουργικής κοινότητας που παίρνει πρωτοβουλίες, δουλεύει συλλογικά και ενισχύει την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ συμμαθητών που συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό, από τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεις έως την υλοποίηση φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών.

Σε μία τέτοια κοινότητα θες το παιδί σου να κάνει τα πρώτα του σημαντικά κοινωνικά βήματα. Ώστε η προσαρμογή του αργότερα στην κοινωνία των πολιτών να γίνει με όρους ευνοϊκούς για το παιδί και εκείνους γύρω του.

Ένα όμορφο όσο και “γεμάτο” σχολείο

 

Αν ρωτήσεις ένα παιδί τι θα ήθελε να έχει στο σχολείο του θα σου πει εύκολα έναν μεγάλο χώρο για να παίζει μπάλα και ωραία αίθουσα για να κάνει μάθημα. Το PIERCE είναι ένα κατάφυτο campus στο φυσικό περιβάλλον της πλαγιάς του Υμηττού στην Αγία Παρασκευή, με πρότυπες αθλητικές εγκαταστάσεις για να βρει το παιδί εκείνο το sport που του ταιριάζει.

Κι ακόμα κι αν το παιδί δεν θα αντιληφθεί εύκολα τη σημασία του να είναι το σχολείο μέσα στη φύση, ο γονιός αντιλαμβάνεται ότι οι δυνατότητες ενός τέτοιου campus, δημιουργούν την αίσθηση της ελευθερίας, της ηρεμίας και της αρμονίας μεταξύ της σύγχρονης σχολικής ζωής και της ζωής μέσα στη φύση.

Τα μαθητικά χρόνια έχουν σίγουρα πολλά μαθήματα να διδάξουν στο κάθε παιδί. Και αναμφισβήτητα πρέπει να του δώσουν τις γνώσεις, την αυτοπειθαρχία και την αίσθηση ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Ένα παιδί οφείλει μέσα στο σχολικό περιβάλλον να καλλιεργηθεί σωστά.

Ένα παιδί όμως πάνω απ’ όλα, οφείλει να είναι και χαρούμενο.