PUBLI

Το κορίτσι (και τα αγόρια) με το τατουάζ: 14 αξέχαστα σινε-τατουάζ

Στο "Blindspot" που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, μια γυναίκα με αμνησία έχει σώμα γεμάτο τατουάζ-στοιχεία. Θυμόμαστε τις 14 πιο διάσημες περιπτώσεις μελανιού πάνω σε σώμα που έχουμε δει στο σινεμά.

Οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς να το πετυχαίνει μια οποιαδήποτε εικόνα, γίνεται αυτομάτως πιο κουλ/αποτελεσματική/τρομακτική αν την τοποθετήσεις πάνω σε ένα ανθρώπινο σώμα. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες του σινεμά κουβαλούν την ολόδική τους ταπετσαρία μελανιού πάνω στο κορμί τους. Με σύμβολα ή λέξεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία για αυτούς, που αναπτύσσουν τον χαρακτήρα τους ή το image τους ή -στις πιο εφετζίδικες περιπτώσεις- που επιτελούν κάποιον μεγάλο ρόλο στην εκάστοτε πλοκή.

Οι εικόνες αυτές είναι πάντοτε αξέχαστες γιατί μένουν εκεί για πάντα. Και, με αφορμή την πρεμιέρα του “Blindspot” όπου μια γυναίκα ξυπνά με αμνησία και το κορμί της γεμάτος μυστηριώδη τατουάζ, θυμόμαστε μερικές από τις σημαντικότερες περιπτώσεις χαρακτήρων με τατουάζ στο σινεμά και την τηλεόραση.

Το σώμα-post-it του Λέοναρντ στο “Memento”

Τατουάρω για να μην ξεχάσω. Ο Λέοναρντ στην θρυλική ταινία του Κρις Νόλαν ξεχνά τα πάντα κάθε λίγο σαν υπολογιστής χαλασμένος που κάνει συνεχή reboots. Κουβαλά λοιπόν πάνω του σε μορφή τατουάζ κάθε υπεύθυνο post-it που θα ήθελες ποτέ να χρησιμοποιήσεις. “Με λένε Λέοναρντ”. “Μην ξεχάσεις το θερμοσίφωνο”. “ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ.”

Τα δάχτυλα των Τζέικ και Έλγουντ στο “Blues Brothers”

Πολλές παραλλαγές αυτού, από το “love” στη “Νύχτα του Κυνηγού” μέχρι το “fate” του Τσάρλι στο “Lost”, αλλά αυτό είναι το αγαπημένο μου. Επειδή δεν έχει συμμετρία, διότι φυσικά και οι Μπλουζ δεν θα ενδιαφέρονταν για συμμετρία, και επειδή φυσικά και οι Μπλουζ θα έκαναν τατουάζ το όνομά τους στα δάχτυλά τους.

Τα σημάδια της φυλακής του Σίριους Μπλακ στο “Harry Potter and the Prisoner of Azakaban”

Ο Αλφόνσο Κουαρόν έδωσε το στίγμα του στη σειρά ταινιών προσθέτοντας μικρά αγγίγματα σε σχέση με τα βιβλία, που έκαναν αισθητικά και ατμοσφαιρικά όλη τη διαφορά, και χάρη σε αυτά είναι το “Prisoner of Azkaban” η καλύτερη ταινία της σειράς. Ένα από αυτά ήταν και τα επιβλητικά τατουάζ στο στέρνο του Σίριους Μπλακ, δείγματα μιας κάποιας σκληράδας και απειλής, καθότι δραπέτης και -αρχικά, θεωρητικά- villain.

Η πλάτη του Ντόλαρχαϊντ στο “Red Dragon”

Το “Red Dragon” του Χόλιγουντ-του-φτωχού Μπρετ Ράτνερ αξίζει μόνο και μόνο για το επικό τατουάζ στην πλάτη του Φράνσις Ντόλαρχαϊντ του Ρέιφ Φάινς. Ίσως το πιο εντυπωσιακό κινηματογραφικό τατουάζ ever. Θέλω να πω, εγώ δε θα τα έβαζα με αυτό τον κύριο.

Ο δράκος της Λίσμπεθ στο “Girl with the Dragon Tattoo”

Ένα τατουάζ τόσο διάσημο που το βάλανε στον τίτλο. Ευχαριστούμε γενικά αυτό το τατουάζ και το κορίτσι και τον Φίντσερ και τη Σκανδιναβία ολόκληρη για το ότι σήμερα έχουμε τη Ρούνεϊ Μάρα σε ταινίες.

Οι ιστορίες παράλληλων κόσμων του Καρλ στο “Illustrated Man”

Ο Ροντ Στάιγκερ παίζει έναν άντρα που έχει το κορμί του γεμάτο από τατουάζ τα οποία του έκανε μια γυναίκα από το μέλλον, και τα οποία κρύβουν από πίσω ιστορίες ενός άλλου μέλλοντος ή μιας άλλης πραγματικότητας. Βασισμένο σε σύντομες ιστορίες του Ρέι Μπράντμπερι και τελοσπάντων ξέχνα όλα τα άλλα, τσέκαρε αυτά τα τατουάζ!

Το λυσάρι του Μάικλ Σκόφιλντ στο “Prison Break”

O τύπος μπήκε φυλακή για να βγει και είχε τυπώσει πάνω το σώμα του ένα κάρο κουφές πληροφορίες, από χάρτες και διαγράμματα μέχρι αποδείξεις και ονόματα, και το κορμί του έψαξε μετά πόντο πόντο, ώστε όλα αυτά να τον καθοδηγήσουν μέσα από ένα καρτουνίστικα, απολαυστικά περίπλοκο σχέδιο απόδρασης. Πάνε οι εποχές που έκρυβαν λίμες μέσα σε τούρτες.

Η σβάστικα του Ντέρεκ στο “American History X”

Στον ρόλο που καθόρισε μια καριέρα και την ταινία που βοήθησε με θράσος να μπει η συζήτηση για τον αντιρατσισμό στο ποπ mainstream, ο Έντουαρντ Νόρτον βρωμίζει το κορμί του με έ μια σβάστικα των Ναζί η οποία, ποτέ, δεν φεύγει από πάνω του.

Η μούρη του Νταρθ Μολ στο “Star Wars: The Phantom Menace”

Το “Phantom Menace” δεν έχει πολλά καλά πράγματα που να θυμόμαστε τόσα χρόνια μετά, αλλά το γεγονός ότι ο Νταρθ Μολ και η φήμη του επιβίωσαν από το ναυάγιο σα να ήταν ο Νεϋμάρ που για καλή του τύχη δεν έπαιξε στην 7άρα από τους Γερμανούς, οφείλεται κυρίως στο επικά badass look του, το οποίο αποτελείται κατά βάση από κάτι κολασμένες τραϊμπαλιές στη μούρη μούρη. Και τα κέρατα. Και το διπλό φωτόσπαθο. ΟΚ, γενικά έπαιζε λίγο αλλά ήταν αρκετός.

Οι απόψεις του Μαξ Κέιντι στο “Cape Fear”

Ο Κέιντι, που τον παίζει ο Ρόμπερτ ντε Νίρο σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, πέρασε το χρόνο του στη φυλακή γεμίζοντας το σώμα του με τατουάζ που καταπιάνονταν με τα πάντα, από χαμένους έρωτες μέχρι απόψεις περί κοινωνικοθρησκευτικής δικαιοσύνης. Το βασικό είναι πως όπως και να το κάνεις, ο χαρακτήρας σου που είναι σε φάση οργισμένης εκδίκησης θες να κουβαλάει σταυρό στην πλάτη του κι ας είναι κι από μελάνι.

Τα τατουάζ του Τατουάζ στο “Elektra”

Η ταινία είναι άθλια κι ο χαρακτήρας επίσης και οι δυνάμεις του και γενικά τα πάντα είναι μάταια και όπως έχουμε ξαναπεί πλησιάζουμε το Τέλος, αλλά τελοσπάντων, δε γινόταν να μη συμπεριλάβουμε σε αυτή την λίστα έναν χαρακτήρα που κυριολεκτικά λέγεται Tattoo και τα τατουάζ του ζωντανεύουν. Φαντάσου να είχε αυτός τα τατουάζ του Σκόφιλντ τι θα γινόταν.

Το χανγκόβερ του Στου στο “Hangover II”

Εντάξει κάποιες φορές ξυπνάς και δε θυμάσαι τα πάντα τόσο καθαρά και μπορεί να έχεις ένα τατουάζ στο αριστερό σου μάτι. Έχει συμβεί σε όλους μας. Πάμε παρακάτω.

Το σώμα-καμβάς του Λουκ στο “Place Beyond the Pines”

Είναι τρελό το πόσο άνιση ήταν αυτή η ταινία. Αν με βασάνιζες μέχρι να θυμηθώ τι έκανε ο Μπράντλεϊ Κούπερ ας πούμε, δε θα μπορούσα να θυμηθώ τίποτα. Ήταν σαν τρεις ταινίες σε μία. Το πρώτο όμως κομμάτι, με τον Παραπολυβαρύμαγκα Ράιαν Γκόσλινγκ ως Λουκ είναι σχεδόν τέλειο. Πιστεύεις τα πάντα. Θες να βλέπεις αυτό το κομμάτι για ώρες. Κομμάτι της καθηλωτικής απόδοσης είναι και το τίγκα στα τατουάζ σώμα του Γκόσλινγκ, ο οποίος ήθελε ο χαρακτήρας του να έχει τα περισσότερα τατουάζ που έχουμε δει στο σινεμά. Δεν έφτασε μέχρι εκεί βέβαια, αλλά τελοσπάντων το φουλάρισε, δε μπορείς να πεις.

Το φιδάκι του Σνέικ Πλίσκεν στο “Escape from New York”

Πάρα πολύ subtle. Πάρα πολύ τέλειο.