ΡΟΛΟΙ

4 νέα ρολόγια από τη Citizen που εμπνέονται από τις εποχές του χρόνου

Μια limited σειρά από εξαιρετικές δημιουργίες που δείχνει ότι οι Ιάπωνες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους Ελβετούς.

Όταν αφήνουμε στην άκρη τους αυτόματους μηχανισμούς και πιάνουμε τους quartz, τους ηλεκτρονικούς δηλαδή που παίρνουν ζωή από μπαταρία, η χώρα αναφοράς είναι πια η Ιαπωνία και όχι η Ελβετία. Και μολονότι η πιο διάσημη αντιπρόσωπός της, η Seiko, έχει πολλά quartz επιτεύγματα για να περηφανευτεί, είναι η Citizen αυτή η ιαπωνική εταιρεία που ίσως έχει τα σημαντικότερα.

Αν έχει κάποια σημασία και η πιστοποίηση του υπογράφοντος, ενός ευτυχούς ιδιοκτήτη ενός Citizen με τεχνολογία Eco-Drive, την αφήνω εδώ. Μπορεί να έχω αλλάξει λουράκι στο ρολόι μου, αλλά μπαταρία ακόμα. Έχει εκείνη με την οποία το απέκτησα, την ίδια εδώ και είκοσι χρόνια, χάρη στην πατέντα της Citizen με τα πάνελ συλλογής φωτός κάτω από τις ενδείξεις του καντράν που την επαναφορτίζουν.

Και καθώς είναι ένα μόνο από τα αρκετά ρολόγια της συλλογής μου, περνά τον περισσότερο καιρό μέσα σε ένα συρτάρι -δηλαδή χωρίς φως. Κι όμως, οι λίγες ώρες κάθε μήνα που βγαίνει έξω στον ήλιο, αρκούν στην εντυπωσιακή τεχνολογία της Citizen για να κάνει τη δουλειά της. Σύμφωνοι, δεν είναι ένας αυτόματος μηχανισμός, δουλεμένος στο χέρι, με 367 εξαρτήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα. Κοινώς, υπάρχουν quartz και quartz και τα Eco-Drive βρίσκονται στην κορυφή.

Τα νέα quartz Citizen ρολόγια

Η νεότερη προσθήκη στην οικογένεια των Eco-Drive είναι τέσσερα μοντέλα που αισθητικά εμπνέονται από μοτίβα της φύσης και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ενώ από άποψη υλικών βρίσκονται στην κορυφή της γκάμας των quartz Citizen, δηλαδή είναι ρολόγια που μέχρι πρότινος έβρισκε κανείς μόνο στην Ιαπωνία.

Με κόστος γύρω στα 3.000 ευρώ, είναι δύσκολο για κάποιον εκτός Ιαπωνίας, να σκεφτεί ότι θα δώσει τόσα χρήματα για ρολόι με μπαταρία και όχι μηχανικό. Σιγά σιγά, βέβαια, αυτή η νοοτροπία αλλάζει και γι’ αυτό το λόγο τα τέσσερα αυτά νέα μοντέλα, αν και limited edition, διατίθενται σε όλο τον κόσμο.

Το τεχνολογικό κομμάτι της υπεροχής τους το έχεις ήδη καταλάβει από την προηγούμενη παράγραφο. Πάμε και σε αυτό της αισθητικής και της πολυτέλειας.

Κατ’ αρχάς το μέγεθος των νέων αυτών μοντέλων είναι στα 38,3 χιλιοστά διάμετρο και 12,2 πάχος κάσας, δηλαδή πρόκειται για ρολόγια σχετικά μικρά και λεπτά, στο μέγεθος ενός κλασικού dress watch. Η κάσα τους είναι φτιαγμένη από τιτάνιο (μια ειδική πατέντα της Citizen, μάλιστα, που οι Ιάπωνες ονομάζουν Super Titanium και τα κάνει πέντε φορές πιο ανθεκτικά σε γδαρσίματα από τα ατσάλινα). Είναι επίσης αδιάβροχα σε βάθος 100 μέτρων.

Αυτό που τα κάνει ιδιαίτερα και πολύ διαφορετικά απ’ ότι μας έχει συνηθίσει η Citizen ως τώρα είναι το καντράν τους. Αποτελείται από δύο στρώματα, το πρώτο εκ των οποίων είναι από Washi, ένα είδος χαρτιού που φτιάχνουν οι Ιάπωνες από διάφορους θάμνους. Το δεύτερο στρώμα είναι διαφανές και εκεί κάθονται οι ενδείξεις και οι δείκτες, αφήνοντας έτσι την εντύπωση ότι αιωρούνται πάνω από το χρωματισμένο Washi και τα «νερά» του.

Οι τέσσερις χρωματισμοί που εμπνέονται από τις εποχές του χρόνου και τη φύση της κάθε μίας είναι οι Spring Air (πράσινο καντράν, καφέ δερμάτινο λουράκι), Summer Azure (μπλε καντράν και λουράκι), Autumn Fantasia (καφέ καντράν και λουράκι) και Winter Serenity (γκρι καντράν με μαύρο λουράκι).

Η μαγεία της σειράς δεν σταματά στα υπέροχα χρώματα που τους χαρίζει το Washi. Το μεγαλείο του Eco-Drive μηχανισμού τους αναδεικνύεται χάρη σ’ ένα κρυμμένο χαρακτηριστικό του ρολογιού. Ένα ειδικό μπουτόν κρύβεται πίσω από την κορώνα. Όταν το πατάς, ο δείκτης των δευτερολέπτων αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε δείκτη αυτονομίας. Αν είναι στο 3 σημαίνει ότι η μπαταρία είναι γεμάτη, αν είναι στο 1, ότι έχει αδειάσει και πρέπει να το βγάλεις βόλτα στον ήλιο για να ξαναφορτίσει.