ΡΟΛΟΙ

5 ρολόγια που λένε την ώρα με ξεχωριστό τρόπο

Ξέχασε το δείκτη της ώρας και των λεπτών και σκέψου αντισυμβατικά. Πώς θα έδειχνες εσύ τι ώρα είναι;

Πριν λίγες μέρες γράφαμε για τον «μουντιαλικό» Μίκυ της Bvlgari και της Gerald Genta που δείχνει την ώρα με εντελώς αντισυμβατικό τρόπο -και δεν εννοούμε μόνο το χέρι του ήρωα του Disney που λειτουργεί σαν δείκτης. Αν το έχασες, είναι ευκαιρία να το διαβάσεις τώρα, πριν προχωρήσεις με τη λίστα που ετοιμάσαμε για σήμερα, με 5 ακόμη ρολόγια που δείχνουν την ώρα με τον δικό τους τρόπο. Δηλαδή όχι με ένα δείκτη που μετρά από το 1 ως το 12 για τις ώρες κι άλλον έναν που δείχνει από το 1 ως το 60 για τα λεπτά:

Ulysse Nardin Marine Grand Deck Tourbillon

Αν είναι να φτιάξεις ένα ρολόι που να αποτίει φόρο τιμής στην ιστιοπλοΐα και τα παραδοσιακά σκαριά που κατέκτησαν όλο τον κόσμο, άσε τη φαντασία του να… σερφάρει. Η Ulysse Nardin είναι η ωρολογοποιία που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με τα ναυτικά ρολόγια και το Marine Grand Deck Tourbillon είναι ίσως το magnum opus της στην κατηγορία. Στην πρώτη ματιά ξεχωρίζει το tourbillon στο 6 αλλά μετά το μάτι αρχίζει να πέφτει στα νούμερα και προσπαθεί να διαβάσει την ώρα. Ε λοιπόν η ώρα είναι αυτό το παράθυρο στο 12, που νόμιζες ότι λέει την ημερομηνία, ενώ τα λεπτά διαβάζονται αν δεις που δείχνει η μάτσα (ή μήπως κατάρτι;) που κινείται από δύο νήματα που μοιάζουν με καραβόσκοινα πάνω από τον μπλε άξονα που διασχίζει κάθετα το καντράν – κατάστρωμα!

Hublot MP05 LaFerrari

Σε ένα ρολόι που κυκλοφόρησε σε 20 κομμάτια και που κοστίζει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ και που θέλει να μοιάζει με κινητήρα μονοθεσίου Ferrari είναι δεδομένο ότι η ώρα θα παρουσιάζεται με αντισυμβατικό τρόπο. Κλείνει πια τα 6 του χρόνια, και οι (πάρα πολλοί) εχθροί του συνεχίζουν να λένε ότι αυτό είναι ίσως το πιο δυσανάγνωστο ρολόι στον κόσμο. Τα «βαρελάκια» που περιστρέφονται αριστερά και δεξιά από τον «κινητήρα» (πρόκειται για ένα κάθετα τοποθετημένο tourbillon) δεν λένε μόνο την ώρα, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα, αλλά δείχνουν και πόση αυτονομία κουρδίσματος μένει. Κρατήσου, γιατί αυτό το «50» δεν αναφέρεται σε ώρες, αλλά σε μέρες. Ναι, το MP05 LaFerrari μπορεί να μείνει ξεκούρδιστο για πάνω από ενάμιση μήνα και να συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Breitling Avenger Hurricane

Κάτι πιο απλό εδώ. Οι δείκτες παραμένουν στη θέση τους, υπάρχουν και υποκαντράν για περισσότερες μετρήσεις, αλλά η πιο σημαντική, αυτή της ώρας θα σε ξενίσει. Ναι, η κλίμακα δεν είναι 12ωρη. Ο δείκτης της ώρας δεν κάνει δύο περιστροφές το 24ωρο, αλλά μία. Είναι ένα αεροπορικό μοντέλο, φτιαγμένο με το μυαλό στους πιλότους που ταξιδεύουν πολύ και που οι ίδιοι έχουν το δικό τους… μυαλό συντονισμένο στην 24ωρη γραφή της ώρας.

Bell & Ross BR01-92 Turn Coordinator

Tετράγωνο στην κάσα, όπως θα περίμενε κανείς από την Bell & Ross, αλλά στρογγυλό (ή ημικυκλικό) στις ενδείξεις του, αυτό είναι ένα ακόμη ρολόι για πιλότους. Μόνο που το συγκεκριμένο λέει και την ώρα με τρόπο που προσομοιάζει όργανο πιλοτηρίου. Αντί να γυρίζουν οι δείκτες, είναι οι δίσκοι με τις ενδείξεις που περιστρέφονται, ώστε η ώρα και τα λεπτά να διαβάζονται στην «ουρά» του ζωγραφισμένου αεροπλάνου που κόβει το καντράν στα δύο.

Meistersinger Salthora Meta

Η γερμανική Meistersinger είναι διάσημη για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μόνο ένα δείκτη στα ρολόγια της. Το Salthora Meta είναι μια από τις πιο λιτές της δημιουργίες και πιθανότατα αυτή που δείχνει την ώρα με πιο ευκρινή τρόπο από οποιοδήποτε άλλο ρολόι: ένα παράθυρο στο 12 λέει την ώρα και ένα λεπτός δείκτης που μοιάζει με κάποιου επιστημονικού εργαλείου περιστρέφεται στο καντράν και δείχνει στην κλίμακα των 60 λεπτών. Είναι τόσο απλό που σχεδόν απορείς γιατί χρειάζεται 43 χιλιοστά κάσας για αυτήν την δουλειά -αλλά κάτι μας λέει πως η μόδα των μικρότερων μεγεθών σύντομα θα βρει την ενσάρκωσή του και στη συλλογή Salthora Meta.