ΡΟΛΟΙ

5 σπουδαία ρολόγια με Διηνεκές Ημερολόγιο

Αν δε θέλεις να χάνεις ούτε μία ημέρα, αυτές είναι οι ιδανικές επιλογές.

Την περασμένη εβδομάδα, ανθολογώντας τις καλύτερες ιδέες που είδαμε στις Geneva Days, σταματήσαμε με ενθουσιασμό (και, βεβαίως, το κάναμε εξώφυλλο του όλου θέματος) στο Audemars Piguet Royal Oak QP Blue Ceramic. Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο μας τράβηξε το χρώμα του και το υλικό του, αλλά το συγκεκριμένο μοντέλο είναι σπουδαίο για πολύ περισσότερους λόγους απ’ την εμφάνισή του. Και ο σημαντικότερος από αυτούς είναι ο μηχανισμός του και οι ενδείξεις διηνεκούς ημερολογίου που προσφέρει.

Τα ρολόγια με Perpetual Calendar ή, στη γλώσσα της ωρολογοποιίας, τα γαλλικά, quantième perpétuel, δείχνουν τη σωστή ημέρα και ημερομηνία (και τις φάσεις στη Σελήνης ενίοτε) για πάντα -αρκεί να μένουν κουρδισμένα. Για όποιον απορεί για αυτόν τον τελευταίο παράγοντα, ας κάνουμε μια παρένθεση: Οι συλλέκτες και γενικά όσοι διαθέτουν πολλά ρολόγια με αυτόματο μηχανισμό, φροντίζουν να τα φυλάσσουν, όταν δεν τα χρησιμοποιούν, σε κουρδιστήρια ρολογιών, δηλαδή κομψές θήκες 2, 4 ή πολύ παραπάνω θέσεων, που δονούνται (οι πιο εξελιγμένες μάλιστα μιμούνται και την κίνηση του χεριού) ώστε τα ρολόγια τους να μην ξεκουρδίζονται ποτέ.

Πίσω στο Διηνεκές Ημερολόγιο όμως. Όπως μπορείς να καταλάβεις, χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα να λειτουργούν εντελώς άψογα σε ένα τόσο μικρό μηχανισμό, όπως αυτός ενός ρολογιού χειρός, για να αποδώσει ένα ημερολόγιο που δεν χάνει ποτέ καμία μέρα -δεδομένων και των δίσεκτων ετών. Επίσης, οι ενδείξεις είναι τόσες πολλές, που χρειάζεται και εξαιρετικός σχεδιασμός στο καντράν του ρολογιού για να χωρέσουν όλες αρμονικά. Η Audemars Piguet τα κατάφερε άψογα με το μοντέλο που παρουσιάσαμε πρόσφατα. Αξίζει όμως να ρίξουμε μια ματιά και σε 5 ακόμη σπουδαία Perpetual Calendars που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά.

A. Lange & Söhne “Pour le Mérite”

Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο ρολόι του γερμανικού οίκου. Κατ’ αρχάς, ο μηχανισμός του διαθέτει tourbillon, που εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Αλλά εκτός από Διηνεκές Ημερολόγιο, δίνει επίσης ενδείξεις χρονογράφου και μάλιστα Rattrapante (θα αναλύσουμε το είδος αυτό στο μέλλον, αλλά για την ώρα ας συνοψίσουμε τη λειτουργία του ως εξής: πρακτικά «πιάνει» και τα διαλείμματα μεταξύ δύο χρονομετρήσεων). Κυκλοφορούν μόνο 50 τέτοια κομμάτια στην αγορά και η τιμή τους βρίσκεται στις 480.000 ευρώ.

Glashütte Original Senator Excellence Perpetual Calendar

Άλλη μια γερμανική δημιουργία, που αυτή τη φορά έχει πετύχει πραγματικά θαύματα στο καντράν κωδικοποιώντας την πληροφορία και μειώνοντάς τη στα απολύτως απαραίτητα, καταφέρνοντας έτσι να μην μπερδεύει το βλέμμα όταν αυτό ψάχνει για την πιο βασική λειτουργία ενός ρολογιού: να διαβάσει την ώρα. Ο μηχανισμός του, εκτός από τις ενδείξεις του Διηνεκούς Ημερολογίου, καταφέρνει να διατηρεί και την αυτονομία του κουρδίσματός του για 100 ολόκληρες ώρες! Με μια τιμή λίγο πάνω από τις 20.000 για την έκδοση σε ατσάλι και 45.000 για αυτή σε ροζ χρυσό, είναι μια από τις πιο προσιτές προτάσεις του είδους της στην αγορά.

Slim d’Hermès Quantième Perpétuel

Με μια κάσα από πλατίνα και ένα σκούρο μπλε καντράν, η πρόταση της Hermès ξεχωρίζει κατ’ αρχάς για την αισθητική της. Οι δύο αποχρώσεις του μπλε λειτουργούν άψογα και στο κοντράστ που κάνει ο ουρανός στον δίσκο με τις φάσεις της Σελήνης, που βρίσκεται πάνω από το λογότυπο του γαλλικού οίκου, στο 3. Μία ακόμη εξαιρετική λεπτομέρεια είναι ο κόκκινος δείκτης για τον μετρητή των μηνών, που η Hermès επέλεξε να τους απεικονίσει με ένα υποκαντράν στο 6. Η τιμή του μοντέλου είναι στις 40.000 ευρώ.

Patek Philippe Perpetual Calendar Ref. 5940

Όταν μιλάμε για Patek Philippe, μιλάμε για ένα ρολόι που γίνεται αυτόματα συλλεκτικό με την κυκλοφορία του. Όταν είναι και Perpetual Calendar και σε κάσα «μαξιλαριού» (μια πιο τετράγωνη εκδοχή του «βαρελιού») και το υλικό της κάσας του είναι από ροζ χρυσό, καταλαβαίνεις ότι είναι ένα ρολόι που πολύ δύσκολα μπορεί να αποκτήσει κανείς, γιατί γίνεται αμέσως ανάρπαστο. Η τιμή του, στις 90.000 ευρώ, δεν είναι αντιπροσωπευτική, αφού πλέον μπορεί κανείς να το αγοράσει μόνο από δεύτερο χέρι και μάλιστα ακόμη πιο ακριβά.

Frederique Constant Manufacture Perpetual Calendar

Η πιο «οικονομική» πρόταση από τις 5, αφού ο ελβετικός οίκος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα όμορφο ρολόι με Διηνεκές Ημερολόγιο και μάλιστα σε κάσα με επίστρωση ροζ χρυσού (προσοχή: είναι απλά επιχρυσωμένη, δεν είναι από ροζ χρυσό) και να το κοστολογήσει κάτω από τις 9.000 ευρώ. Ξεχωρίζει για τη λιτή αισθητική του και το κατάλευκο καντράν του όπου όλες οι ενδείξεις δίνονται με μικρά, καθαρά μαύρα γράμματα.