ΡΟΛΟΙ

5 χρονογράφοι με in-house μηχανισμούς

Οι κορυφαίες προτάσεις της αγοράς στο είδος τους, για όσους δε θέλουν να συμβιβαστούν με «ένα από τα ίδια».

Ίσως να θυμάσαι το αφιέρωμά μας στον Valjoux / ETA 7750, το μηχανισμό που κρύβεται πίσω από τους περισσότερους χρονογράφους που υπάρχουν εκεί έξω. Γράφαμε τότε: «Οι χρονογράφοι μπορεί να είναι πολύ δημοφιλή ρολόγια, ωστόσο οι μηχανισμοί τους είναι αρκετά δύσκολο να κατασκευαστούν και δεν είναι λίγες οι φορές που παρουσιάζουν προβλήματα.»

Οι περισσότερες ωρολογοποιίες, προκειμένου να προσφέρουν ένα χρονογράφο στη γκάμα τους, αλλά και να κρατήσουν την τιμή του σχετικά χαμηλά, επιλέγουν την εγγυημένη λύση του 7750 ή κάποιας από τις -μαζικής παραγωγής πάντα- παραλλαγές του. Την ίδια ώρα, όμως, οι οίκοι που κουβαλούν ένα όνομα με τεράστια ιστορία, δεν διστάζουν να επενδύσουν χρόνο και χρήμα στην εξέλιξη δικών τους, inhouse όπως λέμε, μηχανισμών χρονογράφου, ειδικά κατασκευασμένων για τα μοντέλα τους. Ιδού οι 5 κορυφαίες προτάσεις της αγοράς:

Breitling Navitimer GMT Aurora Blue

5 χρονογράφοι με in-house μηχανισμούς

Το πιο διακριτό χαρακτηριστικό της σειράς Navitimer είναι η στεφάνη που γυρίζει και χρησιμοποιείται για να υπολογίζει δεδομένα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, όπως η ταχύτητα ή η κατανάλωση καυσίμου. Η συγκεκριμένη έκδοση όμως, έχει ακόμη περισσότερα χαρακτηριστικά, που την κάνουν ίσως το πιο πλήρες ρολόι που έχει βγάλει ποτέ η Breitling. Κατ’ αρχάς προσφέρει ένδειξη ώρας σε δεύτερη ζώνη (GMT), αλλά είναι και χρονογράφος.

Και όλα αυτά κινούνται από έναν inhouse μηχανισμό, τον B04, που καταφέρνει μια εντυπωσιακή αυτονομία κουρδίσματος, στις 70 ώρες. Δεν είναι, πάντως, ένα ρολόι για όλους. Αφού για να χωρέσουν όλα αυτά τα στοιχεία, η κάσα του -από ατσάλι- έχει μια διόλου ευκαταφρόνητη διάμετρο 48 χιλιοστών, ενώ η τιμή του βρίσκεται λίγο πάνω από τις 9.000 ευρώ.

Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

5 χρονογράφοι με in-house μηχανισμούς

Πρόκειται για έναν από τους πιο εμβληματικούς χρονογράφους της ιστορίας. Αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο των μηχανοκίνητων σπορ, διατηρεί το λιτό και μοντέρνο του στυλ και προσφέρει την κλασική στεφάνη με τις ενδείξεις της ταχυμετρικής κλίμακας. Από το 2016, όμως, η στεφάνη αυτή κατασκευάζεται πλέον από κεραμικό και έτσι είναι πιο ανθεκτική στα γρατζουνίσματα ενώ και το χρώμα της μένει αναλλοίωτο στο χρόνο.

Ο μηχανισμός του είναι ένας διάσημος Caliber της Rolex, ο 4130, που διαθέτει και πολύ υψηλού επιπέδου αντιμαγνητικές ιδιότητες.H αυτονομία κουρδίσματός του, φτάνει τις 72 ώρες. Η κάσα είναι κατασκευασμένη από ατσάλι, όπως και το μπρασελέ και το ρολόι κοστίζει κάτι πάνω από 12.000 ευρώ.

A. Lange & Söhne Datograph AUF/AB

5 χρονογράφοι με in-house μηχανισμούς

Ίσως ένας από τους κορυφαίους αισθητικά χρονογράφους της αγοράς. Όλα του τα στοιχεία (περιλαμβανομένης και μιας μεγάλης ημερομηνίας στο 12, που πρόσφατα αναλύαμε το πόσο δύσκολο είναι να μπει χωρίς να προκαλεί προβλήματα στο καντράν ενός χρονογράφου) είναι μαεστρικά τοποθετημένα στο καντράν.

Πέραν αυτού, ο χρονογράφος του είναι flyback (ξεκινάει ξανά αμέσως μόλις μηδενίζει δηλαδή), η κάσα του (41 χιλιοστών) είναι από πλατίνα και η αυτονομία κουρδίσματος του in house μηχανισμού του, L.951.1, φτάνει τις 60 ώρες. Για ένα τόσο σπουδαίο ρολό, κατασκευασμένο από ένα τόσο ακριβό υλικό, βέβαια, οι Γερμανοί ωρολογοποιοί όρισαν και την αντίστοιχη τιμή. Είναι μία από τις πιο ακριβές προτάσεις της αγοράς, αφού κοστίζει 91.000 ευρώ.

Omega Seamaster Planet Ocean 600M Chronograph

5 χρονογράφοι με in-house μηχανισμούς

Ένα καταδυτικό ρολόι, και μάλιστα ανθεκτικό σε πολύ μεγάλο βάθος (600 μέτρα), με λειτουργία χρονογράφου είναι από μόνο του ένα επίτευγμα. Η Omega το διαθέτει σε τρία διαφορετικά υλικά κάσα (ατσάλι, τιτάνιο ή ροζ χρυσό), με τη στεφάνη του να είναι πάντα από κεραμικό.

Κινείται από τη μηχανισμό 9900 της εταιρείας, που έχει αντιμαγνητικές ιδιότητες και τον οποίον μπορεί να χαζέψει κανείς από την ανοικτή πλάτη της (45,5 χιλιοστών) κάσας του -άλλο ένα στοιχείο που δεν περιμένει κανείς σε ένα dive watch. Η τιμή του για το ατσάλινο μοντέλο ξεκινά λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Hublot Big Bang Unico Titanium

5 χρονογράφοι με in-house μηχανισμούς

Όπως προδίδει το όνομά του, η κάσα του (διαμέτρου 45 χιλιοστών) είναι από τιτάνιο. Το γεγονός ότι συνδυάζεται με λουράκι από καουτσούκ και ότι το καντράν του είναι skeleton (καταφέρνοντας όμως να φιλοξενήσει με ωραίο και ευανάγνωστο τρόπο τις ενδείξεις του χρονογράφου), το κάνουν μια από τις πιο ξεχωριστές αισθητικά προτάσεις της κατηγορίας του. Ο μηχανισμός του είναι ο inhouse Caliber HUB1242 Unico που προσφέρει αυτονομία κουρδίσματος 72 ωρών. Το ρολόι είναι αδιάβροχο στα 100 μέτρα και κοστίζει 19.000 ευρώ.