ΡΟΛΟΙ

Aquaracer Professional 200 Solargraph, με τη δύναμη του ήλιου

Το Aquaracer Professional 200 Solargraph είναι το πρώτο ρολόι της TAG Heuer που λειτουργεί χάρη στην ηλιακή ενέργεια. Και οι καινοτομίες του δεν σταματούν εκεί.

Έχουμε μιλήσει ξανά για quartz ρολόγια που δε μένουν σχεδόν ποτέ από μπαταρία, αφού επαναφορτίζονται με το φως. Η τεχνολογία EcoDrive της Citizen έχει κάνει την ιαπωνική ωρολογοποιία σημείο αναφοράς στον τομέα αυτό. Παρόμοιες τεχνολογίες έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί και σε ελβετικά ρολόγια. 

Θα έλεγε κάποιος ότι σε μια εταιρεία σαν την TAG Heuer, με μια γκάμα συλλογών που ξεκινούν από προσιτά, πολυτελή quartz, και φτάνει μέχρι εντυπωσιακά tourbillon, μια τέτοια τεχνολογία θα ήταν απόλυτα ταιριαστή -για να αναβαθμίσει περισσότερο τα οικονομικά της μοντέλα. Κι όμως, είναι η πρώτη φορά που η ελβετική εταιρεία ασχολείται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ίσως, γιατί δεν ήθελε απλά να αντιγράψει κάτι που ήδη υπήρχε, αλλά να δημιουργήσει ένα δικό της πρότυπο, ένα δικό της σημείο αναφοράς. Με το Aquaracer Professional 200 Solargraph τα καταφέρνει μια χαρά.

Το πρώτο ρολόι της TAG Heuer που λειτουργεί με τη δύναμη του ήλιου

O μηχανισμός του φέρει το όνομα TH50-00 και τα αρχικά μπορεί να κάνουν κάποιον να νομίζει ότι κατασκευάζεται από την ίδια την TAG Heuer. Είναι όμως ένας quartz μηχανισμός από το εργαστήριο της La JouxPerret στο La ChauxdeFonds με την τεράστια ελβετική παράδοση μεν, αλλά που εδώ και μια δεκαετία ανήκει στη Citizen. Όχι, τυχαία. Είπαμε, η ιαπωνική εταιρεία έχει την πρωτοκαθεδρία στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ο TH50-00, πάντως, είναι ολοκαίνουργιος μηχανισμός που βλέπει την πρώτη του ενσάρκωση σε ρολόι στο συγκεκριμένο Aquaracer. Δεν έχει περάσει, δηλαδή, πρώτα από κάποιο μοντέλο Citizen. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η τεχνολογία EcoDrive χρησιμοποιείται στην ωρολογοποιία της Ελβετίας. Λειτουργεί ως εξής: το φως περνά από το ημιδιαφανές καντράν και φορτίζει την μπαταρία που κινεί τον μηχανισμό. Με δύο λεπτά κάτω από τον ήλιο, η μπαταρία κρατάει όλη μέρα. Με περίπου 20 ώρες κάτω από τον ήλιο, κρατάει μισό χρόνο.

H καινοτομία της TAG Heuer δεν είναι μόνο στην καθοδήγηση της La JouxPerret για ένα μηχανισμό που θα συμπλήρωνε τα κλασικά χαρακτηριστικά του Aquaracer (στιβαρό, ανθεκτικό, φτιαγμένο για να αποδίδει καλά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στη θάλασσα ή το βουνό), αλλά ότι πήρε την ιδέα της ηλιακής ενέργειας και έψαξε να βρει πώς αλλιώς μπορεί να την κάνει μέρος της φιλοσοφίας του ρολογιού. Και το πέτυχε με τη στεφάνη του. Τα φωσφορίζοντα στοιχεία SuperLumiNova τονίζονται όταν περάσει από πάνω τους φως και μετά το ρολόι βρεθεί στο σκοτάδι και δημιουργούν ένα μοναδικό εφέ που κάνει το ρολόι να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα Aquaracer, αλλά και γενικότερα να παίζει με την ιδέα της ανάγνωσης της ώρας υπό χαμηλό φως (ή στο βάθος του ωκεανού, αφού θεωρητικά αυτή είναι η δουλειά ενός καταδυτικού ρολογιού) με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα.

Από ‘κει και πέρα, μιλάμε για ένα κλασικό Aquaracer. Με διάμετρο κάσας στα 40 χιλιοστά, υλικό κατασκευής της το ατσάλι με επίστρωση DLC και στεφάνη από ανθρακονήματα, στεγανό σε βάθος 200 μέτρων, κι ένα κλασικό καταδυτικό λουράκι από καουτσούκ.

Στην αγορά αναμένεται να βγει το φθινόπωρο και θα συνοδεύεται από 5ετή εγγύηση μηχανισμού. Η τιμή του θα είναι λίγο κάτω από 3.000 ευρώ, δηλαδή πιο ακριβό από ένα τυπικό quartz Aquaracer, αλλά και πιο φτηνό από ένα αυτόματο της ίδιας συλλογής.