GROOMING

Brotox: Υπάρχει botox για άντρες και ίσως το χρειαστείς κι εσύ

Μερικές χρηστικές ιατρικές πληροφορίες για την πιο δημοφιλή επεμβατική αισθητική θεραπεία.

Μεγαλώνεις και είναι αναπόφευκτο. Προφανώς δεν μπορείς να τα βάλεις με τον χρόνο και να τον σταματήσεις, αλλά ευτυχώς έχεις τη δυνατότητα να καθυστερήσεις ή να διορθώσεις τα σημάδια του. Μπορεί να σε καθησυχάζει η άποψη ότι οι ρυτίδες σου είναι γοητεία μόνο και μόνο επειδή ανήκεις στο ανδρικό φύλο, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Ο τρόπος ζωής που σε γεμίζει άγχος, η κακή διατροφή, ο ήλιος του οποίου οι ακτίνες είναι όλο και πιο βλαβερές, όλα αυτά κάνουν τις ρυτίδες να εμφανίζονται νωρίτερα. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι έχεις διαθέσιμα εργαλεία για να κάνεις τις δικές σου παρεμβολές και δεν εννοώ μόνο τις κρέμες. Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι έχεις απενοχοποιήσει την κρέμα προσώπου και δεν απορρίπτεις παρόμοια προϊόντα που μόνο καλό θα κάνουν στο πρόσωπό σου.

Αυτό που μάλλον δεν είσαι έτοιμος να αποδεχθείς, είναι οι πιο επεμβατικές θεραπείες, τις οποίες οι γυναίκες έχουν ήδη απλοποιήσει και συμπεριλάβει στη ρουτίνα ομορφιάς τους. Η πιο γνωστή αυτών είναι το botox που πλέον όλοι έχουν ακουστά και πολλοί έχουν δοκιμάσει. Ανάμεσα στους πολλούς που έχουν κάνει botox, το ποσοστό των ανδρών είναι από ανύπαρκτο ως ελάχιστο. Τελευταία όμως, το σκηνικό αλλάζει και το ανδρικό κοινό αρχίζει να βλέπει το botox πιο φιλικά, αφού κι αυτό έχει εξελιχθεί και δεν σε κάνει να μοιάζεις με αγαλματάκι ακούνητο.

Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί για χάρη της αντρικής σου τιμής νέος όρος. Η εποχή του ‘brotox’ έχει ήδη φτάσει και ίσως έχει έρθει η ώρα να την καλωσορίσεις. Πρόκειται για έναν όρο που έχει προκύψει από τον συνδυασμό των λέξεων ‘bro’ (brother) και ‘botox’ και χρησιμοποιείται εδώ πολύ καιρό στην Αμερική, όπως μου εξήγησε ο δερματολόγος Νίκος Δημήτρουλας.

Θα σου ζητήσω λοιπόν να είσαι δεκτικός από αυτό το σημεία κι έπειτα και να δεις με άλλο μάτι το botox. Δεν είναι καθόλου κακό να το σκεφτείς, ούτε να το πάρεις απόφαση και να κάνεις μία επίσκεψη στον ειδικό. Η κίνηση στο ανδρικό κοινό εξάλλου έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται, γι’ αυτό χάρισέ μου λίγο από το χρόνο σου και μάθε τα βασικά σημεία του botox πριν το απορρίψεις ή το αποδεχθείς.

Το botox έχει φύλο;

Ενώ οι θεραπείες που διατίθενται για τις γυναίκες και τους άνδρες είναι ίδιες, ο τρόπος που εφαρμόζονται διαφέρει. Κι αυτό γιατί η ανατομία του ανδρικού προσώπου είναι εντελώς διαφορετική από του γυναικείου.

Για παράδειγμα, το πρόσωπο ενός άντρα χαρακτηρίζεται συνήθως από πιο αυστηρές γωνίες στην κάτω γνάθο και ψηλά στα ζυγωματικά. Χρειάζεται λοιπόν να διορθωθεί η έλλειψη όγκου που δημιουργείται με την πάροδο του χρόνους, χωρίς όμως να χαθεί ή να αλλοιωθεί η αρρενωπότητα των χαρακτηριστικών.

Υπάρχει η κατάλληλη ηλικία για το botox;

Σίγουρα, οι νεαρές ηλικίες δεν έχουν ανάγκη από καμία ενέσιμη θεραπεία. Ουσιαστικά η αντηλιακή και ενυδατική κρέμα είναι υπεραρκετές. Όταν, όμως, φτάνεις τα 30 και έπειτα, τα πάντα είναι πιθανά. Οι ανάγκες κάθε προσώπου είναι ξεχωριστές και πάντα ανάλογες με τον τύπο και την ποιότητα του δέρματος. 

Αναμφίβολα, παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο παίζουν το ρόλο τους. Με βάση τα παραπάνω αλλά και με την ανάγκη που νιώθεις να διορθώσεις κάτι στο πρόσωπό σου μπορείς να προχωρήσεις στο botox. Η ηλικία, στην πραγματικότητα δεν παίζει μεγάλο ρόλο, μόνο το πώς αισθάνεσαι εσύ με την εικόνα σου.

Κι όταν σταματήσει το botox;

Υπάρχει μία άποψη σχετικά με το botox και γενικότερα με τις ενέσιμες θεραπείες ότι αν ξεκινήσεις πρέπει να το κάνεις συνέχεια, γιατί αν σταματήσεις θα γίνεις χειρότερα. Προφανώς, αυτή η άποψη δεν είναι παρά ένας μύθος. Τίποτα χειρότερο δεν μπορείς να πάθεις. Όταν σταματήσεις το botox, απλά το πρόσωπό σου θα αρχίσει και πάλι να παρουσιάζει τις φυσιολογικές φθορές του χρόνου.

Μερικές ακόμα αλήθειες

> Δεν έχεις να χάσεις τίποτα κάνοντας μία επίσκεψη στον ειδικό (δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό). Εξάλλου, το botox δεν είναι μόνιμο, επομένως δεν έχεις παρά να κάνεις μία δοκιμή κι αν το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιεί, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Η επίδρασή του θα φύγει μετά τους 3 μήνες και όλα θα είναι όπως πριν.

> Μη σε τρομάζει η λέξη botox. Στην Ελλάδα μπορεί να έχουν μείνει ακόμα κατάλοιπα από την εποχή που το botox θεωρείτο σχεδόν αμαρτία, αλλά αν ψάξεις πόσοι το έχουν βάλει στη ζωή τους, θα βρεις πολλούς περισσότερους άνδρες απ’ όσους φαντάζεσαι.

> Πιστεύεις όντως ότι οι γοητευτικές ρυτίδες του Beckham ή του Clooney είναι απόλυτα φυσικές; Προφανώς και ο χρόνος τους φέρεται καλά, όπως και το DNA, αλλά το χέρι του πλαστικού κάνει τα πάντα να φαίνονται καλύτερα.

(Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες τον ειδικό συνεργάτη του εργαστηρίου Ιατρικής Κοσμετολογίας, Facemed, Νίκο Δημήτρουλα).