ΡΟΛΟΙ

Γιατί αυτή είναι η καλύτερη εποχή να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο ρολόι

Καθώς η προσφορά στα προϊδιόκτητα ρολόγια μεγαλώνει, αλλά όχι και η ζήτηση, οι τιμές τους πέφτουν πολύ γρήγορα.

Ένας παράλληλος δείκτης της πορείας της οικονομίας είναι πάντα οι τιμές των μεταχειρισμένων («προϊδιόκτητων» είναι πιο ταιριαστό στην περίπτωσή μας) πολυτελών προϊόντων. Ειδικά αυτά που βρίσκονται στο πιο κάτω μέρος της πυραμίδας της πολυτέλειας και άρα δεν αποτελούν είδος προς σοβαρή επένδυση, σημειώνουν πτωτικές τάσεις στις τιμές τους όταν η προσφορά αυξάνεται (συνήθως από ιδιοκτήτες που έχουν άμεση ανάγκη από μετρητά) και η ζήτηση μειώνεται (αφού πολύς κόσμος που θα αγόραζε ένα τέτοιο πολυτελές προϊόν, το σκέφτεται δύο και τρεις φορές σε μια περίοδο ανασφάλειας).

Η αγορά των προϊδιόκτητων ρολογιών ανήκει ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία. Είτε μιλάμε απλά για μεταχειρισμένα, «καλά» ρολόγια που για πολύ κόσμο η αρχική τους τιμή είναι απαγορευτική, είτε για συλλεκτικά αντικείμενα – φετίχ, των οποίων οι τιμές μάλιστα είναι συνήθως πολλαπλάσιες της αρχικής, αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην αγορά και που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση είναι το εξής: Είναι πλέον πιο φθηνά από ποτέ.

Οι πιο κλασικές ωρολογοποιίες των οποίων τα μοντέλα όχι μόνο δε χάνουν την αξία τους, αλλά συνήθως την αυξάνουν όσο περνάει ο καιρός και γίνονται συλλεκτικά είναι οι Patek Philippe, Audemars Piguet και Rolex.

Σύμφωνα με τον δείκτη του WatchCharts που παρακολουθεί την αγορά προϊδιόκτητων, ένα από τα πιο δημοφιλή συλλεκτικά μοντέλα της Rolex, ο χρονογράφος Daytona, έχει χάσει το 21% της αξίας του σε σχέση με την κορυφή που έκανε τον Απρίλιο. Ακόμη και το Nautilus της Patek Philippe, για το οποίο τόσο συχνά έχουμε γράψει, αναφερόμενοι στη δυσκολία να αγοράσει κανείς ένα καινούργιο και στο πόσο πιο ακριβό είναι στη δευτερογενή αγορά, φαίνεται να χάνει ένα 19%.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley θεωρούν ότι οι τιμές θα πέσουν ακόμη περισσότερο, αφού παρατηρούν μια δραματική αύξηση της προσφοράς. Όλο και περισσότεροι συλλέκτες βγάζουν τα ρολόγια τους σε αγγελίες.

Εκτός από τη Rolex και την Patek Philippe, η Audemars Piguet, η Vacheron Constantin, η Breitling, η Tudor και η Omega δείχνουν να είναι οι ωρολογοποιίες των οποίων ένα συλλεκτικό μοντέλο είναι πλέον πιο προσιτό από ποτέ. Ωστόσο, δε χάνουν όλα τα ρολόγια την αξία τους.

Ίσως επειδή δεν υπάρχουν και τόσα πολλά στην αγορά και η ζήτηση παραμένει υψηλή, τα μοντέλα της A. Lange & Sohne και της Girard-Perregaux έχουν σημειώσει αύξηση της αξίας τους στη δευτερογενή αγορά τους τελευταίους μήνες. Γενικά, πάντως, σύμφωνα πάντα με το WatchCharts, οι τιμές στο τρίτο τρίμηνο το 2022 έχουν πέσει 9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με παλιά Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet (οι τρεις τους αποτελούν πάνω από το 70% της αγοράς προϊδιόκτητων) να πλημμυρίζουν τα sites αγγελιών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Απρίλιο ένα Vacheron Constantin Overseas 4500V/110A-B483 κόστιζε γύρω στις 40.000 ευρώ, ενώ τώρα δεν ξεπερνά τις 31.000.