ΡΟΛΟΙ

To πρώτο Nautilus νέας γενιάς είναι φτιαγμένο από λευκόχρυσο

Το ρολόι που καθιερώθηκε ως «το ακριβότερο από ατσάλι», επιστρέφει με νέο υλικό και μέγεθος, αλλά προκαλεί την ίδια ταραχή στους συλλέκτες.

Ενάμιση χρόνο μετά την διακοπή στην κυκλοφορία του περίφημου κωδικού 5711 της Patek Philippe και δέκα μήνες από την ειδική έκδοση – κύκνειο άσμα του, σε Tiffany’s Blue λίγο πριν τις περσινές γιορτές, το πιο ποθητό ρολόι των φίλων της ωρολογοποιίας επιστρέφει ως 5811, με παρόμοιο σχέδιο αλλά και κάποιες αλλαγές.

Η πιο σημαντική: Η κάσα του 5811 είναι από λευκόχρυσο. Το “Nautilus”, όπως είναι γνωστό το τόσο επιτυχημένο αυτό ρολόι, έφερε πάντα τη φήμη του «πιο ακριβού μοντέλου από ατσάλι στην αγορά», ωστόσο για την πρώτη ενσάρκωση της νέας του γενιάς, η Patek Philippe επέλεξε ένα πολυτελές υλικό. Αναμένουμε, βέβαια, και την έκδοση από ατσάλι να καταφθάνει σύντομα.

Το πρώτο Nautilus (με τον κωδικό 3700) είχε κυκλοφορήσει στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και έφερε στην αγορά τον πρωτοποριακό τότε σχεδιασμό του μεγάλου Gérald Genta με κάσα σε μορφή οκτάγωνου με στρογγυλεμένες γωνίες.

Στην 30ή επέτειό του, η Patek Philippe παρουσίασε τον κωδικό 5711, αυτόν που απέσυρε πέρσι, αλλά παρήγαγε το εν λόγω μοντέλο με πολύ μεγάλη φειδώ, με αποτέλεσμα να το κάνει αμέσως ένα φετίχ ανάμεσα στους συλλέκτες, με τα προϊδιόκτητα 5711 να πωλούνται σε πολύ υψηλότερη τιμή από τα καινούργια -αν υποθέσουμε ότι καταφέρει κανείς να βρει ένα καινούργιο.

To πρώτο Nautilus νέας γενιάς είναι φτιαγμένο από λευκόχρυσο

Το 5811 που ήρθε μέσα στον Οκτώβριο έρχεται με μερικές αλλαγές. Εκτός από τον λευκόχρυσο ως υλικό κάσας, αυτή έχει αλλάξει και λίγο στο μέγεθος, με διάμετρο 41 χιλιοστά (αντί των 40 του 5711) και κατασκευή με δύο κομμάτια, όπως το αρχικό μοντέλο του 1976, αντί για τρία που είχε το προηγούμενο.

Ωστόσο, παρότι πλέον η κάσα βιδώνει από το πλάι και όχι από πίσω -αφού πια λείπει το «καπάκι» της, η πλάτη της παραμένει διαφανής ώστε να επιτρέπει θέα στον μηχανισμό του.

Αυτός είναι ο 26-330 S C που, χάρη στον χρυσό του ρότορα, διαθέτει ένα πανέμορφο φινίρισμα και σε προκαλεί να τον χαζεύεις από το προαναφερθέν παράθυρο στην πλάτη της κάσας, όσο δονείται στα 28,800 bpm και προσφέρει αυτονομία κουρδίσματος 45 ωρών.

Άλλες σχεδιαστικές αλλαγές υπάρχουν στο καντράν, αφού το κλασικό του μπλε ντεγκραντάρει ελαφρά προς το πολύ σκούρο, όσο πλησιάζει στις άκρες του, αλλά και στο μπρασελέ που έχει ένα νέο κλείδωμα που επιτρέπει μια μικρο-ρύθμιση στο μήκος του, κατά 2-3 χιλιοστά, ιδιαίτερα χρήσιμη για καλύτερη προσαρμογή στο χέρι.

Το συγκεκριμένο 5811 είναι μόνο η αρχή μιας νέας γενιάς Nautilus, με αρκετές εκδόσεις του σε ακριβά υλικά να αναμένονται το 2023, ενώ οι φήμες λένε ότι το πρώτο ατσάλινο 5811 θα κυκλοφορήσει το 2024. Το νέο μοντέλο κοστίζει 69.000 ευρώ πάντως αυτήν τη στιγμή.