ΡΟΛΟΙ

H Blancpain γιορτάζει τα 70ά γενέθλια του Fifty Fathoms

To πρώτο «μοντέρνο» καταδυτικό ρολόι πρωτοπαρουσιάστηκε το 1953 και το 2023 η ελβετική εταιρεία σκοπεύει να βγάλει μια σειρά από επετειακές εκδόσεις. Αυτή εδώ είναι η πρώτη.

Όταν το 1953 η Blancpain, η παλαιότερη ωρολογοποιία στον κόσμο, κυκλοφόρησε το Fifty Fathoms, στην ουσία δημιούργησε μια καινούργια κατηγορία ρολογιών. Το μοντέλο είχε κατασκευαστεί αρχικά για τους βατραχανθρώπους των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Αλλά όταν άρχισε να το χρησιμοποιεί ο Jacques Cousteau, η δημοφιλία του ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, πολύς κόσμος ήθελε να φορά κάτι αντίστοιχο στον καρπό του και όλοι οι μεγάλοι οίκοι ξεκίνησαν πλέον να σχεδιάζουν καταδυτικά ρολόγια, μπαίνοντας και σε έναν έντονο ανταγωνισμό βελτίωσης των χαρακτηριστικών τους, όπως η στεγανότητα στο νερό, η αντοχή, το πόσο ευδιάκριτες είναι οι ενδείξεις των καντράν τους, ο ρόλος της στεφάνης κλπ.

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από εκείνη την ημερομηνία – σταθμό στην ιστορία της Blancpain και η ελβετική ωρολογοποιία έχει σκοπό να γιορτάσει αυτά τα γενέθλια με μια σειρά από ειδικές εκδόσεις. Η πρώτη είναι ήδη εδώ και λέγεται Fifty Fathoms 70th Anniversary. Πρόκειται για μια πολύ περιορισμένη έκδοση μόλις 210 κομματιών, που χωρίζονται σε 3 ομάδες των 70 με μοναδική διαφορά της μίας από την άλλη ο διακριτικός αριθμός από το Ι ως το ΙΙΙ στο καντράν. Η κάθε ομάδα είναι αφιερωμένη σε μια από τις τρεις μεγάλες αγορές της Blancpain: Ευρώπη & Μέση Ανατολή, Ασία και Ειρηνικός, Αμερική.

Πρόκειται για ένα ρολόι με κάσα από ατσάλι, διαμέτρου 42,3 και πάχους 14,3 χιλιοστών -μια διάσταση στην οποία συναντάμε για πρώτη φορά το δημοφιλές καταδυτικό μοντέλο της Blancpain. To καντράν και η στεφάνη του είναι μαύρα. Στο καντράν υπάρχει ένα διακριτικό εφέ ακτινών ήλιου ενώ τα φωσφορίζοντα στοιχεία έχουν μια vintage διάσταση λόγω του κρεμ χρώματός τους. Γενικά, η όλη αισθητική του ρολογιού παραπέμπει στο πρωτότυπο Fifty Fathoms.

Στην καρδιά του κτυπά ο Calibre 1315, ένας αυτόματος μηχανισμός που κατασκευάζει η Blancpain αποκλειστικά και μόνο για τα καταδυτικά της ρολόγια. Δίνει και ένδειξη ημερομηνίας (τη βρίσκει κανείς σε ένα μικρό παράθυρο ανάμεσα στο 4 και το 5) και διαθέτει αυτονομία κουρδίσματος 5 ολόκληρων ημερών. Το ρολόι είναι στεγανό σε βάθος 300 μέτρων. Χάρη στο ελατήριο του μπαλανσιέ που είναι φτιαγμένο από πυρίτιο, το μοντέλο είναι και εξαιρετικά ανθεκτικό στα μαγνητικά πεδία.

Κάνει, βεβαίως, εντύπωση ότι για ένα ρολόι τόσο καλά προστατευμένο, η Blancpain έχει κατορθώσει να φτιάξει διάφανη πλάτη κάσας, για να μπορεί κανείς να δει τον μηχανισμό σε όλο του το μεγαλείο.

Στη συγκεκριμένη έκδοση, η διάφανη πλάτη παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο, αφού πάνω στο ρότορα είναι χαραγμένο το Fifty Fathoms 70th. Επίσης, για τους γνώστες του μοντέλου του 1953, ο ρότορας έχει και ένα άνοιγμα -στο τωρινό μοντέλο μόνο για αισθητικούς και συμβολικούς λόγους- που στο πρωτότυπο βελτίωνε την αντοχή του στους κραδασμούς.

Η Blancpain αποφάσισε να συμπληρώσει αυτό το μοντέλο με ένα λουράκι τύπου ΝΑΤΟ από νάιλον, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα δίκτυα ψαρέματος που έχουν μαζευτεί από τις θάλασσες. Το ρολόι θα γίνει σύντομα διαθέσιμο μέσω του site της Blancpain και η τιμή του έχει οριστεί στα 18.500 ευρώ.