ΡΟΛΟΙ

Η επιστροφή του Tudor Ranger

Ένα ρολόι για εξερευνητές.

Το 2014 η Tudor είχε παρουσιάσει το Ranger, ένα μοντέλο που απέτιε φόρο τιμής στο παρελθόν της ως ωρολογοποιίας που παρείχε ρολόγια σε εξερευνητές. Από το 1952 ως το 1954, η Tudor συμμετείχε με το δικό της τρόπο στη βρετανική αποστολή στη Βόρεια Γροιλανδία, με το μοντέλο 7909, που βασιζόταν πάνω στο Rolex Explorer και ήταν ένα στιβαρό ρολόι που μπορούσε να αντέξει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το Ranger, με τη σειρά του, βασίστηκε σε εκείνο το μοντέλο και εμφανίστηκε, 60 χρόνια αργότερα, για να εξαφανιστεί αμέσως μετά -δίνοντας την εντύπωση ότι η Tudor δεν το πολυπίστεψε ποτέ (ή ότι κάλυπτε ήδη το πιθανό κοινό του με το best seller της, το Black Bay).

Να όμως που 8 χρόνια από τότε, επιστρέφει ξανά. Πρόκειται για ένα μικρό στο μέγεθος και εξαιρετικά στιβαρό ρολόι, που κάνει τα βασικά: λέει την ώρα. Με κάσα που έχει διάμετρο 39 χιλιοστά, από ατσάλι, ένα μαύρο ματ καντράν με έντονα τα νούμερα 12-3-6-9 (και χωρίς ένδειξη ημερομηνίας) και δύο μεγάλους δείκτες (αυτός των ωρών σε σχήμα σπαθιού και αυτός των λεπτών σε σχήμα σύριγγας) θυμίζει έντονα τα ιστορικά μοντέλα της Tudor για εξερευνητές, όπως βέβαια και τα αντίστοιχα Rolex Explorer.

Το μόνο πρακτικά που αλλάζει είναι το μέγεθός του. Και μια μικρή λεπτομέρεια: το κόκκινο στη μυτούλα του δείκτη των δευτερολέπτων. Στην καρδιά του χτυπά ο Calibre MT5402. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή από όλες, αφού ο μηχανισμός κατασκευάζεται in-house.

Στην προηγούμενη έκδοσή του η Tudor χρησιμοποιούσε μηχανισμό της ΕΤΑ. Ο τωρινός είναι πιστοποιημένο χρονόμετρο από τον COSC. Διαθέτει αυτονομία κουρδίσματος 70 ολόκληρων ωρών. Όσον αφορά στις επιλογές για το πώς θα το δέσεις στο χέρι σου, έχεις πολλές: Το κλασικό, ατσάλινο oyster μπρασελέ, το λαδί υφασμάτινο λουράκι, αλλά και ένα ακόμη -πιο μοντέρνο- που συνδυάζει ύφασμα και καουτσούκ.

Πρόκειται για ένα ρολόι λιτό, που κάνει τα βασικά, αλλά που δεν πρόκειται να χαλάσει ποτέ, ακόμη και υπό τις πιο ακραίες συνθήκες. Και που, βέβαια, έρχεται σε μια αρκετά προσιτή τιμή -λίγο κάτω από τις 3.000 ευρώ.