ΡΟΛΟΙ

Το πιο λεπτό μηχανικό ρολόι στο σύμπαν είναι Ferrari

Ο οίκος Richard Mille παρουσίασε ένα ακόμη απίθανο μοντέλο.

Πόσο λεπτό μπορεί να είναι ένα μηχανικό ρολόι; Το Bvlgari Octo Finissimo Ultra κατείχε το ρεκόρ ως τώρα, με πάχος μόλις 1,8 χιλιοστά, αλλά η Richard Mille και η Ferrari κατάφεραν να λεπτύνουν την κάσα του νέου τους μοντέλου κατά 5 χιλιοστά ακόμη! Το RM UP-01 Ferrari δεν είναι ένα συνηθισμένο ρολόι εμπορίου.

Πρόκειται για ένα ακόμη προϊόν της συνεργασίας των δύο οίκων -και προφανώς το πιο εξεζητημένο απ’ όλα. Χρειάστηκαν 6.000 ώρες εργασίας στο τμήμα R&D και στα εργαστήρια του οίκου Richard Mille για να επιτευχθεί το μοναδικό αυτό αποτέλεσμα.

Στόχος δεν ήταν απλά να προκύψει το πιο λεπτό ρολόι που υπάρχει εκεί έξω. Αλλά να είναι ένα σπουδαίο μηχανικά μοντέλο. Το RM UP-01 κινείται στις 28.800 δονήσεις ανά ώρα και διαθέτει αυτονομία κουρδίσματος 45 ωρών. Ο μηχανισμός του, RMUP-01, είναι χειροκίνητος -χρειάζεται κούρδισμα δηλαδή- και παραδίδει ένδειξη ωρών και λεπτών.

Βέβαια, όταν το ζητούμενο είναι ένα μηχανικό ρολόι που να κάνει όλα αυτά και να είναι ταυτόχρονα τόσο λεπτό, η αισθητική περνά σε δεύτερη μοίρα -όπως και η λειτουργικότητα κα ανθεκτικότητα. Για παράδειγμα, οι δείκτες δεν θα μπορούσαν να γυρίζουν πάνω από ένα καντράν και κάτω από ένα θολωτό ζαφειρένιο κρύσταλλο, αφού αυτό θα προσέθετε πολύ πάχος.

Στο εν λόγω μοντέλο, τα πάντα βρίσκονται μέσα στην κάσα -φτιαγμένη από τιτάνιο. Δεν είναι ιδιαίτερα αδιάβροχο. Τα 10 μέτρα σημαίνουν ότι πρακτικά ίσα-ίσα που μπορεί να δεχτεί μερικές σταγόνες νερού πάνω του. Το συνολικό του βάρος, βέβαια, φτάνει μόλις στα 30 γραμμάρια.

Θα κατασκευαστούν συνολικά 150 κομμάτια, που ίσως να είναι και υπερβολικός αριθμός, δεδομένου ότι ένα τόσο εύθραυστο ρολόι κοστίζει κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη, όποιος βλέπει στο RM UP-01 ένα ακόμη ρολόι, τότε μάλλον δεν έχει καταλάβει ούτε τι σημαίνει Ferrari ούτε Richard Mille.