ΡΟΛΟΙ

Η IWC παρουσιάζει έναν χρονογράφο διαφορετικό από τους άλλους

O «Μικρός Πρίγκηπας» απέκτησε χρονογράφο και το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό -αλλά προορίζεται για λίγους, αφού θα κυκλοφορήσει σε 500 μόνο κομμάτια.

Η σειρά Big Pilot της IWC, δηλαδή τα αεροπορικά της ρολόγια με τα υπερμεγέθη καντράν, είναι ίσως η πιο εμβληματική της εταιρείας, απολαμβάνοντας μια ιδιαίτερη αναγνώριση ανάμεσα στους λάτρεις των ρολογιών. Την ίδια ώρα, η IWC είναι κυρίως γνωστή για τους σπορ χρονογράφους της.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε pilot watches, ή -τουλάχιστον- σε ρολόγια που η ίδια η IWC συνδέει με την πολεμική αεροπορία (βλέπε Top Gun ή αυτές εδώ τις συλλεκτικές εκδόσεις που παρουσιάσαμε πρόσφατα) ήταν απορίας άξιον πώς η συλλογή Big Pilot δεν εμφάνισε ποτέ ένα ρολόι με complication χρονογράφου. Αυτή η ανακολουθία διορθώνεται τώρα και το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό -αλίμονο, όμως, πρόκειται για μια περιορισμένη έκδοση που θα κυκλοφορήσει σε 500 μόνο κομμάτια.

Το εντυπωσιακό ρολόι είναι το Big Pilot’ s Watch Monopusher Edition “Le Petit Prince” και διαθέτει καντράν σε χαρακτηριστικό βαθύ μπλε χρώμα και κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι. Το στοιχείο όμως που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους «Μικρούς Πρίγκηπες» της συλλογής Big Pilot είναι ο χρονογράφος του, που στην περίπτωσή μας είναι Monopusher.

Σε αντίθεση με τους κλασικούς χρονογράφους που λειτουργούν με δύο μπουτόν στο πλάι της κάσας (ένα για την εκκίνηση και τον τερματισμό της χρονομέτρησης κι ένα για την επιστροφή στο 0), το monopusher ξεκινά, σταματά και επιστρέφει στη θέση μηδέν μέσα από ένα και μοναδικό pusher, το οποίο είναι ενσωματωμένο μέσα στην κορώνα.

Η λύση αυτή δεν είναι μόνο τεχνικά ευφυής αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει ένα πιο διακριτικό σχεδιασμό. Είναι, δηλαδή, ιδανική για τη σειρά Big Pilot της IWC που είναι διάσημη για την κομψότητά της και την ευκρίνεια των καντράν της.

χρονογράφος IWC

Ο μηχανισμός 59360 που βρίσκεται στην καρδιά του ρολογιού κατασκευάζεται εξολοκλήρου από την IWC Schaffhausen. Κουρδίζεται χειροκίνητα και διαθέτει αυτονομία 192 ωρών. Η διάμετρος της κάσας του είναι 46,2 χιλιοστά και το πάχος της 14,6 -αυτό είναι ένα πραγματικά μεγάλο ρολόι! Και με την κορώνα με το monopusher, θυμίζει έντονα ένα ρολόι τσέπης των αρχών του 20ου αιώνα.

Είναι αδιάβροχο ως τα 60 μέτρα -η μεγάλη ανθεκτικότητα αυτής της σειράς δεν ήταν ποτέ το φόρτε της, αλλά από την άλλη τα Big Pilot δεν είναι ρολόγια που θα φορέσεις συνήθως σε ακραίες συνθήκες, αφού ταιριάζουν πολύ περισσότερο με ένα καλό ντύσιμο και μια επίσημη περίσταση.

χρονογράφος IWC

Οι ενδείξεις του χρονογράφου εμφανίζονται σε δύο κομψά υποκαντράν στο 12 και το 6 ενώ υπάρχει και ένδειξη ημερομηνίας στο 3. Το σύνολο ολοκληρώνεται με ένα καφέ σκούρο δερμάτινο λουράκι. Η όλη αισθητική είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Το μοντέλο, ωστόσο, όπως όλα τα “Le Petit Prince”, κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκδοση. 500 κομμάτια θα κατασκευαστούν από την IWC και με τιμή κοντά στις 16.000 ευρώ είναι σαφές ότι προορίζεται για λίγους.