ΡΟΛΟΙ

Η νέα συλλογή Royal Oak εμπνέεται από τη μουσική

Η Audemers Piguet κυκλοφορεί πέντε limited εκδόσεις του δημοφιλούς της ρολογιού, με καντράν που θυμίζουν κονσόλα ηχολήπτη.

Για όσους ασχολούνται με τη μουσική, η απεικόνιση του φάσματος του ήχου είναι πάντα ένα συναρπαστικό θέαμα, ένας τρόπος να κάνουν εικόνα δημιουργίες που προορίζονται όχι για το μάτι, αλλά για το αυτί. Όπως και όλα τα φάσματα, έτσι κι αυτό του ήχου είναι στενά συνδεδεμένο με τα μαθηματικά.

Η απεικόνιση της ώρας είναι άλλη μια επιστήμη που χρειάζεται μαθηματικές γνώσεις και υπολογισμούς και η τέχνη της υψηλής ωρολογοποιίας απλά δεν θα υπήρχε χωρίς τεχνίτες που μπορούν να ρυθμίζουν πολύπλοκους μηχανισμούς με τέτοια ακρίβεια ώστε να μη χάνουν ούτε δευτερόλεπτο.

Ήχος και χρόνος, μέσω των μαθηματικών, γίνονται ένα σε κάθε τραγούδι, σε κάθε μουσικό κομμάτι. Χωρίς την έννοια του χρόνου είναι αδύνατον να δημιουργηθεί μουσική -κι αυτή τη σύνδεση ήθελε να τιμήσει η Audemars Piguet όταν συνέλαβε την ιδέα για την καινούργια της συλλογή.

Royal Oak

Το δημοφιλές της μοντέλο Royal Oak Offshore με την κάσα των 37 και των 43 χιλιοστών γίνεται η παλέτα για πέντε διαφορετικές απεικονίσεις μιας γνώριμης στους μουσικούς εικόνας, αυτής ενός υπολογιστή ή κονσόλας ηχολήπτη στο στούντιο.

Με τα υλικά της κάσας να αλλάζουν από μοντέλο σε μοντέλο και διάσταση σε διάσταση και να περιλαμβάνουν λευκό χρυσό 18 καρατίων, τιτάνιο ή μαύρο κεραμικό, αλλά να συνδυάζονται όλα με καντράν που έχουν το μοτίβο Tapisserie (τα μικρά τετραγωνάκια) με πολλά χρώματα -σαν αυτά της κονσόλας του στούντιο- οι φίλοι του Royal Oak έχουν πολλές επιλογές για να αποφασίσουν ποια τους ταιριάζει περισσότερο.

Το παιχνίδι γίνεται στη στεφάνη

Royal Oak

Και στις δύο διαστάσεις είναι οι εκδόσεις από τιτάνιο και λευκό χρυσό, ενώ το μαύρο κεραμικό μοντέλο βγαίνει μόνο στα 43 χιλιοστά. Και ενώ η κάσα και των πέντε μοντέλων είναι η κλασική οκτάγωνη του Royal Oak (όλη την ιστορία του οποίου έχουμε καταγράψει εδώ), στη στεφάνη είναι που γίνεται το παιχνίδι.

Αυτές στα μοντέλα από τιτάνιο και κεραμικό ακολουθούν την αισθητική και τα υλικά της κάσας, για ένα πιο λιτό αποτέλεσμα. Αλλά στα δύο μοντέλα από λευκό χρυσό, οι στεφάνες είναι στολισμένες με πολύτιμους λίθους που έχουν τα ίδια χρώματα με αυτά που συναντάμε στο καντράν.

Ένα ακόμη κλείσιμο στο μάτι προς όποιον ασχολείται με τη μουσική είναι το σχέδιο της προστασίας κορώνας. Είναι έτσι διαγραμμισμένη που θυμίζει το κουμπί μιας κονσόλας και σε κάνει να θες άμεσα να το κινήσεις πάνω ή κάτω! Αλλά και οι σύνδεσμοι της κορώνας με τα λουράκια έχουν την υφή που έχει η άκρη ενός καλωδίου ενισχυτή. Πραγματικά οι σχεδιαστές της Audemars Piguet έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους με τη συλλογή αυτή.

Τα μοντέλα στα 37 χιλιοστά είναι αδιάβροχα σε βάθος 50 μέτρων, ενώ εκείνα μα τις κάσες των 43 φτάνουν ως τα 100 μέτρα. Στα πρώτα, ο μηχανισμός είναι ο Caliber 5909 της AP, ενώ τα δεύτερα διαθέτουν τον 4309. Πρόκειται για δύο παρόμοιους, in-house μηχανισμούς, με πιο σημαντική διαφορά τους την αυτονομία κουρδίσματος (60, έναντι 70 ωρών).

Και οι πέντε εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν σε περιορισμένα κομμάτια και, βεβαίως, ψηλές τιμές. Ενδεικτικά οι δύο εκδοχές σε τιτάνιο θα βγουν σε 500 κομμάτια η κάθε μία, με κόστος γύρω στις 30.000 ευρώ. Αυτή του τιτανίου θα βγει σε 250 κομμάτια και θα κοστίζει γύρω στις 40.000 ευρώ, ενώ για τις δύο εκδόσεις σε λευκό χρυσό δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.