1989, Mark Lennihan/AP Photo
GROOMING

Καταρρίπτουμε τους πιο δημοφιλείς μύθους για την τριχόπτωση

«Αν λούζομαι καθημερινά, θα πέσουν τα μαλλιά μου» και ακόμα 4 συνηθισμένες εσφαλμένες πεποιθήσεις για την αραίωση που κακώς πιστεύουμε.

Αργά ή γρήγορα, οι περισσότεροι άντρες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την τριχόπτωση. Σε κάποιους εμφανίζεται ως αραίωση στους κροτάφους, σε άλλους στην κορυφή με τον σχηματισμό του γνωστού «μπιφτεκιού».

Το να αρχίζεις να χάνεις ξαφνικά τα μαλλιά σου δεν είναι σίγουρα ό,τι πιο ευχάριστο. Είναι όμως ό,τι πιο συνηθισμένο μπορεί να σου συμβεί, λαμβάνοντας υπόψιν ότι σύμφωνα με τους δερματολόγους, σχεδόν τα δύο τρίτα του αντρικού πληθυσμού θα έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωπα με την ανδρογενή αλωπεκία, όπως ονομάζεται με ιατρικούς όρους η τριχόπτωση, αρκετά νωρίς, από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους.

Γι’ αυτό και χρειάζεται ψυχραιμία, σωστή φροντίδα για να επιβραδύνεις την επέλασή της στο κεφάλι σου και νηφαλιότητα.

Σε καμία περίπτωση δηλαδή να μην πέσεις στην παγίδα να πιστέψεις τους μύθους που την περιβάλλουν. Λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και πολλοί συνεχίζουν ακόμα να πιστεύουν – σαν τις ακόλουθες.

5 μύθοι για την τριχόπτωση και η αλήθεια πίσω από αυτούς

Μύθος: Αν φοράω συχνά κράνος και καπέλο θα κάνω φαλάκρα

Αλήθεια: Οτιδήποτε σφίγγει το κεφάλι σου και δεν αφήνει το δέρμα να αναπνέει προκαλεί ιδρώτα, που φράζει τους πόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά την καλή υγεία της τρίχας. Όλα αυτά βέβαια δεν γεννούν το πρόβλημα της τριχόπτωσης, ούτε την επιδεινώνουν εφόσον δεν υπάρχει.

Μύθος: Αν λούζομαι καθημερινά, θα πέσουν τα μαλλιά μου

Αλήθεια: Τα μαλλιά δεν πέφτουν με το συχνό λούσιμο. Αυτό που συμβαίνει και ίσως έχεις παρατηρήσει είναι να σπάνε οι τρίχες. Το σπάσιμο προκαλείται, ιδίως αν έχεις μακριά μαλλιά, επειδή λούζεσαι βιαστικά και άγαρμπα, τρίβεις τα μαλλιά με την πετσέτα ή τα βουρτσίζεις άτσαλα.

Μύθος: Αν σταματήσεις να αγχώνεσαι, δεν θα χάνεις μαλλιά

Αλήθεια: Το άγχος ανήκει πράγματι στους παράγοντες που συμβάλλουν στην τριχόπτωση. Ωστόσο, ακόμα και αν καταφέρεις να σταματήσεις να στρεσάρεσαι τόσο έντονα και συχνά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανακόψεις την πορεία της.

Μύθος: Οι γκρι ή λευκές τρίχες δεν πέφτουν, μόνο οι μαύρες/καστανές/ξανθές

Αλήθεια: Το χρώμα της τρίχας δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σχετίζεται με την τάση για αραίωση. Συνεπώς, μία γκρι ή λευκή τρίχα έχει τις ίδιες πιθανότητες πέσει με τις υπόλοιπες. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα των τριχών που χάνουμε έχει να κάνει με κληρονομικούς παράγοντες και με τη γενετική προδιάθεση.

Μύθος: Για την τριχόπτωση, φταίνε μόνο τα γονίδια

Αλήθεια: Αναμφίβολα, η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο για το αν θα χάσεις όλα ή μέρος των μαλλιών σου. Δεν αποτελεί ωστόσο τη μοναδική αιτία. Αν ρωτήσεις έναν ειδικό, θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό πραγμάτων, που έχει αφορά κυρίως τον τρόπο ζωής σου: από τη διατροφή και τις βιταμίνες που μπορεί να λείπουν από τον οργανισμό -μία αιματολογική εξέταση θα δείξει αν υπάρχει όντως πρόβλημα- μέχρι το κάπνισμα, το άγχος και πολλούς ακόμα παράγοντες.