ΡΟΛΟΙ

Μια νέα εκδοχή του ιδιαίτερου χρονογράφου της Montblanc

To Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph δεν έχει τις συνηθισμένες ενδείξεις που περιμένεις από ένα χρονογράφο -και μόλις έγινε πολύ πιο μοντέρνο.

Η ωρολογοποιία είναι μια τέχνη που βασίζεται στην παράδοση. Ίσως γι’ αυτό και να είναι φοβερά διστακτική να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές. Ακόμη και στα χρώματα ή τα υλικά, το κλασικό παραμένει πάντα της μόδας και είναι αξιοσημείωτη η κάθε φορά που μια εταιρεία εμφανίζει κάτι διαφορετικό, κάτι που ξεφεύγει από τους «κανόνες».

Εκεί όμως που οι κανόνες δεν εγκαταλείπονται σχεδόν ποτέ, είναι στο πώς απεικονίζεται η ώρα.

Όποιο ρολόι εγκαταλείπει τη χρήση των παραδοσιακών δεικτών και το πώς αυτοί γυρίζουν στο καντράν και τα υποκαντράν, θεωρείται εξαιρετικά avant-garde και απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό.

Ένα μοντέλο, όμως, που έχει καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κλασικού και avant-garde είναι ο χρονογράφος Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph της Montblanc.

Η καινοτομία του χρονογράφου

Οι ενδείξεις της ώρας είναι εκεί με τον τρόπο που τις βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα ρολόγια, δηλαδή με τους τρεις δείκτες της ώρας, των λεπτών και των δευτερολέπτων να περιστρέφονται στο καντράν σε μια κλίμακα 12ώρου. Οι ενδείξεις του χρονογράφου όμως, όπως εμφανίζονται στα δύο υποκαντράν στο 4-5 και στο 7-8, διαφέρουν -παραμένουν, ωστόσο, εξαιρετικά εύκολες στην ανάγνωση.

Αντί να γυρίζουν μικροί δείκτες που να δείχνουν τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα του χρονογράφου, είναι τα δύο καντράν που περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους και η ένδειξη ορίζεται από ένα σταθερό δείκτη πάνω από το 6, με δύο μύτες -μια προς κάθε υποκαντράν. Αυτή η ιδιαίτερη απεικόνιση του χρόνου οφείλεται στον άνθρωπο που δίνει και το όνομά του στο ρολόι, τον Nicolas Rieussec, ωρολογοποιό του Γάλλου βασιλιά τον 19ο αιώνα, που είχε εφεύρει τον μηχανισμό των δύο περιστρεφόμενων δίσκων για τη χρονομέτρηση ιπποδρομιών.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του ρολογιού αποτελεί ένα φόρο τιμής προς την πόλη του Παρισιού, εκεί όπου μεγαλούργησε ο Rieussec. Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της συλλογής είναι ότι η διάμετρος της κάσας μειώθηκε από τα 44,8 χιλιοστά στα 43, ενώ άλλαξε κάπως και το σχήμα της, αφού δεν είναι ολοστρόγγυλη (ή Montblanc την ονομάζει «βότσαλο»).

Μπορεί κανείς να αποκτήσει το νέο Star Legacy Nicolas Rieussec Chronograph είτε σε ατσάλι, είτε στο ίδιο υλικό αλλά με επίστρωση DLC (αυτή η εκδοχή θα είναι περιορισμένη στα 500 κομμάτια). Η αναφορά στο Παρίσι επιτυγχάνεται χάρη στο guilloche καντράν του ρολογιού, που έχει το μοτίβο Cloue de Paris, ενώ στη στεφάνη, πάνω από το 6, υπάρχει η εγχάραξη Academy of Sciences, Paris, μια αναφορά στην παρουσίαση της πατέντας του Rieussec στην Ακαδημία του Παρισιού, που είχε κάνει αίσθηση στην εποχή της.

Ο μηχανισμός του ρολογιού είναι ο MB R200, κατασκευασμένος in-house από τη Montblanc και ελέγχει το χρονογράφο με ένα μόνο μπουτόν, που βρίσκεται στο 8. Προσφέρει και ένδειξη μέρας – νύχτας (αυτό το μικρό, στρογγυλό παραθυράκι στο 9). Με λίγα λόγια, η Montblanc έχει καταφέρει να προσθέσει πολλή τεχνολογία σε ένα μοντέλο με τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σε μια τιμή κάτω από τα 10.000 ευρώ, αφού η τιμή απόκτησής του είναι στα 8.200.