ΡΟΛΟΙ

Τα 2 ρολόγια-εργαλεία της Montblanc για το 2022

Ένα καταδυτικό και ένα GMT, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε αρκετά ελκυστικές τιμές.

Η πολυπληθής κατηγορία τιμής γύρω στις 3.000 ευρώ έχει να περηφανεύεται για πολλά σπουδαία καταδυτικά και GMT ρολόγια. Είναι οι κλασικές περιπτώσεις στιβαρών εργαλείων, είτε για χρήση κάτω από το νερό, είτε για ταξίδι στο εξωτερικό, που έχουν σχετικά απλά complications, ταιριάζουν απόλυτα σε ατσάλινες κάσες και γενικά δε χρειάζονται μια τεράστια επένδυση από μια ωρολογοποιία για να σχεδιαστούν ή να παραχθούν, με αποτέλεσμα να φτάνουν στον καταναλωτή σε αρκετά ελκυστική τελική τιμή. 

Το ερώτημα, βέβαια, είναι: Αφού η κατηγορία είναι τόσο πολυπληθής και οι τίμιες επιλογές τόσες πολλές, τι κάνεις για να ξεχωρίσεις; Μια τέλεια απάντηση μας δίνει φέτος η Montblanc, παρουσιάζοντας δύο μοντέλα, ένα καταδυτικό και ένα GMT που ξεχωρίζουν για την αισθητική τους.

Το 1858 Iced Sea Automatic Date, το καταδυτικό της παρέας, έχει δώσει έμφαση στον σχεδιασμό του καντράν. Αντλώντας έμπνευση όχι από τον βυθό του ωκεανού, αλλά από τα μοτίβα που σχηματίζει το παγωμένο νερό στους παγετώνες του Λευκού Όρους και χρησιμοποιώντας μια παλιά τεχνική που είχαμε όμως καιρό να δούμε σε ρολόγια, η Montblanc κατάφερε να αποδώσει το σχέδιο των παγωμένων κρυστάλλων μέσα στο καντράν του συγκεκριμένου μοντέλου, που παρότι έχει πάχος μόλις 5 χιλιοστά, δείχνει τρισδιάστατο.

Το ρολόι βγαίνει και σε μαύρο ή πράσινο, αλλά είναι το μπλε του πραγματικά αναδεικνύει το παγωμένο μοτίβο του καντράν. Η διάμετρος της κάσας του είναι 41 χιλιοστά, το υλικό κατασκευής της είναι το ατσάλι και η στεγανότητά του φτάνει τα 300 μέτρα βάθος.

Συνοδεύεται είτε από ατσάλινο μπρασελέ, είτε από λουράκι από καουτσούκ στο ίδιο χρώμα με το καντράν. Κινείται από τον μηχανισμό MB 24.17 που διαθέτει αυτονομία κουρδίσματος 42 ωρών.

Για το 1858 GMT Automatic Date δεν υπάρχει επιλογή σε πράσινο. Μπορείς να διαλέξεις μόνο ανάμεσα στο μπλε και το μαύρο -αν και νομίζω ότι και για αυτό το μοντέλο είναι το μπλε χρώμα που ταιριάζει περισσότερο. Εδώ η καινοτομία της Montblanc είναι πάλι στον σχεδιασμό, αλλά πολύ πιο διακριτική.

Αν δεις το καντράν με προσοχή, θα διαπιστώσεις πως υπάρχει ένα κόκκινο κουτάκι κάτω από την ένδειξη της ώρας στην 24ωρη κλίμακα που προσφέρει η στεφάνη. Είναι η ένδειξη της δεύτερης ζώνης ώρας που μετρά το ρολόι όταν ταξιδεύεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τέταρτος δείκτης, ούτε στεφάνη με γραμμένα τα ονόματα πόλεων (οι δύο πιο κλασικές τεχνικές που βρίσκουμε στα GMT ρολόγια για την ένδειξη της δεύτερης ώρας) και αυτό κάνει το καντράν του 1858 GMT Automatic Date εξαιρετικά λιτό και καθαρό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πλάτη της κάσας του, που απεικονίζει το βόρειο ημισφαίριο μαζί με τις ζώνες ώρας για διάφορες περιοχές του κόσμου. Παραδοσιακά σε τέτοιες απεικονίσεις, η πόλη που επιλέγεται για το GMT+1 είναι το Παρίσι, αλλά εδώ η Montblanc έχει προτιμήσει (και δώσει έξτρα χρώμα) στο Villeret -το ελβετικό χωριό που φιλοξενεί το manufacture της.

Το GMT ρολόι της Montblanc είναι λίγο πιο μεγάλο από το καταδυτικό (στα 42 χιλιοστά), ενώ η στεγανότητά του φτάνει σε βάθος 100 μέτρων. Και εδώ υπάρχει η επιλογή σε μπρασελέ ή λουράκι από καουτσούκ. Ο μηχανισμός του, ο MB 24.33, είναι μια μετατροπή εκείνου του καταδυτικού, ώστε να προσφέρει και την ένδειξη της δεύτερης ώρας.