ΡΟΛΟΙ

Τα αντρικά ρολόγια που είναι στη μόδα τώρα

Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις της αγοράς του ρολογιού μετά τη μεγάλη έκθεση ωρολογοποιίας της Γενεύης, Watches & Wonders.

Με την τελευταία δημοσίευση αυτής εδώ της στήλης για το 2021, είχα κάνει μια απόπειρα να προβλέψω τις τάσεις στην αγορά της ωρολογοποιίας για τη φετινή χρονιά. Η μεγάλη έκθεση Watches & Wonders της Γενεύης που ολοκληρώθηκε αυτήν την εβδομάδα, και κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα περισσότερα από τα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2022, επιβεβαίωσε ορισμένες από εκείνες τις προβλέψεις, εδραίωσε όμως μερικές ακόμα. 

Κοινώς, αυτή τη στιγμή αν είσαι έτοιμος να αγοράσεις καινούργιο ρολόι και θες να είσαι μέσα στη μόδα, έχεις όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι για να κάνεις τη σωστή αγορά.

Όχι άλλο vintage, ας επιστρέψουμε στο μοντέρνο

Τα αντρικά ρολόγια που είναι στη μόδα τώρα

Η πιο αποτυχημένη μου πρόβλεψη για το 2022 ήταν η συνέχιση της λατρείας για τα παλιά ρολόγια -που, μεταφρασμένη σε νέες εκδόσεις από τις ωρολογοποιίες θα σήμαινε επανεκδόσεις ιστορικών μοντέλων ή ρολόγια που εμπνέονται από εντελώς vintage πρότυπα. Μπορεί η αγορά μεταχειρισμένου ρολογιού να παραμένει ισχυρή, αλλά το vintage ως αισθητική και λογική νέων ρολογιών μοιάζει πια να αποχωρεί από το προσκήνιο.

Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις στον κανόνα (Το 222 της Vacheron Constantin είναι η απόλυτη εξαίρεση, ενώ και το Tudor Black Bay Pro που μοιάζει με επανέκδοση ενός Rolex των ‘70s είναι ενδεικτικές), αλλά η κυρίαρχη τάση είναι η επιστροφή σε μοντέρνα, φουτουριστικά σχέδια.

Τα πιο δυνατά παραδείγματα είναι τα έντονα ή τα πιο «πλαστικά» χρώματα που επιλέγει η IWC (τέλειο παράδειγμα το Pilot’s Watch Top Gun “Lake Tahoe”) ή οι ιδιαίτεροι μηχανισμοί (όπως του TAG Heuer Aquaracer Professional 200 Solargraph, ενός ρολογιού που κινείται με ηλιακή ενέργεια).

Τιτάνιο, το υλικό της εποχής μας

Τα αντρικά ρολόγια που είναι στη μόδα τώρα

Έχουμε δει πολλά ρολόγια από τιτάνιο τα τελευταία χρόνια, αλλά πλέον φαίνεται πως το ανθεκτικό και πολύ ελαφρύ αυτό υλικό έχει καθιερωθεί ανάμεσα στα βασικά υλικά για τις κάσες δίπλα στο ατσάλι και τα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός. Σχεδόν όλες οι μεγάλες ωρολογοποιίες διαθέτουν πλέον κάποιο ρολόι από τιτάνιο και το γεγονός και μόνο πως υπάρχει πολύ έντονη φήμη ότι η Patek Philippe θα το χρησιμοποιήσει για την επόμενη χρονιά των Nautilus της είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς τι έχει να γίνει στο μέλλον. Προς το παρόν, ρίξε μια ματιά στο Odysseus της A. Lange & Söhne ή, για μια πιο οικονομική λύση, στη σειρά Pro Pilot X της Oris.

Αθλητικά, αλλά πολυτελή, ρολόγια

Τα αντρικά ρολόγια που είναι στη μόδα τώρα

Όπως ίσως κατάλαβες από το πρόσφατο κείμενό μας για το Rolex Air King, οι ωρολογοποιίες έχουν σταματήσει πια να διαχωρίζουν τα «πολυτελή» ρολόγια τους από τα πιο «σπορ» και μπλέκουν πλέον τις συλλογές μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ακριβά υλικά για σπορ ρολόγια ή σπορ στοιχεία σε πολυτελή ή dress ρολόγια. Πάρε για παράδειγμα το Defy Skyline της Zenith.

Λιτό και χρηστικό, με μπρασελέ για ανθεκτικότητα, αλλά την ίδια ώρα δουλεμένο και εκλεπτυσμένο σε κάθε του λεπτομέρεια, ώστε να στέκεται σε ένα επίσημο δείπνο με την ίδια ευκολία που στέκεται και στην παραλία ή σε μια περιπέτεια στη φύση.

Μικρό στο μέγεθος, λιτό στην όψη

Τα αντρικά ρολόγια που είναι στη μόδα τώρα

Μπορεί η αναβίωση των παλιών μοντέλων να πεθαίνει πια ως trend, αλλά στην πρόβλεψη ότι vintage στοιχεία όπως το μικρότερο μέγεθος και ο πιο λιτός σχεδιασμός των καντράν θα είναι κυρίαρχα το 2022, τα πήγα καλύτερα. Τα 39 χιλιοστά της κάσας του Tudor Black Bay Pro και το καντράν του είναι η επιτομή αυτής της τάσης. Στο συγκεκριμένο μοντέλο επιβεβαιώνεται και άλλη μία από τις προβλέψεις που είχα κάνει προ τετραμήνου, αυτή για τα υφασμάτινα λουράκια -αν και η αλήθεια είναι ότι δεν τα είδαμε να υιοθετούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από όλες τις εταιρείες.

Επιστροφή στα ταξίδια και στα αεροπορικά ρολόγια

Τα αντρικά ρολόγια που είναι στη μόδα τώρα

Με την πανδημία να δείχνει πως σιγά-σιγά μας εγκαταλείπει και τα ταξίδια στο εξωτερικό να γίνονται όλο και πιο εύκολα, η ωρολογοποιία δείχνει μια τάση προς τα pilot watches και τα GMT -ή αυτά που συνδυάζουν και τα δύο. Και μπορεί η Breitling να αναβιώνει το απόλυτο εργαλείο του αεροπόρου, το Navitimer, αλλά το Air King της Rolex και οι χρονογράφοι της IWC επίσης δείχνουν ότι και τα πιο λιτά αεροπορικά ρολόγια είναι επίσης της μόδας.

Σε μια πρόταση, το απόλυτο ρολόι που θα είναι στη μόδα το 2022 είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος (γύρω στα 40 χιλιοστά κάσας), με κάποιο «ταξιδιάρικο» στοιχείο –Pilots watch ή GMT– λιτό καντράν και ιδανικά με κάσα από τιτάνιο, αθλητικό δηλαδή, αλλά και την ίδια ώρα πολυτελές.

Τα αντρικά ρολόγια που είναι στη μόδα τώρα

Ξαφνικά αυτό το Boldr Venture του 2020 (κάσα 38 χιλιοστών από τιτάνιο, λιτό GMT, με αυτόματο μηχανισμό σε απίστευτη τιμή που κυμαίνεται γύρω στα 300 ευρώ, και υφασμάτινο λουράκι) μοιάζει με το τέλειο μοντέλο για τη φετινή χρονιά. Σύμφωνοι, δεν είναι ελβετικό -ούτε καν ιαπωνικό, αφού η Boldr βασίζεται στη Σιγκαπούρη αλλά δε βάλαμε την καταγωγή του ρολογιού στην εξίσωση της μόδας, έτσι δεν είναι;