istock
ΡΟΛΟΙ

Τα ρολόγια που θα φορέσουμε το 2022

Οι βασικές τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν στην αγορά της ωρολογοποιίας τη νέα χρονιά.

Όταν έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα τη λίστα με τα καλύτερα ρολόγια του 2021, ξεκινούσα με τη φράση ότι «δεν ήταν μία χρονιά με σαφείς τάσεις στην ωρολογοποιία». Αυτό εξυπηρετούσε μία χαρά το προηγούμενο άρθρο, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ήταν 100% ακριβές.

Τάσεις υπήρχαν σίγουρα, ίσως όχι και τόσο σαφείς, αλλά σίγουρα κάποιες ήταν πιο έντονες από άλλες στα ρολόγια της προηγούμενης χρονιάς. Ανάμεσα στα 10 μοντέλα που διάλεξα ως κορυφαία του 2021 αντικατοπτρίστηκαν κάποιες από τις τάσεις αυτές. Το 2022, όμως, είναι που αναμένουμε να αρχίσουν να κυριαρχούν και, λογικά, να καθιερωθούν μέσα στην επόμενη 5ετία. Πάμε να τις δούμε μία-μία.

Smartwatches που μοιάζουν με κανονικά ρολόγια

Στην αρχή, μάς έλεγαν το σφυγμό και μετρούσαν τα βήματά μας. Μετά άρχισαν να απαντούν κλήσεις στο κινητό. Σύντομα, η χρηστική τους πλευρά έγινε πια δεδομένη και αρχίσαμε να κοιτάμε την αισθητική τους και αυτή ήταν κάπως απογοητευτική. Μεγάλες, χοντρές κάσες, έντονες οθόνες, φτηνά υλικά στα λουράκια. Η επόμενη τάση στα smartwatches είναι τα πολυτελή μοντέλα που μοιάζουν περισσότερο με κανονικά ρολόγια (κι έχουν ειδικές οθόνες που προσομοιώνουν ακριβώς το καντράν ενός «καλού ρολογιού»), παρά με κινητά τηλέφωνα σε μικρότερο μέγεθος. Το Connected της TAG Heuer ήταν το πρώτο του νέου αυτού, υβριδικού, είδους και περιμένουμε περισσότερα σύντομα.

Μικρότερες κάσες στα ρολόγια

Η βασική τάση είναι η επιστροφή του vintage. Άλλη μια επιστροφή του vintage, για να είμαστε ακριβείς, αφού πρόκειται για ένα κύκλο που ολοκληρώνει την περιστροφή του κάθε 10-15 χρόνια. Θα δούμε και άλλες πτυχές της τάσης αυτής παρακάτω, αλλά η πιο σημαντική είναι τα μικρότερα μεγέθη στις κάσες. Εδώ και κάποια χρόνια έχει γίνει ντεμοντέ πια το υπερμέγεθες ρολόι, που τόσο αγαπήθηκε την περασμένη δεκαετία. Μέσα στο 2022 θα δούμε προτάσεις στα 38 χιλιοστά διάμετρο κάσας -και παρακάτω- ακόμα και από brands για τα οποία ανέκαθεν «το μέγεθος μετράει». Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι θα θεωρείται «κανονικό» το 2022 είναι τα Seiko Alpinist που παρουσιάσαμε πρόσφατα.

Πιο λιτά καντράν

Η δεύτερη πτυχή της επιστροφής στο vintage είναι μια γενικότερη τάση για λιτά καντράν. Προσοχή: όχι αναγκαστικά vintage καντράν, με κλασικά χρώματα και γραμματοσειρές ή ενδείξεις που θυμίζουν τα ένδοξα 50s. Τα λιτά σχέδια του 2022 θα είναι και μοντέρνα, όπως το Ming 37.05 Moonphase που παρουσιάσαμε πρόσφατα. Η επιστροφή του vintage, όμως, θα συμπαρασύρει το design ρολογιών γενικά προς το πιο «καθαρό» και λιγότερο πομπώδες.

Το απόλυτο vintage

Πολύ απλά: Ήρθε η ώρα να πας το ρολόι του παππού για σέρβις. Το 2022 τα πραγματικά vintage ρολόγια θα φορεθούν περισσότερο από ποτέ, αφού πια ένα μοντέλο με κάσα διαμέτρου 33 χιλιοστών και ένα απλό, λευκό καντράν, δεν θα μοιάζει πλέον με «γυναικείο», όπως μας κάνουν σαφές οι δύο προηγούμενες τάσεις. Κι επειδή δεν έχουμε όλοι ένα παλιό ρολόι να μας περιμένει βολικά σε κάποιο συρτάρι, τα sites και οι δημοπρασίες μεταχειρισμένων αναμένεται να πάρουν φωτιά. Προσοχή όμως. Εδώ ένας πρακτικός οδηγός για online αγορές, ώστε να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Το τέλος του μπλε

Τα μπλε καντράν ήταν μια από τις πιο κυρίαρχες και αγαπημένες τάσεις της περασμένης πενταετίας. H επιστροφή του vintage όμως -παραδόξως- δεν σημαίνει και επιστροφή των ασπρόμαυρων και ασημί καντράν (όχι ότι έφυγαν ποτέ). Το χρώμα ήρθε για να μείνει και η εξέλιξη της τεχνολογίας και των υλικών σημαίνει ότι πλέον ένα ρολόι μπορεί να βαφεί σε κάθε πιθανή απόχρωση. Αλλά ας το παίξουμε safe. Τα βασικά χρώματα που θα κυριαρχήσουν το 2022 θα είναι το πράσινο (εδώ ένα υπέροχο παράδειγμα από την Oris) και το πορτοκαλί.

Tα υφαντά λουράκια

Η επικράτηση των πολύχρωμων καντράν σημαίνει και μεγαλύτερη ελευθερία στα χρώματα που ταιριάζουν στο λουράκι. Αλλά το πέρασμα σε πολύχρωμα λουράκια και μπρασελέ ίσως δεν είναι τόσο εύκολο σε μια μάλλον παραδοσιακή αγορά όπως αυτή του ρολογιού. Εκτός αν μιλάμε για τα υφαντά λουράκια, όπου το χρώμα «κολλάει» πιο εύκολα και τα οποία είναι επίσης ως υλικό μια τάση από μόνα τους. Το προηγούμενο παράδειγμα του Oris Okavango Air Rescue Limited Edition που παρέθεσα παραπάνω για το πράσινό του καντράν, είναι χαρακτηριστικό.

Τα “responsibly made” ρολόγια

Οικολογικά υλικά, «ηθικές» μέθοδοι εξόρυξης και κατασκευής, καλός σκοπός πίσω από την ύπαρξή τους. Καιρός ήταν και η ωρολογοποιία να εναρμονιστεί με τα κελεύσματα των καιρών. Πρόσφατα παρουσιάσαμε το Chopard Alpine Eagle XL που κατασκευάζεται με «ηθικό» χρυσό, ενώ για τρίτη συνεχόμενη παράγραφο θα αναφέρω το ίδιο Oris, αφού ποσοστό από το έσοδο των πωλήσεών του πηγαίνει στην υποστήριξη της OAR που σώζει ζωές στην Αφρική. Είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας τάσης που αναμένεται να κυριαρχήσει το 2022.