ΡΟΛΟΙ

O «ηθικός» χρυσός του Chopard Alpine Eagle XL

Ένα πολυτελές σπορ ρολόι από έναν οίκο ωρολογοποιίας που είχε πάντα τις ευαισθησίες του όσον αφορά την εξόρυξη των υλικών που χρησιμοποιεί.

Πολυτέλεια ναι, αλλά με τι κόστος; Η Chopard είναι ένας οίκος ωρολογοποιίας που πάντα έκανε το ηθικά σωστό. Όσοι εργάζονται για την εξόρυξη του χρυσού που χρησιμοποιείται στα κοσμήματα και τα ρολόγια της δουλεύουν υπό φυσιολογικές συνθήκες και αμείβονται ικανοποιητικά. Ίσως, αυτό να κάνει όσους μπορούν να αγοράσουν ένα Chopard Alpine Eagle XL, με κάτι παραπάνω από 34.000 ευρώ, να αισθανθούν κάπως καλύτερα. Είναι ένα βήμα προς ένα καλύτερο κόσμο, σίγουρα.

Στο μεταξύ, μιλώντας για Chopard και χρυσό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι τεχνίτες της είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο στη χρήση του ευγενούς αυτού μετάλλου. Έχοντας επισκεφτεί τις μονάδες επεξεργασίας χρυσού της Chopard, δηλώνω για πάντα εντυπωσιασμένος από την ικανότητα του οίκου να τον χειρίζεται.

Η Chopard δεν είναι απλά ένας οίκος κοσμημάτων που φτιάχνει και όμορφα ρολόγια. Είναι μία κανονική ωρολογοποιία που δημιουργεί σπουδαία μοντέλα και για αντρικούς καρπούς, το Alpine Eagle XL είναι ένα από αυτά. Είναι διάδοχος του πολυτελούς σπορ ρολογιού του οίκου που είχε το όνομα St. Moritz (τι άλλο;) από τη δεκαετία του 1980.

Η νεότερη εκδοχή του έρχεται με κάσα από ροζ χρυσό και τιτάνιο με κεραμική επίστρωση. Το λουράκι του είναι μαύρο και δερμάτινο, με ωραίες κόκκινες λεπτομέρειες. Η κάσα του έχει μία επιβλητική διάμετρο 44 χιλιοστών – τη λες και δεν τη λες tonneau. Οι οκτώ βίδες στη στεφάνη της, πάντως, είναι που κάνουν την αισθητική διαφορά.

O calibre 03.05-C, ένας προηγμένος μηχανισμός που κατασκευάζεται in-house από τη Chopard, χτυπάει στην καρδιά του ρολογιού και προσφέρει ένα flyback χρονογράφο (με το μηδενισμό του αυτόματα αρχίζει να ξαναμετράει από την αρχή), πιστοποιημένο από το COSC για την ακρίβειά του. Με 60 ώρες αυτονομία κουρδίσματος είναι ένας από τους κορυφαίους μηχανισμούς για το είδος του.

Chopard ρολόι

Συνοπτικά, το Alpine Eagle XL είναι ένα πολυτελές σπορ ρολόι, που απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν δυσκολεύεται να ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για μία εβδομάδα χειμερινών σπορ στις ελβετικές Άλπεις – πόσω μάλλον για το πιο ταιριαστό ρολόι σε αυτές τις διακοπές του. Όμως, δεν είναι ένα ρολόι γεμάτο «ξιπασιά». Είναι καλοφτιαγμένο, ηθικά σωστό και μηχανικά κορυφαίο.