istock
ΡΟΛΟΙ

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις ρολόι online

Εν όψει των εορταστικών αγορών, παρουσιάζουμε έναν πλήρη, χρηστικό οδηγό με τα υπέρ και τα κατά του online, watch shopping.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων. Η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου για κάποιους, ο απόλυτος εφιάλτης για άλλους. Κίνηση, ευφορία, άπειρα έξοδα, πάρτι, κούραση απ’ τις βόλτες στα μαγαζιά, τα χαμόγελα των αγαπημένων μας όταν λαμβάνουν ένα δώρο που πραγματικά τους αρέσει. Όλα μπερδεμένα, όλα αλληλένδετα, θετικά και αρνητικά – σα να λέμε ότι αυτό είναι το «Πνεύμα των Χριστουγέννων». Κάπως έτσι, αν έχεις σκεφτεί να κάνεις δώρο στον εαυτό σου ή σε κάποιον άλλον ένα ρολόι, η ιδέα του να το αγοράσεις online σου περνάει όλο και πιο συχνά απ’ το μυαλό αυτήν την περίοδο.

Αν το κάνεις νωρίς, αρχές Δεκεμβρίου, θα το παραλάβεις στην ώρα του για τις γιορτές, πιθανότατα θα έχεις πολύ περισσότερες επιλογές απ’ όσες θα βρεις στις μπουτίκ (ειδικά φέτος που υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με την εφοδιαστική αλυσίδα) και, βεβαίως, δε θα χρειαστεί να φας όλη την κίνηση στους δρόμους και να κάνεις όλο το περπάτημα από μπουτίκ σε μπουτίκ. Πιθανότατα θα πετύχεις και καλύτερες τιμές.

Όπως, όμως, με ό,τι άλλο συνδέεται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, έτσι και το online watch shopping θα σε γεμίσει με ανάμεικτα συναισθήματα. Ειδικά αν το αντικείμενο του πόθου σου είναι ένα ακριβό ρολόι. Το άγχος μίας τέτοιας αγοράς, από τη στιγμή που θα δώσεις την εντολή της πληρωμής, μέχρι να το παραλάβεις, μπορεί να γίνει ανυπόφορο. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε τον παρακάτω οδηγό: αρχικά για να καταλάβεις αν είσαι τύπος που μπορεί να αγοράσει ένα ρολόι online και αν είσαι όντως, να σε βοηθήσουμε να αποφύγεις τις πιθανές κακοτοπιές.

Βήμα 1ο: Αποφάσισε ποιο ρολόι θέλεις

Είτε το αγοράζεις για τον εαυτό σου, είτε για κάποιον άλλον, πρέπει να κάνεις από την αρχή σαφές ποιο ρολόι θέλεις. Ίσως, όχι το ακριβές μοντέλο, αλλά τουλάχιστον να ξεκαθαρίσεις τι ψάχνεις και γιατί. Ας πούμε ότι ψωνίζεις για τον εαυτό σου: χρειάζεσαι ένα dress κομμάτι για τις επίσημες εμφανίσεις σου ή ένα ανθεκτικό σπορ ρολόι για τις περιπέτειές σου; Οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι τεράστιες. Πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις; Πόσο μεγάλος είναι ο καρπός σου και τι είδους ρολόγια (διάμετρος κάσας, βάρος κλπ) μπορεί να υποστηρίξει; Ή μήπως απλά αγοράζεις ένα κομμάτι για να προσθέσεις στη συλλογή σου, έστω και αν δεν το φορέσεις ποτέ;

Η γνώση του τι θέλεις να αγοράσεις πιθανότατα να σημαίνει ότι θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιες μπουτίκ έτσι και αλλιώς. Όση έρευνα αγοράς και να κάνεις online, αν δε φορέσεις το ρολόι στον καρπό, τις περισσότερες φορές δεν έχεις ιδέα αν θα σου αρέσει πραγματικά. Αλλά αν ξεκινάς από το μηδέν, μάλλον το online shopping δεν είναι για σένα έτσι κι αλλιώς. Αν συνηθίζεις να μπαίνεις σε μπουτίκ και να δοκιμάζεις ρολόγια, αν κάθε φορά που βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο, τσεκάρεις τι υπάρχει στις προθήκες των καταστημάτων, αν πάντα ζητάς από τους φίλους σου να σου δώσουν να φορέσεις και να «νιώσεις» για λίγο τα ρολόγια τους, τότε πάνω-κάτω ξέρεις τι ψάχνεις, τι σου πάει, τι μπορείς να αγοράσεις και τι όχι. Αν, λοιπόν, έχεις κάνει τσεκ στο πρώτο βήμα, πάμε παρακάτω.

Βήμα 2ο: Μήπως να ξανασκεφτείς το φυσικό κατάστημα;

Εφόσον λοιπόν ξέρεις ποιο ρολόι θέλεις και το έχεις ήδη βρει online (αν μάλιστα είναι κάποιο εμπορικό κομμάτι, θα το έχεις βρει σε περισσότερα από ένα sites και θα έχεις διαφορετικές επιλογές τιμής, αποστολής κλπ), ίσως αξίζει τον κόπο να περάσεις μια γρήγορη κι απ’ την μπουτίκ. Τις περισσότερες φορές, συζητώντας με τον πωλητή, μπορείς να πετύχεις μια έκπτωση που δεν θα βρεις online. Οι τιμές βιτρίνας σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχτούν 10 και 15% υψηλότερες από αυτές που μπορείς να πετύχεις με λίγη διαπραγμάτευση. Στο online shopping, το αντίστοιχο είναι κάποιες προσφορές που θα τις καταλάβεις με την πρώτη ματιά. Αλλά που μπορεί να μην περιλαμβάνουν το αντικείμενο του πόθου σου. Δε χάνεις κάτι να το συζητήσεις με τον πωλητή στο κατάστημα.

Βήμα 3ο: Τσέκαρε αν μπορείς να το επιστρέψεις

Όχι ότι οι φυσικές μπουτίκ είναι ιδιαίτερα ευέλικτες στα θέματα επιστροφής, αλλά online ίσως η διαδικασία να είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ένα φυσικό κατάστημα εννοείται ότι θα δεχτεί επιστροφή ενός ρολογιού που είναι ελαττωματικό και ίσως να σου δώσει και μια περίοδο να δεις αν όντως σου αρέσει αυτό που αγόρασες -κι αν όχι, να το επιστρέψεις, για να πάρεις όμως ένα άλλο, ίσης ή και μεγαλύτερης αξίας. Αλλά το να αγοράσεις από το internet ένα ρολόι που δεν έχεις δει ποτέ σου στη φυσική του μορφή και δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ στον καρπό σου είναι μια πολύ πιο δύσκολη απόφαση. Αν δεν σου αρέσει τελικά; Μπορείς να το επιστρέψεις στο e-shop; Κι αν ναι, τι σημαίνει αυτό από άποψη κόστους;

Αν πρόκειται για κάποιο ρολόι που έχεις ήδη δοκιμάσει (π.χ. το έχει κάποιος φίλος σου) και είσαι πεπεισμένος ότι είναι αυτό που θες, go for it. Τσέκαρε, βέβαια, και την εγγύησή του, ώστε να μπορείς να το επιστρέψεις σε περίπτωση που έχει κάποιο πρόβλημα. Αν πρόκειται όμως για κάτι που δεν έχεις δει ποτέ στη φυσική του μορφή, τότε γύρισε πίσω στο 2ο βήμα. Πέρνα από μια μπουτίκ και φόρα το. Τώρα, αν πρόκειται για ρολόι που δεν έρχεται στην Ελλάδα, τότε ψάξε να βρεις ένα κατάστημα online που να δέχεται επιστροφές. Δεν υπάρχει τίποτε πιο αποκαρδιωτικό από το να χαλάσεις μερικές χιλιάδες ευρώ σε κάτι που θα μετανιώσεις με το που το παραλάβεις.

Βήμα 4ο: Σιγουρέψου ότι αγοράζεις από το σωστό μέρος

Πέραν από τη δυνατότητα επιστροφής ή όχι, που συζητήσαμε στο 3ο βήμα, το e-shop από το οποίο θα αγοράσεις το πολύτιμο ρολόι σου ή το δώρο που θα κάνεις σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, θα πρέπει να σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Προφανώς, οι καλύτερες επιλογές είναι είτε το e-shop του ίδιου του κατασκευαστή, είτε το online κατάστημα κάποιου εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου. Η δεύτερη επιλογή, αν μιλάμε για Έλληνα αντιπρόσωπο, σημαίνει πιθανότατα και μηδενικά ή πολύ μικρά έξοδα αποστολής, αλλά κυρίως την ευκολία να σηκώνεις το τηλέφωνο και να μιλάς με κάποιον άνθρωπο και να βρεις άμεση ανταπόκριση σε οποιοδήποτε προβληματισμό σου. Η πρώτη επιλογή, το site του κατασκευαστή δηλαδή, σίγουρα θα σου δίνει πολύ περισσότερες επιλογές σε μοντέλα. Αν όμως αυτό που ψάχνεις είναι ένα πολύ δημοφιλές ρολόι που υπάρχει παντού, τότε προτίμησε τον αντιπρόσωπο. Πιθανότατα και η τιμή του θα είναι καλύτερη εκεί.

Ο μεγάλος προβληματισμός, βέβαια, υπάρχει σε ρολόγια που δεν υπάρχουν ούτε στο site του κατασκευαστή, ούτε στων αντιπροσώπων του. Παλιά μοντέλα δηλαδή, ή μεταχειρισμένα. Και εδώ υπάρχουν κάποιες λύσεις που είναι πιο σίγουρες από άλλες. Υπάρχουν sites που πωλούν μεταχειρισμένα και vintage ρολόγια που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Κάνε την έρευνα αγοράς σου και σιγουρέψου ότι θα πάρεις το μοντέλο που σε ενδιαφέρει από ένα από αυτά. Αν δεν το βρίσκεις πουθενά, παρά μόνο σε ένα λίγο περίεργο site που δεν σου γεμίζει το μάτι, ή στο eBay από κάποιον πωλητή που δεν έχει πιστοποιημένο παρελθόν, σε μια καταχώριση με θολές φωτογραφίες και όχι πολλές λεπτομέρειες, τότε προβληματίσου λίγο. Γενικά η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών είναι μια ολόκληρη ιστορία από μόνη της και θέλει πολλές γνώσεις. Μην μπεις σ’ αυτόν τον κόσμο τώρα, απλά για ένα δώρο για τις γιορτές.

Βήμα 5ο: Οι τελευταίες λεπτομέρειες

Αφού έχεις τσεκάρει όλα τα παραπάνω βήματα και είσαι έτοιμος για την αγορά σου, πάμε και στις τελευταίες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις: Τα έξοδα αποστολής, τους φόρους, το τελωνείο. Μην τσιγκουνευτείς τη συστημένη αποστολή. Θα έχεις χαλάσει τόσα χρήματα για το ρολόι, δεν επιτρέπεται να πάρεις το ρίσκο της δωρεάν αποστολής και να δεις το πακέτο σου να χάνεται κάπου στη διαδρομή.

Υπολόγισε το κόστος του τελωνείου πριν κάνεις την αγορά. Πολλές φορές μπορεί να την καθιστά ασύμφορη. Μακάρι να βρεις το ρολόι που ψάχνεις στην Ελλάδα ή σε κάποιο e-shop της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι γίνεται όμως αν το βρίσκεις μόνο στις ΗΠΑ; Σιγουρέψου ότι ξέρεις από πριν τι θα χρειαστεί για να το εκτελωνίσεις. Ένας λόγος που μπορεί να βρίσκεις το ίδιο ρολόι πιο φτηνά σε μια χώρα απ’ ότι σε μια άλλη είναι ο ΦΠΑ που διαφέρει. Ένας άλλος λόγος είναι τα περιθώρια κέρδους που δίνουν οι ωρολογοποιίες στους αντιπροσώπους τους. Πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους έχει κάποιο κατάστημα που αγοράζει πολλά ρολόγια από μια εταιρεία -που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει και μεγαλύτερες προσφορές. Ωστόσο, η τελική τιμή περιλαμβάνει και τα έξοδα αποστολής, τους φόρους και το τελωνείο. Κάνε την αγορά σου μόνο όταν τα έχεις προσθέσει όλα και είσαι σίγουρος πως έχεις βρει το κατάλληλο κατάστημα για σένα.

Βήμα 6ο: Αν είναι κλεμμένο ή μαϊμού;

Θεωρητικά το θέμα του «παράνομου» ρολογιού θα το έχεις ήδη λύσει στο 4ο βήμα. Αν παρ’ όλα όσα είπαμε εκεί, επιμένεις να αποκτήσεις κάτι από τη «γκρι αγορά», τότε μπορείς τουλάχιστον να κάνεις τα παρακάτω:

  • Ζήτα σειριακό αριθμό του ρολογιού που θα αποκτήσεις και γκούγκλαρέ τον. Αν είναι κλεμμένο, κάποιος λογικά θα έχει ποστάρει κάτι σχετικό.
  • Γκούγκλαρε και όλες τις φωτογραφίες που ποστάρει ο πωλητής. Αν δεν είναι πρωτότυπες, δηλαδή ακριβώς του ρολογιού που αγοράζεις, αλλά απλά χρησιμοποιεί φωτογραφίες του ίδιου μοντέλου από άλλα sites, κάτι δεν πηγαίνει καλά.
  • Μάθε τα πάντα σχετικά με τον πωλητή. Βρες τον στα social, τσέκαρε αν έχει κάνει και άλλες πωλήσεις, δες τις κριτικές που έχουν γράψει γι’ αυτόν.
  • Ακόμα και αν βρεις καλές κριτικές, τσέκαρε πότε έχουν γραφτεί. Πολλοί απατεώνες αγοράζουν ανενεργούς λογαριασμούς ως βιτρίνα για τη δική τους απάτη.

Συμπέρασμα

Δεν είναι τόσο δύσκολο να αγοράσεις ένα ρολόι online στις μέρες μας, αλλά σίγουρα χρειάζεται προσοχή. Η καλύτερη λύση φαίνεται να είναι ο συνδυασμός φυσικής δοκιμής και online αγοράς. Κοινώς, πρώτα φόρα το και σιγουρέψου ότι είναι αυτό που θες και μετά βρες το online και αγόρασέ το. Αν ψάχνεις κάτι σπάνιο, τουλάχιστον φρόντισε αφ’ ενός να το αποκτήσεις από αξιόπιστη πηγή, αφετέρου επιβεβαίωσε ότι θα μπορείς να το επιστρέψεις. Καλή τύχη!