GROOMING

Όποιος έχει τα γένια, έχει και την έννοια

Είναι σέξι, είναι cool και ταιριάζει στους χειμερινούς μήνες. Το να αφήσεις γένια όμως δεν σημαίνει πως θα γλιτώσεις από την περιποίηση – ακριβώς το αντίθετο.

Άντρας και τρίχα: μια μπρουτάλ ιστορία αγάπης τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος, που εξελίσσεται και αλλάζει σχήματα μέσα στους αιώνες, αλλά είναι πάντα εκεί, με τις τρίχες του προσώπου να βρίσκονται στην υπηρεσία του άντρα, για να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά του, να κρύψουν τις ατέλειες του και να του προσδώσουν διάφορα κοινωνικά προφίλ ανάλογα με τις εποχές.

Από τη μακριά γενειάδα του σοφού γέροντα, τα ατημέλητα γένια του χίπη, το σχηματισμένο μούσι του καλλιτέχνη και μια σειρά άλλων ευχάριστων στερεότυπων, οι τρίχες πάντα έκαναν τον άντρα και ο άντρας τις τρίχες, καθώς και εκείνος με τη σειρά του φρόντιζε ώστε να υιοθετεί τα τριχωτά look που του ταιριάζουν. Γιατί όπως ξέρεις, δεν ταιριάζουν όλα σε όλους: κάποιοι φαίνονται σέξι με επιμελώς ατημέλητη αξυρισιά 5 ημερών a la Clooney, άλλοι μπορούν να υποστηρίξουν τα γένια του Γαλυφιανάκη και άλλοι δείχνουν ωραίοι με το τραγόμουσο του Brad Pitt (ΟΚ, ίσως μόνο ο Brad Pitt).

Δεν σε παίρνει όμως να πειραματίζεσαι άλλο με το πρόσωπό σου, δηλαδή ό,τι πολυτιμότερο έχεις (ή, τελοσπάντων, ό,τι πολυτιμότερο έχεις σε κοινή θέα). Οπότε, αν αποφάσισες να αφήσεις γένια, στήριξε αυτή σου την απόφαση και εμπιστεύσου έναν μπαρμπέρη για να στο σχηματίσει την πρώτη φορά. Από εκεί και έπειτα, είσαι μόνος σου. Εσύ, οι τρίχες σου και τα απαραίτητα εργαλεία σου, για να έχεις πάντα γένια τακτικά, φροντισμένα και καθαρά, που θα σε βγάζουν ασπροπρόσωπο (άστοχη επιλογή λέξης, αλλά κατάλαβες). 

Οι κανόνες για φροντισμένα γένια

1.Μην αφήνεις τα γένια να μακραίνουν ανεξέλεγκτα

Τα σωστά γένια πρέπει να δείχνουν σαν να μην σε απασχολούν πολύ, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να σε κάνουν να μοιάζεις σαν δραπέτης από φυλακές υψίστης ασφαλείας. Μάγουλα, χείλη και λαιμός είναι τα σημεία εκείνα που πρέπει να επικεντρώνεται η προσοχή σου. Φρόντισέ τα ώστε να μην επεκτείνονται προς τα πάνω περισσότερο απ’ όσο θες, να μην καλύπτουν το πάνω χείλος σου (φωλιά για υπολείμματα σοκοφρέτας), και να μην κατεβαίνουν επικίνδυνα στο λαιμό σου. Ο λαιμός πρέπει να παραμένει άτριχος, με έναν τρόπο όμως που να δείχνει φυσικός, σαν να “σβήνουν” οι τρίχες σιγά σιγά από το πιγούνι και κάτω.

2.Πριν το κούρεμα, χτένισμα

Είτε αποφασίσεις να τριμάρεις τα γένια σου στεγνά με μηχανή, είτε με νερό και ψαλίδι ή ξυράφι, το χτένισμα με φορά προς τα κάτω είναι απαραίτητο ώστε να φέρεις όλες τις τρίχες στα ίσια τους και να μπορείς να τις κουμαντάρεις. Επίσης, για λόγους συμμετρίας, καλό θα ήταν να τριμάρεις τα γένια ακολουθώντας την ίδια διαδρομή και από τις δύο πλευρές του προσώπου, ξεκινώντας από τα αυτιά και κατεβαίνοντας σιγά σιγά προς το στόμα.

3.Στο υγρό στοιχείο

Αν δεν θέλεις να ακολουθήσεις τη στεγνή διαδικασία προκειμένου να έχεις πιο ακριβές αποτέλεσμα, μπορείς να χρησιμοποιείς νερό και λάδι ξυρίσματος (όχι αφρό, γιατί δεν θα βλέπεις τίποτα), θυμήσου όμως πως στα βρεγμένα γένια οι τρίχες είναι μακρύτερες απ’ ότι στα στεγνά – οπότε πρόσεχε μην τις κόψεις κοντύτερες απ’ όσο επιθυμείς. Ξεκίνα τη διαδικασία με ζεστό νερό ή καυτή πετσέτα, ώστε να ανοίξουν οι πόροι και να μαλακώσουν οι τρίχες και τελείωσέ τη με παγωμένο νερό, ώστε να κλείσουν ξανά και να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς.

4.Στην πρίζα

Η χτένα και το ψαλίδι είναι ο παραδοσιακός τρόπος συντήρησης για τα γένια, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείσαι τη στιγμή που στην αγορά υπάρχουν εξελιγμένα trimmers για να κάνουν τη δουλειά. Σίγουρα η ακρίβεια δεν είναι η ίδια, αν όμως επιλέξεις ένα με αρκετές σκάλες  θα μπορέσεις να τα κρατάς πάντα υπό έλεγχο και να παίζεις με τα μήκη κατά το δοκούν, ανάλογα με το στιλ και την περιοχή του προσώπου που τριμάρεις.

 

5.Προσοχή στις αδέσποτες

Μετά το τριμάρισμα, αφιέρωσε λίγα δευτερόλεπτα στον καθρέφτη για να ψάξεις για τυχόν τρίχες σε άσχετα σημεία που σου έχουν ξεφύγει και να τις εξαφανίσεις με το ξυράφι. 

6.Γένια μεν, πεντακάθαρα δε

Κακά τα ψέματα, ένας άντρας με φρεσκοξυρισμένο πρόσωπο πάντοτε θα εκπέμπει περισσότερο καθαριότητα από κάποιον που έχει γένια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα γένια σου δεν μπορούν να είναι πάντα καθαρά αν τα πλένεις επιμελώς. Οι τρίχες συγκρατούν βρομιά/ δυσάρεστες μυρωδιές/ ίχνη από burger γι’ αυτό καλό θα ήταν να τα σαπουνίζεις με σαμπουάν τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα, στο ντους. Στο τέλος του πλυσίματος, δεν θα ήταν κακή ιδέα να βάζεις και λίγη μαλακτική κρέμα – θα το εκτιμήσουν τόσο οι τρίχες σου όσο και το κορίτσι σου.

7.Μην φαίνονται υπερβολικά φροντισμένα

Αν τα γένια είναι σχηματισμένα με ακρίβεια τρίχας, χάνεται όλο το νόημα του να έχεις υιοθετήσει αυτό το αρρενωπό και (φαινομενικά) ατημέλητο στιλ. Την ώρα της κρίσης, με το ξυράφι/ ψαλίδι/ μηχάνημα/ κλαδευτήρι ανά χείρας, φρόντισε ώστε οι γραμμές που σχηματίζεις να δείχνουν όσο πιο φυσικές γίνεται. Γιατί τα γένια σου, πάνω απ’ όλα, πρέπει να δείχνουν cool – και όχι να μοιάζουν με αξεσουάρ αγορασμένο από κατάστημα με αποκριάτικα είδη.