2021, Joel C Ryan/Invision/AP
GROOMING

Πώς θα πετύχεις ένα πρόσωπο-γυαλί χωρίς ερεθισμούς

Το ξύρισμα κόντρα είναι αναπόφευκτο όταν θέλεις ένα λείο αποτέλεσμα με διάρκεια. Δεν ισχύει το ίδιο για τις κοκκινίλες, τις εκδορές και τα σπυράκια.

Καθαρό πρόσωπο, απαλό δέρμα, λείο αποτέλεσμα με διάρκεια. Το clean cut look ή αλλιώς πρόσωπο-γυαλί είναι κάτι που απολαμβάνουν όσοι έχουν πει «ναι» στο σχεδόν καθημερινό ξύρισμα, «όχι» στο μούσι σε οποιοδήποτε μήκος, από το γενάκι μέχρι τη γενειάδα. 

Από την άλλη βέβαια, αυτή δεν είναι μία εύκολη απόφαση. Από την εμπειρία σου γνωρίζεις ότι το συχνό ξύρισμα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ερεθισμούς, κοκκινίλες, εκδορές και σπυράκια. Πόσω μάλλον, όταν ξυρίζεσαι κόντρα. Αντίθετα δηλαδή από τη φορά που έχουν οι τρίχες. Αναγκαία κίνηση για να πετύχεις το λείο αποτέλεσμα που προαναφέραμε.

Πώς θα κάνεις το ξύρισμα όσο πιο ανώδυνη διαδικασία γίνεται για το πρόσωπό σου; Μαθαίνοντας από την αρχή ξανά πώς να ξυρίζεσαι σωστά. 

Τα προϊόντα που δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι σου

  • Ξυραφάκια με πολλαπλές λεπίδες και εργονομικές λαβές για βαθύ, εύκολο ξύρισμα.
  • Pre shave oil, το λάδι για πριν το ξύρισμα, που προετοιμάζει την επιδερμίδα και μαλακώνει τις τρίχες ή την εναλλακτική του, αν δυσκολεύεσαι να το βρεις στην αγορά, το beard oil, το ειδικό λάδι για τα μούσια.
  • Αφρός ξυρίσματος.
  • After shave. 

(Γενικότερα, επένδυσε σε προϊόντα με φυτική σύνθεση. Απόφυγε οτιδήποτε περιέχει οινόπνευμα, σιλικόνη, parabens ή άλλα συνθετικά συστατικά που ερεθίζουν το δέρμα).

Τα βήματα που θα ακολουθήσεις κατά το ξύρισμα

Για να ξυριστείς σωστά, πρώτα με τη φορά της τρίχας και μετά κόντρα, ταλαιπωρώντας όσο το δυνατόν λιγότερο το δέρμα, φτιάξαμε τον παρακάτω οδηγό με τα βήματα που θα σε οδηγήσουν σε ένα πρόσωπο-γυαλί χωρίς ερεθισμούς.

Καθάρισε το πρόσωπο

Με ένα ειδικό καθαριστικό προϊόν, που συνάδει με τον τύπο της επιδερμίδας σου, πλύνε το πρόσωπο. Χρησιμοποίησε χλιαρό νερό για να ανοίξουν οι πόροι και να διευκολύνεις τη διαδικασία του ξυρίσματος.

Ενυδάτωσε την επιδερμίδα

Αφού καθαρίσεις το πρόσωπο, μην αμελήσεις να το ενυδατώσεις. Όχι με την κρέμα που χρησιμοποιείς καθημερινά, αλλά με το pre shave oil, που θα μαλακώσει τις τρίχες και θα προετοιμάσει το δέρμα για το ξύρισμα.  

Η χρήση του είναι απλή: το απλώνεις σε βρεγμένο πρόσωπο με κυκλικές απαλές κινήσεις, το αφήνεις ένα με δύο λεπτά να δράσει και έπειτα ξεπλένεις με άφθονο νερό για να εφαρμόσεις τον αφρό.

Ξεκίνα να ξυρίζεσαι με τη φορά της τρίχας

Πρέπει πάντα να ξεκινάς το ξύρισμα, ξυρίζοντας με τη φορά που έχουν οι τρίχες σου. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεις το «σοκ» της επιδερμίδας και μειώνεις τις πιθανότητες για μικροτραυματισμούς.

Συνέχισε, ακολουθώντας την αντίθετη πορεία

Αφού ξυριστείς με τη φορά της τρίχας, ολοκληρώνεις ξυρίζοντας κόντρα τα γένια, με τις κινήσεις σου να είναι απαλές, χωρίς βιασύνη και χωρίς να ασκείς πίεση, δύναμη στη λαβή της ξυριστικής μηχανής. 

Καταπράυνε το δέρμα με after shave

Η τελευταία πινελιά στο ξύρισμα είναι να βοηθήσεις το δέρμα σου να αναζωογονηθεί από όλη την ταλαιπωρία που υπέστη. Πρώτα ξεπλένεις το πρόσωπο με κρύο νερό και το σκουπίζεις απαλά με μία καθαρή, στεγνή πετσέτα και έπειτα, απλώνεις μία μικρή ποσότητα ενός καταπραϋντικού after shave.

Και ένα extra tip: Η καλύτερα ώρα της ημέρας για ξύρισμα είναι το βράδυ, πριν πέσεις για ύπνο. Το πρωί δηλαδή που οι περισσότεροι επιλέγουν να ξυριστούν είναι κακή, χρονικά, στιγμή. Γιατί;

Με το ξύρισμα, οι πόροι του δέρματος ανοίγουν. Η απότομη έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία, στο κρύο, την υγρασία, τη ζέστη, αλλά κυρίως στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία ή έξαρση λιπαρότητας ανάλογα τον τύπο της επιδερμίδας σου, ακόμα και σε πιθανή μόλυνση με το πρόσωπο να γεμίζει σπυράκια.

Από την άλλη, το βράδυ, κατά τη διάρκεια που κοιμάσαι, η επιδερμίδα ξεκουράζεται. Κυρίως όμως αναπλάθεται, ανανεώνονται τα κύτταρά της και είναι προστατευμένη από τους εξωγενείς παράγοντες που «απειλούν» την καλή της υγεία και εμφάνιση