GROOMING

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις όταν πας να κουρευτείς, σύμφωνα με 4 κομμωτές

Τα λάθη στο κούρεμα που κάνουν οι περισσότεροι άντρες όταν περνούν την πόρτα του κομμωτηρίου.

Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε. Και ενώ μπορεί οι γυναίκες να παίρνουμε πιο δύσκολα απόφαση να περάσουμε την πόρτα του κομμωτηρίου και να δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό κούρεμα, οι άντρες είναι πιο συχνοί πελάτες. Παρ’ όλα αυτά και το κούρεμα- μεταξύ άλλων-  πόσο μάλλον, αν θέλεις να είναι πετυχημένο- έχει τα μυστικά του. Ξέρουμε ότι το θέλεις και δεν σε αφήσαμε έτσι. Πριν αρχίσεις να κατηγορείς το ψαλίδι που σε κούρεψε, εμείς ρωτήσαμε τέσσερις αγαπημένους hair experts (κομμωτές) για τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις την επόμενη φορά που θα καθίσεις στην καρέκλα του κομμωτηρίου για κούρεμα.

Μηνάς Τσιράγγελος (Aveda, Bumble and Bumble)

“Αρχικά, πολλές φορές, δεν είσαι συνεργάσιμος. Ο κομμωτής σου θέλει να σε λούσει, για να δουλέψει σε καθαρό περιβάλλον αλλά και για να καταλάβει την φυσική δομή των μαλλιών σου…δηλαδή όπως τα βλέπεις στο σπίτι εσύ, πριν το styling. Γι αυτό, αφέσου στα χέρια του. Καλό θα ήταν επίσης, να μιλάς ξεκάθαρα για το κούρεμα που χρειάζεσαι. Ξεκίνα με το μήκος, πες του το χρόνο που έχεις και θέλεις να ασχολείσαι καθημερινά με τα μαλλιά σου, αλλά και πώς σου αρέσει να τα φτιάχνεις. Άκου την γνώμη του επαγγελματία. Έχει δει πολλά κεφάλια και πολλά λάθη να γίνονται πάνω σε μερικά. Δείξε του εμπιστοσύνη.

Έπειτα, καλό θα ήταν να μην πας με φωτογραφία. Όλες οι φωτογραφίες που βρίσκεις είναι επεξεργασμένες, δεν έχεις τα ίδια μαλλιά και θα σε κουρέψει αυτός που σου μιλάει μέσα απ’ τον καθρέφτη. Παράλληλα, πρόσεξε τόσο τον τρόπο όσο και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί ο κουρέας σου. Ρώτησέ τον, είναι η δουλεία του και ξέρει τα κόλπα! Θα χαρεί να σε βοηθήσει. Όπως θα σου άρεσε και σένα να του δείξεις σε τι είσαι καλός.

Τέλος, μην πας κόντρα στην φύση σου, απλά αποκάλυψέ την. Αν έχεις μεγάλο μέτωπο, όπως εκείνο που φτάνει μέχρι πίσω, μη ζητάς σβήσιμο στα πλαϊνά, το buzz cut είναι η λύση. Αν τρέχεις καθημερινά απ’ το γραφείο στο γυμναστήριο, ζήτα ένα διαχειρίσιμο comb over fade ή αν έχεις μακριά μαλλιά, πιάσε τα σε μια αυστηρή κοτσίδα και μην μπλέκεις με τις πιο ‘απαιτητικές’ φράντζες. Αν έχεις φυσικά, σγουρά μαλλιά, κάνε ένα κούρεμα που να τα αναδεικνύει. Πρέσαρε το πουκάμισό σου και όχι τα μαλλιά σου. Και αν σε ιντριγκάρουν η μόδα και οι τάσεις της, βρες τον πιο ενημερωμένο μπαρμπέρη και τα κατάλληλα προϊόντα, για να βλέπεις αυτό που θες εσύ στον καθρέφτη σου”.

O Μηνάς Τσιράγγελος είναι ο νέος εκπαιδευτής των brands Aveda και Bumble and Bumble.

Σταμάτης Κανελλόπουλος (SebMan)

“Νομίζω το μεγαλύτερο στοίχημα είναι, εμείς οι κομμωτές, με την εμπειρία μας και με τις γνώσεις μας να κάνουμε τον πελάτη να μας εμπιστευτεί.  Γι’ αυτό το λόγο, η επιλογή του κομμωτή θα πρέπει να γίνεται πολύ συνειδητά από κάθε άντρα. Θα πρέπει να εμπιστεύεται τον κομμωτή του γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθεί άνετα και κάποια στιγμή μπορεί να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό στο look του εκτός από τα συνηθισμένα.  Εξάλλου, ανά 3- 5 χρόνια άντρες, γυναίκες θα πρέπει να τολμούν να αλλάζουν ριζικά το κούρεμά τους. Αυτό έχει να κάνει με τις διαφορετικές φάσεις ζωής που όλοι περνάμε, αλλά και την πρακτικότητα της κάθε περίστασης”.

Ο Σταμάτης Κανελλόπουλος είναι ιδιοκτήτης του barber shop Man.Ifesto και ambassador του SebMan στην Ελλαδα.

Χρήστος Νικολαΐδης (Redken)

“Κατά τη γνώμη μου τρία είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει ένας άντρας πηγαίνοντας για κούρεμα. Πρώτον, θέλει συνήθως πολύ κοντά μαλλιά μόνο και μόνο για πρακτικούς λόγους- αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι του αρέσει το κούρεμά του και στην πραγματικότητα (κάτι που θα έπρεπε). Με δύο λόγια κοιτάζει πρώτα αν είναι πρακτικό και έπειτα αν του πηγαίνει. Δεύτερον, δεν συζητάει με τον κομμωτή του και δεν ενημερώνεται για τις νέες τάσεις στο ανδρικό κούρεμα με αποτέλεσμα να να μην τολμά κάτι καινούργιο στα μαλλιά τους και να πηγαίνει ‘by the book’ κολλώντας πολλές φορές στα ίδια και τα ίδια. Και τρίτον, πάντα- μα πάντα- βιάζεται, οπότε δεν έχει χρόνο αφενός να κάνει συζήτηση με τον κομμωτή του και αφετέρου, να κάνει τολμήσει κάτι διαφορετικό, απολαμβάνοντας παράλληλα, όλη τη διαδικασία”.

Ο Χρήστος Νικολαΐδης είναι International Artist της Redken.

Γιώργος Ιωαννίδης (Paul Mitchell Greece)

“Ο άντρας όταν πάει να κουρευτεί δεν πάει απλά να κόψει πιο κοντά τα μαλλιά του. Η επιλογή του ποιος θα τον κουρέψει είναι πολύ σημαντική γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με το ποιος θα του κάνει ένα ωραίο κοντό ή μακρύ κούρεμα. Η επιλογή του προσώπου- εν προκειμένω του κομμωτή- έχει να κάνει με τον ποιος του φτιάχνει την ψυχολογία και την εικόνα που ο ίδιος επιθυμεί για τον εαυτό του. ”Κουρεύομαι στον κομμωτή” σημαίνει επιλέγω τον άνθρωπο που βλέπει αυτό που βλέπω -ή θέλω να βλέπω- και εγώ σ’ εμένα, όσον αφορά στον χαρακτήρα μου και στο ποιος είμαι.

Οπότε, αυτή είναι μία σχέση που θα πρέπει να έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα του χρόνου. Το βασικό όταν πάει ένας άντρας να κουρευτεί δεν είναι απλά να κοντύνει τα μαλλιά του, αλλά να αποκτήσει ένα διαφορετικό look, μια ιδιαίτερη εικόνα, η οποία θα είναι αντιπροσωπευτική του χαρακτήρα του. Κούρεμα ίσον ψυχολογία. Γι αυτόν τον λόγο, κάθε άνδρας θα πρέπει να επιλέγει τον κομμωτή εκείνον που θα καταλάβει ποιος είναι και με τον οποίο αισθάνεται ασφάλεια. Αυτή είναι μία δυνατή σχέση και για αυτόν τον λόγο, οι άντρες δύσκολα αλλάζουν κομμωτή. Εξάλλου, ο άντρας έρχεται πιο συχνά στο κομμωτήριο για να κουρευτεί σε σχέση με μία γυναίκα.

 

 

Ακόμη ένα ‘λάθος’ είναι πως ο άντρας δεν έχει συνηθίσει να αφιερώνει χρόνο για τον εαυτό του. Υποτιμά την αξία που έχει η δυνατότητα να μπορεί να κάτσει και να χαλαρώσει σε μία καρέκλα για 15 λεπτά, απολαμβάνοντας την εμπειρία στο κομμωτήριο. Το κομμωτήριο είναι μια ευκαιρία για να χαλαρώσει λίγο από την καθημερινότητα. Η αισθητική και ο χαρακτήρας είναι τα δύο βασικά στοιχεία ενός πετυχημένου κουρέματος”.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης είναι ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου The Heads και διευθυντής εκπαιδευτικού κέντρου της Paul Mitchell Greece.