screenshot
ΜΟΔΑ

Θλίψη, ή πώς το χαβανέζικο πουκάμισο έγινε το λάβαρο της ακροδεξιάς

Το αγαπημένο σου καλοκαιρινό πουκάμισο, μπορεί και να έχει ήδη γίνει το λάβαρο μιας πολιτικής παράταξης εξτρεμιστών. Θα εξηγήσουμε.

Πώς το tropical πουκάμισο έγινε το ‘λάβαρο’ των ακροδεξιών εξτρεμιστών που ονειρεύονται εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ; Είναι απλό: Είμαστε στο 2020, τίποτα δεν έχει λογική.

Ένας από τους λόγους που ανυπομονούσα να έρθει το καλοκαίρι, ήταν και το να αγοράσω ένα χαβανέζικο πουκάμισο, με επιρροές από αυτό που φορούσε ο David Harbour στην πιο πρόσφατη σεζόν του ‘Stranger Things’. Ήταν μια καλή ιδέα, που ήδη πήγε στο βρόντο.

Παρατηρώντας κάποια στιγμιότυπα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του George Floyd, με τη συμμετοχή εξτρεμιστών ακροδεξιών που ονειρεύονται την εξέλιξη αυτής της κοινωνικής αναταραχής σε κάτι που προσομοιάζει με πόλεμο, διαπίστωσα ένα κοινό μοτίβο. Οι περισσότεροι φορούσαν tropical πουκάμισα. Σύντομα διαπίστωσα και την ‘ιδεολογική’ προϊστορία πίσω από αυτή την κίνηση, που είναι ταυτόχρονα κωμική αλλά και αρκετά τρομακτική.

Το παραπάνω Twitter thread, αλλά και αυτό το κείμενο του Economist, εξηγούν το πολύ απλό μήνυμα που στέλνει ένας μέσος Αμερικάνος ακροδεξιός, φορώντας tropical πουκάμισο. “Θέλω να γίνει εμφύλιος πόλεμος”. Μπερδευτήκατε; όλα ξεκινούν από μια άθλια B-movie του 1984, με τίτλο ‘Breakin’ 2: Electric Boogaloo’. Θα εξηγήσουμε:

Κακό σινεμά και εθνικισμός

Πρόκειται για μια ταινία με θέμα το breakdance, της οποίας ο τίτλος ξεκίνησε να χρησιμοποιείται σε ευρεία βάση μέσα σε online forums, ύστερα από την εκλογή του Barrack Obama στην προεδρία των ΗΠΑ. Τo ‘Breakin 2’ του τίτλου, έγινε συμβολισμός για την προοπτική ενός δεύτερου εμφυλίου πολέμου στην Αμερική, ως απάντηση στην προεδρία Obama. Σύντομα ο τίτλος ‘Breakin’ 2: Electric Boogaloo’ εξελίχθηκε σε μια αλληγορία για το κίνημα των Λευκών Εθνικιστών, που ονειρεύονταν ένοπλες συγκρούσεις για την επικράτηση της Αρίας Φυλής. Η λέξη ‘Boogaloo’ παραφράστηκε ως ‘Big Igloo’ και ‘Big Luau’ (χαβανέζικη γιορτή) για την πιο εύκολη επικοινωνία μεταξύ εθνικιστών. Σύντομα έγινε σαφές, όπως φοράει χαβανέζικο πουκάμισο και οπλοφορεί, είναι μέλος του ‘Boogaloo’ κινήματος.

Η ασύμμετρη απειλή των ‘Boogaloo’ boys

Είναι αυτοί που ο Donald Trump θα τους κατονόμαζε και ως ‘καλοί άνθρωποι, κατά βάθος’.Σύμφωνα με το Vox, το κίνημα Boogaloo δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ιδεολογική σαφήνεια, καθώς μέσα σ’αυτό εντάσσονται από ρατσιστές και νοσταλγοί του φασισμού, μέχρι πολεμοχαρείς παράφρονες που ονειρεύονται την μέρα που θα μπορέσουν να βγουν με ένα γεμάτο καλάζνικοφ στους δρόμους και να σπείρουν το χάος. Το χειρότερο όλων (ναι, υπάρχει ακόμα χειρότερο), είναι το γεγονός ότι αρκετά μέλη των “Boogaloos’ έχουν πάρει μέρος σε διαδηλώσεις κατά της δολοφονίας του George Floyd (!), στο πλευρό του κινήματος Black Lives Matter. Οι Boogaloos προφανώς και δεν ενδιαφέρονται για τον αδικοχαμένο Floyd, αλλά για τον ‘κοινό εχθρό’, την αστυνομία, που δεν τους επιτρέπει την απόλυτη ελευθερία οπλοκατοχής (δηλαδή το να μπορούν να κυκλοφορούν με γεμάτα όπλα στους δρόμους και να ‘γαζώνουν’ όποιον τους κοιτάξει στραβά). 2020, δεν έχεις κανένα νόημα πια.