ΡΟΛΟΙ

Τιτάνιο και καντράν τύπου sector για το τελευταίο Limited Octo Finissimo της χρονιάς

Η Bvlgari κλείνει τους εορτασμούς για τα 10α γενέθλια της αγαπημένης συλλογής με μια ιδιαίτερη συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Phillips in association with Bacs & Russo.

To 2022 ήταν μια χρονιά που η Bvlgari αφιέρωσε στη συλλογή της Octo. Πρόκειται για τη σειρά με τα περίφημα πολύ λεπτά μοντέλα της, κάποια από τα οποία έχουν σπάσει και ρεκόρ λόγω του ελάχιστου πάχος της κάσας τους. Με αφορμή τα 10α γενέθλια της εν λόγω σειράς, η Bvlgari κυκλοφόρησε διάφορες ειδικές εκδόσεις, με κάποιες από τις οποίες έχουμε ήδη ασχοληθεί.

Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε τη χρονιά, έφτασε μία ακόμη: Το Octo Finissimo Special Edition Phillips in Association with Bacs & Russo είναι ένα ρολόι που κυκλοφορεί σε 50 μόνο κομμάτια και για τον σχεδιασμό του, η ιταλική ωρολογοποιία έχει συνεργαστεί με τον οίκο δημοπρασιών Phillips, και συγκεκριμένα με το τμήμα ρολογιών του, που έχει το όνομα Phillips in Association with Bacs & Russo.

Πρόκειται για ένα ρολόι που συνδυάζει με χαρακτηριστικό τρόπο την ιταλική φινέτσα και το savoirfaire της Bvlgari στη δημιουργία λεπτών και κομψών μοντέλων με την απόλυτη ελβετική ακρίβεια, που αναδεικνύεται μέσα από έναν εξαιρετικό μηχανισμό. Η κάσα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι από τιτάνιο και έχει διάμετρο 40 χιλιοστά. Για την αρχιτεκτονική της, έχουμε ήδη γράψει αρκετά: Καταφέρνει μέσα σε ελάχιστο μέγεθος -ειδικά όσον αφορά στο πάχος της- να χωρά πάρα πολλά.

Στο συγκεκριμένο μοντέλο, ο μηχανισμός έχει πάχος μόλις 2,2 χιλιοστά. Κι όμως, ο Calibre BVL 138 μπορεί να αποδώσει αυτονομία κουρδίσματος 60 ωρών. Βλέποντάς τον από τη διάφανη πλάτη της κάσας, εντυπωσιάζεται κανείς από το συμπαγή του σχεδιασμό. Δεν υπάρχει ούτε μισό χιλιοστό στην καρδιά αυτού του ρολογιού που να μην το έχει εκμεταλλευτεί η Bvlgari.

Το δεύτερο στοιχείο που κάνει το ρολόι να ξεχωρίζει είναι το καντράν του. Εκεί έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο η συμβολή της Phillips in Association with Bacs & Russo. Ο γνωστός οίκος δημοπρασιών έχει συνεργαστεί και με άλλες ωρολογοποιίες στο παρελθόν για τον σχεδιασμό ιδιαίτερων μοντέλων. Τείνει να προτείνει καντράν τύπου sector -ή «επιστημονικά».

Συνήθως τα καντράν αυτά έχουν ενδείξεις τύπου «σιδηρόδρομου», με στήλες ανά λεπτό ή πεντάλεπτο και μεγάλα νούμερα, μέσα σε έναν τομέα που ξεχωρίζει χάρη στο καθαρό του design και κάνει την ανάγνωση της ώρας πολύ εύκολη. Η ιδέα για το συγκεκριμένο μοντέλο άντλησε έμπνευση από τα ρολόγια των κτηρίων της κλασικής ιταλικής αρχιτεκτονικής. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει δείκτης δευτερολέπτων.

Οι ενδείξεις είναι εγχαραγμένες και ανάλογα με τον φωτισμό και από πού πέφτει το φως πάνω στο καντράν, αλλάζουν χρώμα. Μπορεί κανείς να τις δει ως γκρι, μαύρες ή ακόμη και μπρονζέ, αναλόγως πώς αντανακλάται το φως στο καντράν. Το ρολόι συμπληρώνεται από ένα ενσωματωμένο μπρασελέ, επίσης από τιτάνιο και όπως είπαμε κυκλοφορεί σε πολύ περιορισμένη έκδοση 50 κομματιών. Η τιμή του είναι 17.000 ευρώ.