ΡΟΛΟΙ

To Grande Complication Bacchus της Vacheron Constantin είναι το πρώτο «μεγάλο» ρολόι του 2022

Ένα κομψοτέχνημα υψηλότατου επιπέδου, με 16 complications.

Η Vacheron Constantin δεν είναι απλά ένας από τους αρχαιότερους οίκους που συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέχρι σήμερα. Είναι και ανάμεσα στους πιο καινοτόμους. Λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το 1755, ξεκίνησε να πειραματίζεται με πολύπλοκα complications. Κι αυτή η τάση για τεχνολογική εξέλιξη, αυτή η διάθεση να δίνει λύσεις με μοναδικό, μηχανικό τρόπο, στα πιο δύσκολα προβλήματα της μέτρησης του χρόνου, συνεχίζεται ένδοξα και στον τρίτο αιώνα της λειτουργίας του οίκου. Το 2015, γιορτάζοντας τα 260 χρόνια από την ίδρυσή της, η Vacheron Constantin είχε παρουσιάσει το ref. 57260, το πιο πολύπλοκο ρολόι που κατασκευάστηκε ποτέ, με 57 complications.

Η ελβετική ωρολογοποιία διαθέτει ένα εξειδικευμένο εργαστήριο (ονομάζεται Les Cabinotiers) όπου δουλεύει μόνο πάνω σε πολύπλοκα, εξατομικευμένα ρολόγια. Στην ουσία, σαν μια συνέχεια της εποχής που έφτιαχνε αυτόματες μηχανές κατά παραγγελία βασιλιάδων και αρχιεπισκόπων. Το πιο πρόσφατο -μοναδικό, εννοείται- κομμάτι που βγήκε από το Cabinotiers είναι το πρώτο «μεγάλο» ρολόι του 2022 (αν και πήρε αρκετά χρόνια για να κατασκευαστεί). Πρόκειται για το Grande Complication Bacchus, που διαθέτει 2 καντράν και 16 complications.

H κάσα του είναι από ροζ χρυσό, έχει διάμετρο 47 χιλιοστά και χαρακτηρίζεται από τις εγχαράξεις και τις πολύτιμες πέτρες που συνδυαστικά απεικονίζουν ένα αμπέλι -μια αναφορά στον Βάκχο, τον θεό του κρασιού και του γλεντιού. Το ρολόι κινεί ο μηχανισμός 2755 GC16 -φυσικά με tourbillon, που παρουσιάζεται πλουσιοπάροχα στο μπροστινό καντράν του ρολογιού, στο 6.

Περιλαμβάνει μέχρι και αστρονομικές ενδείξεις

Στο ίδιο καντράν βρίσκουμε ενδείξεις διηνεκούς ημερολογίου (μέρα, μήνας, χρόνος), που θα χρειαστούν ρύθμιση για πρώτη φορά το 2100 (μέχρι τότε θα δείχνουν απολύτως σωστά την ημερομηνία). Ανάμεσα στο 1 και το 2 υπάρχει ένδειξη της ροπής του minute repeater (που δίνει ήχο ανά λεπτό, αν το επιθυμεί ο χρήστης), μέσα στον οποίον υπάρχει και ένδειξη δίσεκτου έτους! Στο υποκαντράν της ημέρας της εβδομάδας (στο 9) υπάρχει και δεύτερος δείκτης, που δείχνει την αυτονομία του κουρδίσματος. Υπάρχουν και αστρονομικές ενδείξεις: αφ’ ενός η ανατολή και δύση του ηλίου αριστερά και δεξιά από το παράθυρο του tourbillon (ρυθμισμένες για κάποια πόλη της επιλογής του χρήστη), ενώ ανάμεσα στο 10 και το 11 έχουμε ένδειξη εξίσωσης χρόνου.

Αν γυρίσουμε το ρολόι ανάποδα, βρίσκουμε το δεύτερο καντράν του, στην πλάτη της κάσας. Βλέπουμε το Βόρειο Ημισφαίριο με τους αστερισμούς του και τις ενδείξεις του αστρικού χρόνου και ημερομηνίας. Ένας δείκτης μας δείχνει το ζώδιο, την εποχή και τις μέρες που αντιστοιχούν στα ηλιοστάσια και τις ισημερίες. O μικρός κεντρικός δείκτης μας δίνει το πόσες μέρες έχουν περάσει από την προηγούμενη πανσέληνο.

Για να τα καταφέρει όλα αυτά, ο 2755 GC16 αποτελείται από 839 εξαρτήματα και, βέβαια, είναι αρκετά παχύς, στα 12,15 χιλιοστά (λεπτός, βέβαια, αν αναλογισθεί κανείς τι πετυχαίνει), ενώ διαθέτει αυτονομία κουρδίσματος 58 ωρών. Το ρολόι έρχεται με καφέ, δερμάτινο λουράκι. Η Vacheron Constantin κατασκεύασε ένα μόνο κομμάτι, χωρίς να το έχει παραγγείλει κάποιος συγκεκριμένος πελάτης της. Περιμένει το ενδιαφέρον κάποιου δισεκατομμυριούχου και θα ανακοινώσει την τιμή του (ίσως) όταν με το καλό του το πουλήσει. Αναμένουμε με ενδιαφέρον…