GROOMING

Το νέο επιμελώς ατημέλητο μαλλί και πώς θα το πετύχεις

Το πρώτο διαφορετικο κούρεμα που θα δοκιμάσεις το 2019 έρχεται με ορμή από τα '90s.

Κάποτε όλοι ήθελαν να δείχνουν αχτένιστοι. Όχι πολύ παλιά, πριν από μόλις 20-25 χρόνια. Στη δεκαετία του ’90 κανείς δεν ήθελε να έχει τέλειο μαλλί. Ήταν η εποχή του grunge, της brit pop και των χαμηλοκάβαλων τζιν και τίποτα απ’ αυτά δεν ταίριαζε με ευθυγραμμισμένες χωρίστρες και κλασικά, περιποιημένα κουρέματα.

Όλοι οι πιτσιρικάδες της εποχής, από τον Τζόνι Ντεπ και τον Μπραντ Πιτ ως τον Αλέξη από το Β’ Λύκειου Παγκρατίου κυκλοφορούσαν μέρα – νύχτα σαν να είχαν μόλις σηκωθεί απ’ το κρεβάτι τους και να είχαν φύγει τρέχοντας απ’ το σπίτι, χωρίς να προλάβουν να περάσουν απ’ τον νιπτήρα και να στρώσουν λίγο τα μαλλιά τους.

Με τα σημερινά δεδομένα τα ’90s δεν ήταν μια γρήγορη εποχή (όλα έτρεχαν πιο αργά απ’ ό,τι σήμερα, το ίντερνετ, οι ποδοσφαιριστές, η πλοκή στις σειρέ), αλλά για κάποιο λόγο οι άνθρωποι ήθελαν να δείχνουν ότι είχαν καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να αφιερώνουν χρόνο στο μαλλί τους. Ή, εν πάση περιπτώσει, ήθελαν να μοιάζουν στον Τζόνι Ντεπ και τον Μπραντ Πιτ. Το επιμελώς ατημέλητο μαλλί, λοιπόν, έγινε κάτι σαν έμβλημα της δεκαετίας.

Μετά ξεπεράστηκε κάπως, μετά ξεπεράστηκε εντελώς και τα τελευταία χρόνια αντικαταστάθηκε από slick back κουρέματα και χτενίσματα εντελώς αντίθετης λογικής. Από hairstyles, δηλαδή, που θέλουν επιμέλεια και περιποίηση και το ‘φωνάζουν’.

Φέτος, όμως, το bedhead στυλ επιστρέφει. Και όχι δειλά-δειλά, αλλά με πάταγο. Το είδαμε στα κεφάλια μοντέλων του Dior, στα σόου των Marni, Celine και Watanabe και σε όλες τις τελευταίες εμφανίσεις του Ρόμπερτ Πάτινσον.

Ο Αμερικανός ηθοποιός κυκλοφορούσε ανέκαθεν με επιμελώς ατημέλητο μαλλί (ενίοτε και απλώς ατημέλητο και άλουστο), αλλά αυτήν τη στιγμή δίνει τον τόνο για τη σύγχρονη εκδοχή του bedhead, που θέλει τα μαλλιά κομμένα κοντύτερα στο πλάι και αρκετά μακριά στο πάνω και πίσω μέρος του κεφαλιού. Όχι απλώς ανακατεμένα, αλλά μακριά και ανακατεμένα, σαν να σηκώθηκες από το κρεβάτι κι έφυγες τρέχοντας από το σπίτι γιατί είσαι η Μέδουσα κι έχεις πολλούς θνητούς που σε περιμένουν να τους πετρώσεις.

Πώς θα το πετύχεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς του GQ που έχουν ήδη χαρακτηρίσει το επιμελώς ατημέλητο λουκ ως το πρώτο σημαντικό hairstyle του 2019, τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να το δοκιμάσεις και στο δικό σου κεφάλι είναι τα εξής:

> Μην το επιχειρήσεις με οποιοδήποτε κούρεμα. Εξήγησε στον μπαρμπέρη σου τι θέλεις να κάνεις και ζήτησέ του να αραιώσει και να τριμάρει σε ασύμμετρα μήκη τα μαλλιά που θα αφήσεις πιο μακριά στην κορυφή του κεφαλιού σου. Καλύτερα να μη χρησιμοποιήσει ξυράφι, ούτε καν για τα πλαϊνά. Ας τα κοντύνει με το ψαλιδάκι.

> Το συγκεκριμένο λουκ πηγαίνει σε όλα σχεδόν τα σχήματα προσώπου και θα το πετύχεις πολύ εύκολα αν έχεις ίσιο ή λίγο σπαστό μαλλί. Στα σγουρά μαλλιά το αποτέλεσμα είναι κάπως εξεζητημένο.

> Το bedhead είναι ιδανικό αν σκέφτεσαι να απαλλαγείς από τη γενειάδα σου. Πηγαίνει τέλεια σε ξυρισμένα πρόσωπα ή με γένια δύο – τριών ημερών.

> Μετά το λούσιμο μη χρησιμοποιείς πιστολάκι. Σκούπισε λίγο τα μαλλιά σου με μια πετσέτα και άσε να τα στεγνώσουν μόνα τους. Μετά, ανακάτεψέ τα όσο θες χρησιμοποιώντας πηλό ή κερί καλής ποιότητας. Απόφυγε το τζελ και την πομάδα, αφού η επιδίωξή σου είναι ένα ματ, ‘ξηρό’ αποτέλεσμα.