ΡΟΛΟΙ

Το νέο Polaris της Jaeger-LeCoultre είναι ήδη συλλεκτικό

Τι κι αν η ελβετική εταιρεία θα διαθέσει την ανανεωμένη έκδοση του θρυλικού της μοντέλου μόνο μέσω των δικών της μπουτίκ; Το ανανεωμένο Polaris είναι ένα ρολόι που κανονικά πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Πριν από μισό αιώνα και κάτι χρόνια, το Memovox Polaris της JaegerLeCoultre άλλαζε τους κανόνες στα καταδυτικά ρολόγια, καθώς ειδοποιούσε με δόνηση και ήχο τον χρήστη του ότι καλό θα ήταν να αφήσει σιγά-σιγά τον βυθό και να αναδυθεί στην επιφάνεια. 

Το 2018, ο ελβετικός οίκος που συχνά συνοδεύεται από το προσωνύμιο «ο ωρολογοποιός των ωρολογοποιών» χάρη στις μοναδικές του μηχανές και λύσεις στα πιο απίθανα προβλήματα, επανεισήγαγε το Polaris στη συλλογή του, εναρμονίζοντας την τεχνολογία του στα σύγχρονα δεδομένα, αλλά διατηρώντας εκείνο το μοναδικό του στυλ από τα late 60s που το κάνει τόσο ξεχωριστό αισθητικά.

Εκτός από ένα ολοκαίνουργιο Memovox με όλες τις λειτουργίες του πρωτότυπου, δημιούργησε μια ολόκληρη συλλογή που βασίστηκε αισθητικά σε εκείνο το μοντέλο. Σήμερα, αυτό το ανανεωμένο ρολόι αποκτά καινούργια χρώματα, σε μια έκδοση που δυστυχώς βγαίνει περιορισμένη και θα διατίθεται μόνο μέσω των μπουτίκ της ελβετικής ωρολογοποιίας.

Το ανανεωμένο Polaris της JaegerLeCoultre

Η πιο σημαντική αλλαγή στο Jaeger-LeCoultre Polaris Date Green είναι το καντράν του. Ένας οργασμός χρωμάτων και μοτίβων πρακτικά το κάνει διαφορετικό κάθε στιγμή της μέρας, αφού αναλόγως του φωτός μπορεί να αλλάξει από λαμπερό πράσινο σε φθινοπωρινό σχεδόν καφέ, με όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους επίσης.

Λατρεμένο στοιχείο είναι οι πορτοκαλί λεπτομέρειες στις ενδείξεις των ωρών, αλλά και η κρεμώδης, φωσφορίζουσα υφή αυτών όπως και της άκρης των δεικτών.

Καθώς είναι ένα καταδυτικό ρολόι χωρίς στεφάνη (αντιθέτως, η εσωτερική του στεφάνη με τις ενδείξεις των λεπτών κινείται από την κορώνα στο 2), η κάσα του δείχνει μεγαλύτερη από τα 42 χιλιοστά που έχει για διάμετρο -ή τουλάχιστον το καντράν που φιλοξενεί στην πρόσοψή της δείχνει μεγαλύτερο. Η πράσινη πανδαισία του καντράν συνοδεύεται και από ένα λουράκι από καουτσούκ στο ίδιο χρώμα.

Αντί για τη συνήθη θέση στο 3, το Polaris έχει δύο κορώνες (μία για την κανονική ρύθμιση της ώρας στο 4 και μία στο 2 για την εσωτερική στεφάνη) που -προς έκπληξη των περισσότερων- δεν είναι βιδωτές, όπως συνηθίζεται στα καταδυτικά ρολόγια. Κι όμως, η JaegerLeCoultre έχει καταφέρει να εξασφαλίσει στεγανότητα σε βάθος 200 μέτρων για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Ο μηχανισμός του είναι ο εντυπωσιακός Calibre 899AB, που διαθέτει αυτονομία κουρδίσματος 70 ωρών και δοκιμάζεται επί έξι εβδομάδες στο manufacture της εταιρείας, πριν τοποθετηθεί στην κάσα του ρολογιού. Για ένα τόσο ιδιαίτερο μοντέλο με έναν τόσο εξαιρετικό μηχανισμό και δυνατότητες, η τιμή του (γύρω στις 8.500 ευρώ) μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστική.

Αλλά, όπως είπαμε, ο μόνος τρόπος να το αποκτήσει κανείς είναι να επισκεφθεί κάποια από τις 20 μπουτίκ της εταιρείας ανά τον κόσμο. Ή να το περιμένει στην αγορά των μεταχειρισμένων, όπου πια αναμένεται η τιμή του να έχει εκτοξευθεί, αφού το πεπρωμένο ενός τέτοιου μοντέλου είναι να γίνει συλλεκτικό.

Σημείωση: Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας Μάριο Ηλιάδη που παρατήρησε το λάθος στην αρχική μας ανάρτηση: Γράψαμε ότι και το συγκεκριμένο μοντέλο διαθέτει complication ξυπνητηριού, κάτι που δεν ισχύει. Συγγνώμη για το λάθος μας!