ΡΟΛΟΙ

Το πιο πολύχρωμο ρολόι του 2023 ανήκει στη Zenith

Γιατί να πας με το χρώμα της χρονιάς από την Pantone όταν μπορείς να έχεις όλα τα χρώματα χάρη στον Felipe Pantone;

Σύμφωνα με την Pantone, το χρώμα της χρονιάς για το 2023 είναι το Viva Magenta 18-1750, ένα βαθύ ροζ που εύκολα θα κάνει σπουδαία καριέρα στο χώρο της μόδας και της διαφήμισης το επόμενο 12μηνο. Για την ωρολογοποιία, που μοιάζει κάπως προσκολλημένη σε πιο κλασικές αποχρώσεις, δεν μπορούμε να πάρουμε όρκο. Το ποιο θα είναι το αγαπημένο χρώμα των ρολογιών τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα το καταλάβουμε σιγά-σιγά με το που αρχίσουν οι ωρολογοποιίες να παρουσιάζουν τα καινούργια τους σχέδια. 

Μετά το τολμηρό Tiffany’s Blue και το άπειρο Μπλε του Πάγου που είδαμε το 2022, η πρόβλεψη της στήλης είναι ότι θα πάμε σε κάτι πιο παραδοσιακό – ίσως με κάποιο twist. 

H Zenith, πάλι, το σκέφτηκε κάπως πιο εναλλακτικά: Γιατί να επιμείνει κλασικά ή να επιχειρήσει να δοκιμάσει το Pantone χρώμα της χρονιάς, όταν μπορεί να έχει όλα τα χρώματα σε ένα καντράν χάρη στον Αργεντινο-Ισπανό καλλιτέχνη Felipe Pantone

Με τα ρολόγια που καλύπτουν (σχεδόν) όλο το φάσμα του ουράνιου τόξου να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή την τελευταία πενταετία (σου θυμίζουμε το Rolex του Harry Kane από το πρόσφατο Μουντιάλ) ακόμη και ένας οίκος που δεν κάνει ποτέ ακραία άλματα στα σχέδιά του μπορεί να πειραματιστεί με μια τόσο γεμάτη παλέτα. 

Η Zenith δεν είναι τόσο κλασική όσο άλλες μεγάλες ωρολογοποιίες, αλλά πάντα τιθασεύει τη φαντασία των σχεδιαστών της, έχοντας στο μυαλό το αγοραστικό κοινό της. Με το Zenith Defy Extreme Felipe Pantone κάνει το έξτρα βήμα, αρκετά τολμηρό για το ως τώρα δεδομένα της, αλλά προσεγμένο με τέτοιο τρόπο που να μη θυμίζει ξαφνικά καρναβάλι. 

Η Οπτική Τέχνη ή Οπ Αρτ, προκαλεί τον θεατή μέσα από ψευδαισθήσεις. Τα πιο διάσημα έργα της Οπ Αρτ είναι ασπρόμαυρα (αυτές οι συνθέσεις που σε κάνουν να νομίζεις ότι το έργο κινείται), αλλά ο Felipe Pantone, που έχει συνεργαστεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν με τη Zenith, ειδικεύεται στην ψευδαίσθηση του χρώματος – ειδικότερα στο πώς το φως που πέφτει από διαφορετική γωνία κάνει ένα αντικείμενο να αλλάζει χρώματα. 

Το Defy Extreme Felipe Pantone χρησιμοποιεί επιφάνειες, ειδικά επιστρωμένες με ένα PVD που είναι ευαίσθητο στο φως, οι περισσότερες τοποθετημένες σε μορφή ομόκεντρων κύκλων πάνω στο καντράν αλλά και στα υποκαντράν του χρονογράφου που δημιουργούν το οπτικό εφέ του μαρκαρίσματος που έχουν τα χαρτονομίσματα ή εκείνου του μαγικού Panini που ήταν τυπωμένο σε σκληρό ασημόχαρτο και έπαιρνε διάφορες αποχρώσεις καθώς γύριζες το άλμπουμ κάτω από το φως. 

Η Zenith έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εμφάνιση αυτού του ρολογιού, όπως είναι λογικό. Γι’ αυτό και το προτείνει σε ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος (η διάμετρος της ατσάλινης κάσας του είναι 45 χιλιοστά), ώστε να αναδειχτεί η τέχνη του Felipe Pantone σε όλο της το μεγαλείο. 

Από ‘κει και πέραν, ναι μεν στην καρδιά του χτυπά ένας κλασικός El Primero 21 με δύο μηχανισμούς διαφυγής, έναν για την ώρα και έναν για το χρονογράφο, δίνοντας τη δυνατότητα καταγραφής μέχρι και του 1/100 του δευτερολέπτου, αλλά οι δυνατότητες του ρολογιού όσον αφορά στην ανθεκτικότητά του είναι μάλλον περιορισμένες (μόλις 20μ. στεγανότητα – κοινώς μη βουτήξεις στη θάλασσα φορώντας το). 

Κυκλοφορεί σε μόλις 100 κομμάτια και το ποθείς περισσότερο ως έργο τέχνης του Felipe Pantone, παρά ως ρολόι της Zenith, οπότε η τιμή του αντανακλά αυτόν του τον χαρακτήρα. Ξεκινά από τα 30.000 ευρώ αλλά ήδη έχει ανεβεί πολύ στο χρηματιστήριο της τέχνης και των προϊδιόκτητων, συλλεκτικών ρολογιών.