Ron Galella, Ltd. / Getty Images
ΜΟΔΑ

To στιλ του Johnny Depp θα έπρεπε να έχει μείνει στα ’90s

Το στιλ του Johnny Depp είναι αμφιλεγόμενο, όσο και η ίδια προσωπικότητά του. Εμείς όμως πάντα θα αναγνωρίζουμε την αιώνια γοητεία του '90s style του ηθοποιού που είχε χθες γενέθλια.

Έχω πολλά ράμματα για τη γούνα του. Δηλαδή, οι κατηγορίες της πρώην γυναίκας του, Amber Heard για κακοποίηση, σαν γυναίκα, είναι αρκετές για να επηρεάσουν την κρίση μου. Είμαι της άποψης ότι, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Η «αιρετική» περσόνα του Johnny Depp, δεν ξέρω αν πρέπει να «δικαστεί», δεν έχω αυτό το δικαίωμα, μπορώ όμως να εκφράσω την προσωπική μου για τον ίδιο. Ή καλύτερα να εκφράσω την απόψή μου για ένα ζήτημα που με αφορά λίγο παραπάνω: το στιλ του. Ακόμα και το στιλ του Johnny Depp είναι αμφιλεγόμενο, όσο και η ίδια προσωπικότητά του.

Το ‘όλα λάθος’ πειρατικό στιλ του Johnny Depp

Αν και πρώην υποστηρίκτρια του στιλ του, πλέον το ‘πιστεύω-ότι-είμαι-πειρατής’ στιλ του, είναι ένα που απωθεί την αισθητική μου, χρόνια τώρα. Δεν πιστεύω στον ηλικιακό ρατσισμό, ειδικά μέσω του στιλ που επιλέγει να έχει κανείς. Είναι όμως φορές, που πιστεύω ότι το στιλ του Johnny Depp, ίσως να έπρεπε να έχει κάποια όρια. Και εξηγώ. Δεν πιστεύω ότι κάποιος είναι νέος ή μεγάλος αρκετά για να φορέσει κάτι. Πιστεύω όμως, ότι οι ενδυματολογικές επιλογές του μπορούν συχνά να επηρεάσουν την κρίση μας γι’ αυτούς. Στην προσπάθειά του, λοιπόν, να δείχνει πιο νέος, μέσα από το κακά εφαρμοσμένο, μαύρο eyeliner στα μάτια και την υπερβολική χρήση των ΄χαϊμαλιών’ -για να το πω απλά-, το στιλ του Johnny Depp, είναι το ακριβώς αντίθετο. Ίσως να τον εκφράζει αυτό το ‘pirate style’ που υιοθετεί από τότε που υποδύθηκε τον Jack Sparrow, στο ‘Πειρατές της Καραϊβικής”. Προσωπικά, ενίσταμαι. Βρίσκω κάτι το απωθητικά αντι-ελκυστικό στο στιλ του Johnny Depp που σαν fashion editor και σαν γυναίκα, βρίσκω κλισέ και κακόγουστο.

AP Photo / Markus Schreiber, File

Και όπως είπα, μπορεί η κρίση μου να έχει θολωθεί ανάμεσα στις κατηγορίες και τα fake news ή αλήθειες που μπορεί να κυκλοφορούν για τον ίδιο. Ούτως ή άλλως, αντικειμενική σκέψη δεν υπάρχει, ίσως όμως λίγη παραπάνω, όσον αφορά το στιλ του Johnny Depp.

Παρ’ όλα αυτά, ειδικά επειδή υπάρχουν ταινίες που έχω τις έχω αγαπήσει λόγω της εντυπωσιακής ερμηνείας του Depp (βλ. Edward Scissorhands), έρχομαι να δικαιώσω το στιλ του. Με αφορμή τα γενέθλιά του στις 9 Ιουνίου, όπου ο Depp έκλεισε τα 57, κάνω μια αναδρομή στο μόνο αποδεκτό -στα μάτια μου- στιλ του Johnny Depp. Αυτό που πραγματικά έθετε τάσεις, ήταν ispiring και είχε κάτι να πει για την τότε προσωπικότητά του.

 

Το ’90s στιλ του Depp είναι το μόνο που αναγνωρίζουμε

Στο ξεκίνημα της καριέρας του, γύρω στα ’80s και μετέπειτα στα ’90s το στιλ του Johnny Depp, ήταν on point. Το απόλυτα grungy style του, είχε όλες τις σωστές αναφορές, ώστε ο ίδιος να αποτελέσει style icon της εποχής. Φορούσε ρούχα που, ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν πολλοί, λόγω του ότι τα φόρεσε πρώτος ο Johnny Depp. Τα graphic t-shirts με τυπώματα από μπάντες, το κλασικό Levi’s τζιν παντελόνι, τα δερμάτινα jackets, τα εκπληκτικά, funky καπέλα. Όλα ήταν στοιχεία ενός καλοκουρδισμένου στιλ που ο Depp υποστήριζε απόλυτα.

ΑP Photo / Reed Saxon

Tα αξεσουάρ να έπαιζαν πάντα σημαντικό ρόλο στις εμφανίσεις του. Συχνά λειτουργούσαν και ως ‘μπαλαντέρ’, αναδεικνύοντας τα looks του. Με αυτά, κατάφερε να δώσει την δική του ταυτότητα στο στιλ του. Όταν έβλεπες έναν άνδρα στα 90s να φοράει Ray-ban γυαλιά ηλίου ή καπέλο fedora, ήξερες ότι ήταν αποτέλεσμα του στιλ του Depp.

AP Photo / Rhonda Birndorf

 

Ασχολίαστα δεν μπορούμε να αφήσουμε τα εκπληκτικά oversized πανωφόρια. Από το στιλ του Depp, δεν έλειπαν οι φαρδιές εφαρμογές και τα blazer, μονόχρωμα ή καρό, που αριστουργηματικά συνδύαζε με τα graphic t-shirts του.

AP Photo / Reed Saxon

Δεν ξέρω αν ο λόγος που το στιλ του Johnny Depp, ασκούσε τόση επιρροή, ήταν λόγω της ήδη ανερχόμενης μόδας της δεκαετίας. Πιστεύω όμως ότι η καλή αίσθηση του στιλ του, οφείλεται και στον ίδιο. Ο ενδυματολογικός πειραματισμός ήταν ένας βασικός λόγος που οι εμφανίσεις του, είχαν πάντα πέραση.

Johnny Depp Ron Galella, Ltd. / Getty Images

H εξέλιξη του στιλ του

Αυτός ο πειραματισμός εξελίχθηκε στα 2000s, επιλέγοντας τα 30s εμπνευσμένα φαρδιά κοστούμια και ακόμη περισσότερα αξεσουάρ. Μέχρι τα μέσα των 2010s, το στιλ του Johnny Depp γνώρισε το γνωστό, πλέον, πειρατικό στιλ του. Άρχισε να φοράει μαντήλια, γυαλιά ηλίου με χρωματιστούς φακούς και bohemian εμπνευσμένα κοσμήματα.

AP Photo / Yui Mok

Κάπου εκεί, είναι που χάσαμε το ενδιαφέρον μας για το στιλ ενός ανθρώπου που κάποτε στιγμάτισε το στιλ χιλιάδων -αν όχι παραπάνω- ανθρώπων.

AP Photo / Grant Pollard/Invision

Ανάμεσα στα πέτσινα βραχιόλια και πολλά μαζί φορεμένα κολιέ, σε συνδυασμό με τα χρωματιστά λινά σακάκια, «χάσαμε» το κάποτε γοητευτικό στιλ του Depp. Ακόμα κι αν η κρίση μου είναι επηρεασμένη, τίποτα δεν θα με κάνει να αμφισβητήσω την αιώνια γοητεία του Depp στα 90s. Ίσως το στιλ του να έπρεπε να μείνει εκεί.