University of Tenessee Athletics
ΜΟΔΑ

Το T-shirt που μας θύμισε ότι η μόδα μπορεί να διαλύσει τα στερεότυπα

Η όμορφη ιστορία 9χρονου μαθητή από τη Florida που θέλησε να εκφράσει αυτό που πραγματικά ένιωθε.

Ο χώρος της μόδας έχει βρεθεί κατά καιρούς αντιμέτωπος με αμέτρητες κατηγορίες. Από την αφετηρία του έως και σήμερα, έχει αναλάβει πολλές φορές το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου για κάθε πιθανό πρόβλημα. Όλες όμως οι κατηγορίες θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε ένα καίριο πρόβλημα: τον ελιτισμό.

Η μόδα, τα trends, ένα απλό ρούχο, στη μέση αντίληψη έχουν πλέον κατακτήσει την ιδιότητα ενός μέσου για να διαχωρίζονται οι άνθρωποι, αντί ενός μέσου έκφρασης της προσωπικότητας. Αυτό όμως δεν είναι η αλήθεια. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι δεν κρίνονται από τα ρούχα τους, κρίνονται από αυτούς που τα ρούχα είναι ο μόνος τρόπος τους να ξεχωρίσουν. Κρίνονται από ανασφάλειες άλλων και απλά το outfit είναι ο πιο άμεσος τρόπος έκφρασης όλων αυτών των συναισθημάτων. Η μόδα όμως δεν είχε ποτέ αυτό το ρόλο.

Όσο κι αν η πλειοψηφία πιστεύει το αντίθετο, ο χώρος του fashion ερχόταν πάντα αντιμέτωπος με κάθε στερεότυπο που αποτελούσε προϊόν καταπίεσης. Εκατοντάδες φορές ένα απλό ρούχο αποτέλεσε το σύμβολο δικαιωμάτων και κοινωνικών αγώνων. Κι αυτό ακριβώς απέδειξε πριν λίγες μέρες το Πανεπιστήμιο του Tennessee.

Σε ένα σχολείο της Florida, ένας μαθητής 9 ετών αποφάσισε να κάνει αυτό που πολλοί ακόμα δεν τολμούν να σκεφτούν: να δημιουργήσει ό,τι δεν είχε. Το σχολείο κάλεσε τους μαθητές να υποστηρίξουν τα αγαπημένα τους κολέγια φορώντας ρούχα των αντίστοιχων χρωμάτων. Ο μαθητής, οπαδός της ομάδας των Volunteers του Πανεπιστημίου του Tennessee, μην έχοντας την δυνατότητα να αγοράσει την επίσημη φανέλα, φόρεσε ένα απλό πορτοκαλί T-shirt και κόλλησε πάνω ένα χαρτί που έφερε τα αρχικά της κολεγιακής ομάδας. Σύμφωνα με τη δασκάλα του, ο μαθητής ήταν ιδιαίτερα περήφανος μέχρι τη στιγμή που μία ομάδα παιδιών άρχισε να τον σχολιάζει για την επιλογή του.

Η δασκάλα του μαθητή αποφάσισε λοιπόν να περιγράψει το συγκεκριμένο περιστατικό στο Facebook. Ας σταθούμε όμως λίγο σε αυτό. Σε μία εποχή που έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε κάθε τι με καχυποψία, θα ήταν πολύ εύκολο να κρίνουμε τη δασκάλα γι’ αυτή της την πράξη, αφού αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα ιδιαίτερα προσωπικό κι ευαίσθητο θέμα. Όμως η συνέχεια της ιστορίας αποδεικνύει ότι κάποια γεγονότα οφείλουν να έρχονται στο φως και να τα αντιμετωπίζουμε ως έχουν αντί να τα κρύβουμε επιμελώς κάτω από το χαλί.

Η δημοσίευση της δασκάλας έλαβε τέτοιο μέγεθος ανάμεσα στους οπαδούς της ομάδας, που μοιραία το Πανεπιστήμιο του Tennessee ανακάλυψε γρήγορα την ιστορία κι αποφάσισε να δωρίσει ένα kit με εμφανίσεις και πολλά ακόμα συλλεκτικά προϊόντα της ομάδας, τόσο στον νεαρό οπαδό όσο και στους συμμαθητές του.

Ένα ιδανικό κι ευτυχισμένο τέλος σε μία ιστορία, θα έλεγε κανείς, χωρίς όμως να αποδείκνυε κάτι απ΄ όσα αναφέραμε στην αρχή. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, κάνει και πάλι την εμφάνιση της η ομάδα του Tennessee, που αποφάσισε να δημιουργήσει μία σειρά από t-shirts με το logo που είχε ζωγραφίσει ο νεαρός, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις να πηγαίνουν σε Οργανισμό καταπολέμησης του σχολικού bullying. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε λίγες ώρες από το launch της σειράς, το site της ομάδας κράσαρε από τον αριθμό παραγγελιών και σχεδόν κάθε υποστηρικτής των Vols να έχει πλέον του δικό του t-shirt.

“I started out with what I wear to school. That first day, like these are what make you cool.”. Ο Macklemore κατάφερε μόλις σε δύο στίχους του Wings να αποτυπώσει πώς ακόμα οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη μόδα. Στόχος όμως, στο τέλος της ημέρας, είναι να εκφράσεις πράγματι αυτό που είσαι. Κι ένα 9χρονο παιδί με ένα T-shirt κι ένα χαρτί το κατάφερε καλύτερα από τον καθένα.

Κεντρική φωτογραφία: University of Tenessee Athletics