Φωτογραφίες: Nassia Matsa / Calendar 2024
ΖΩΔΙΑ

AI, ζώδια και κοσμική ενέργεια στο ημερολόγιο της Νάσιας Μάτσα για το 2024

Το καινούργιο καλλιτεχνικό project της δημοσιογράφου και παγκοσμίου φήμης μοντέλου είναι εμπνευσμένο από τα ζώδια και δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η επιρροή της αστρολογίας στην ποπ κουλτούρα είναι τόσο απεριόριστη όσο και το ίδιο το σύμπαν. Τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου εμπλουτίζουν τις μορφές τέχνης, από τη μόδα και τον κινηματογράφο μέχρι τη μουσική, βρίσκοντας απήχηση σε ένα κοινό που επιδικιώκει να συνδεθεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Καλλιτέχνες δημιουργούν κοσμική τέχνη που συντονίζεται με τους αστρολογικούς συμβολισμούς. Ο ανάδρομος Ερμής θεωρείται πλέον κοινή γλώσσα, όχι μόνο ανάμεσα στους ανθρώπους που κινούνται σε πιο spiritual κύκλους αλλά και σε mainstream χώρους.

Λίγο πριν υποδεχτούμε τον τελευταίο μήνα του έτους, η Νάσια Μάτσα κυκλοφορεί το δικό της Calendar 2024, μια προσωπική δουλειά που φιλοδοξεί να γεμίσει κάθε νέο μήνα του χρόνου με κοσμική ενέργεια αντλώντας έμπνευση από τα δώδεκα ζώδια χρησιμοποιώντας ΑΙ. Γεννημένη στην Αθήνα, με το Λονδίνο να αποτελεί τη βάση της εδώ και αρκετά χρόνια, μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη δημοσιογραφία, το μόντελινγκ και τα projects στα οποία έχει τον απόλυτο καλλιτεχνικό έλεγχο, σαν μία εξάσκηση, όπως εξηγεί, των δυνατοτήτων της όπου μπορεί να δουλεύει με διαφορετικούς δημιουργούς. Στο παρελθόν, έχει κάνει παραγωγή, creative direction και μόντελινγκ για τη Vogue Italia όπου με θέμα τη Μέδουσα, έγινε μια ολόκληρη φωτογράφιση μόδας με CGI, ενώ έχει συνεργαστεί με το Dazed και τη Farfetch x Burberry όπου μέσω της εφαρμογής DressX η ομάδα εφάρμοσε ψηφιακά τα ρούχα.

Με το Calendar 2024, η Νάσια Μάτσα θέλησε να κάνει μία φωτογράφιση για να δοκιμάσει τα όρια του ΑΙ σε ένα πιο high-fashion φάσμα, που είναι και το είδος του μόντελινγκ που κάνει. «Είχα την ιδέα να κάνω μια φωτογράφιση με θέμα τα ζώδια γιατί κάπου είχα διαβάσει τυχαία ότι τα ζώδια στηρίζονται στη μυθολογία και το καθένα έχει μία ιστορία από πίσω. Για παράδειγμα, το ζώδιο του Παρθένου έχει να κάνει με τη θεά Άρτεμις και ως παρθένο αναγνωρίζει η ιστορία την καθαρότητα της ηθικής, το ζώδιο του Λέοντος σχετίζεται με τον Ηρακλή και το Λιοντάρι της Νεμέας κλπ. που σε ένα πιο macro πλάνο χωρίζει τη ζωή του ανθρώπου σε δώδεκα περιόδους και τι μαθήματα παίρνουμε από κάθε φάση της ζωής μας από αυτές τις πιο μικρές ιστορίες που αναλογούν στο κάθε ζώδιο».

Πρόκειται για ένα κόνσεπτ που είχε στο μυαλό της τα τελευταία τρία χρόνια αλλά φαίνεται ότι τελικά χρειαζόταν σαν εργαλείο το ΑΙ, το οποίο έγινε πιο διαδεδομένο σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Στο επόμενο στάδιο αντί να το δημοσιεύσει σε κάποιο περιοδικό θέλησε να κάνει τη φωτογράφιση self-published – ένα project από μόνο του – κι έτσι σκέφτηκε να την παρουσιάσει σαν ημερολόγιο καθώς τόσο τα ζώδια όσο και τα ημερολόγια χωρίζουν τον χρόνο ανά μήνες.

Η δημιουργός του Calendar 2024, δεν πιστεύει σε κάποια θρησκεία, αλλά παραδέχεται ότι ακούει «τα καλά» των ζωδίων. «Θεωρώ ότι είναι μία καλή αφορμή για συζήτηση όπου πάνω σε αυτή μπορεί κάποιος να μιλήσει για ένα πολύ προσωπικό χαρακτηριστικό του, ρίχνοντας το φταίξιμο στο ζώδιο, λέγοντας για παράδειγμα “ανοίγομαι δύσκολα γιατί είμαι Καρκίνος”. Είμαι Καρκίνος λοιπόν και στο ημερολόγιο που φτιάξαμε με την ομάδα μου, τον αποτυπώνω μέσα από δύο καβούρια στα πόδια μου που έχει γίνει με ΑΙ και με μένα να φοράω ένα ζευγάρι Prada. Σχετικά με τα χαρακτηριστικά μου, τώρα, θα έλεγα ότι είμαι οργανωτική, πειθαρχημένη και επικοινωνιακή. Κάτι που σε όσους γνώστες λέω ότι είμαι Καρκίνος με ωροσκόπο Αιγόκερω, τους κάνει να συμφωνούν».

Γνωρίζατε ότι ο Ρόναλντ Ρίγκαν έχει συμβουλευτεί αστρολόγο; Ο ρόλος της αστρολογίας στις πολιτικές αποφάσεις, αν και δεν είναι κυρίαρχος, είναι μια μυστική δύναμη. Και φυσικά υφαίνει τη μαγεία της σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μας.

«Από κοινωνιολογικής άποψης η αστρολογία γίνεται πιο hyped όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις εκτός του ελέγχου μας σαν σύνολο. Στη μοντέρνα ιστορία η αστρολογία ήταν της μόδας πολύ το ’70 όταν υπήρχε έντονη η παρουσία του φαντάσματος των πυρηνικών όπλων και έκανε ένα δυνατό comeback το 2020 για παρόμοιους λόγους. Η μόδα και η τέχνη ουσιαστικά είναι μια απάντηση στη φάση που περνάει η κοινωνία, οπότε για να καταλάβουμε την ποπ κουλτούρα πρέπει να δούμε το γενικό σύνολο. Ο Νίτσε είχε πει χαρακτηριστικά “God is dead” και οι υποστηρικτές του λένε ότι σαν μοντέρνες κοινωνίες ψάχνουμε να αντικαταστήσουμε τη θρησκεία με διάφορες νόρμες που έχουν το ritual των θρησκειών, είτε λέγεται καταναλωτισμός είτε σόσιαλ μίντια ή ζώδια».

Φωτογράφος του project είναι η Yana Van Nuffel και μαζί επέλεξαν να «πειράξουν» τις εικόνες με AI, χρησιμοποιώντας το σαν ένα άλλο εργαλείο. Αυτή την περίοδο άλλωστε η δημιουργός του ημερολογίου γράφει μία έκθεση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς το πρόσωπό της έγινε AI’ed χωρίς τη συγκατάθεσή της για μια διαφήμιση ασφαλιστικής. «Εκεί μιλάμε για κενό στη νομοθεσία που δεν με καλύπτει και ένα δυστοπικό παρακλάδι που πιστεύω πως έχει να αντιμετωπίσει κάθε καινούργια τεχνολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην ιστορία του κινηματογράφου, η σκηνή που ένας ηθοποιός σημάδεψε την κάμερα με το όπλο του, με αποτέλεσμα το κοινό που δεν ήταν ακόμα ‘μαθημένο’ στο σινεμά να νομίζει ότι σημάδεψε τους ίδιους κι έφυγαν πανικόβλητοι από την αίθουσα, όπως έγινε και το 1896 με την ταινία των Λουμιέρ που δείχνει ένα τρένο».

Πίσω από τις εντυπωσιακές σελίδες του ημερολογίου, όπου η Νάσια Μάτσα μεταμορφώνεται τόσο με τις δικές της εκπληκτικές ικανότητες – απόρροια σκληρής δουλειάς όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, ο καθένας από εμάς θα βρει τα δικά του στοιχεία να ταυτιστεί. Είτε πιστεύεις είτε όχι στα ζώδια, τα aesthetics, άλλοτε αποκύημα της φαντασίας αλλά και συχνά με μία δόση πραγματικότητας, το Calendar 2024 θα βρει σίγουρα μια θέση στον τοίχο σου. Μαζί με μία ευχή, που όπως λέει η δημιουργός του θα ακουστεί σαν Miss Universe αλά new age: «να σταματήσουν οι γενοκτονίες που γίνονται ταυτόχρονα στην Παλαιστίνη, το Σουδάν, το Κονγκό και την Υεμένη». Δείτε το ως θετική, κοσμική ενέργεια.