ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αθηναΐς Νέγκα: Το soundtrack της ζωής μου

Η εφηβική εμμονή με Nirvana, οι διακοπές με τους Air αλλά και ποιο τραγούδι θα ήθελε να παίξουν στην κηδεία της.

Αυτόν τον καιρό την ακούμε στον Rock FM τα πρωινά και αν έχει λίγη παραπάνω κίνηση, είναι η μόνη που δεν θα σου χαϊδέψει τα αυτιά. Θα σου πει “ΟΚ, τι να κάνεις, θα περιμένεις, αν έχεις φρακάρει και στο ‘Γηροκομείο’, κατέβα να πεις ένα ‘γεια’ στους ηλικιωμένους μέχρι να ξεφρακάρεις, καλό θα κάνεις”. (Το έχει πει όντως)

Θελήσαμε να μάθουμε μερικά πράγματα για τη ζωή της Αθηναΐδας(;) Νέγκα αλλά μέσα από τις μουσικές που την έχουν σημαδέψει, όχι έτσι στο ξεκάρφωτο. Και από ό,τι φάνηκε ακούει πολύ μουσική και από πάντα. Και διαφορετικά είδη. Και μάλλον δεν αντέχει καθόλου το ρεμπέτικο.

Δες όσα είπαμε:

Ποιο ήταν το πρώτο cd που αγόρασες;

Michael Jackson, ‘Τhriller’. Το είχε μια συμμαθήτρια μου στο δημοτικό και έπρεπε να το αποκτήσω.

Ο θάνατος ποιου καλλιτέχνη σε στεναχώρησε περισσότερο και τι έκανες εκείνη τη μέρα;

Cobain. Ήμουν Αμερική, κάποιος μου το είπε  άνοιξα τηλεόραση και μου φάνηκαν πολύ ψυχρές και αποστασιοποιημένες οι αναφορές στις ειδήσεις. Ήταν κάτι δημοσιογράφοι που ούτε ήξεραν για ποιον μιλούσαν.

Το τραγούδι που χόρευες μόνη σου στο δωμάτιο είτε ως παιδί είτε αργότερα ως έφηβη.

Το ‘Αχ Ευλαμπία’, ακόμα μου φτιάχνει το κέφι. Και ως μεγαλύτερη, το ‘Been Caught Stealing’ των Jane’s Addiction, επίσης αστείο.

Ποιος καλλιτέχνης σού θυμίζει την εφηβεία σου;

Ο Vanilla Ice. Τελείωσα σχολείο στην Αγγλία, αγγλικό σχολείο, αυτός ήταν Αμερικανός βέβαια αλλά ήταν τεράστιος σταρ. Οι συμμαθήτριες μου ήταν ερωτευμένες με τον Vanila ice ή τον Paul Gascoigne, μιλάμε για αρχαιότητα!

Από ποιο συγκρότημα είχες περισσότερες αφίσες κολλημένες στο δωμάτιό σου;

Δεν είχα.

Η πρώτη συναυλία που πήγες.

Δύσκολο να θυμηθώ. Θυμάμαι πάντως πως είχα πάει στον James Brown στην Λεωφόρο. Ήταν καλοκαίρι, πρέπει να ήμουν 15. Θυμάμαι πως το απόγευμα είχα πάει να δω την γιαγιά μου, έμενε δίπλα και μετά με μισή καρδιά πήγα και εκεί. Δεν είχα εκτιμήσει την εμπειρία διόλου. Δεν θυμάμαι τίποτα, πέρα από το ότι παραήταν θεατρικός και υπερβολικός για την ανωριμότητα μου. Όλο αυτό το glam, οι χορεύτριες που τον σκέπαζαν με την μπέρτα δεν χωρούσαν σ’ αυτό το καημένο γήπεδο, ήταν από άλλο πλανήτη και εμένα δεν μου άρεσε αυτή η συναυλία που έβλεπα κατά λάθος, μάλλον επειδή κάποιος γονέας είχε θεωρήσει πως ήταν ασφαλής και μας άφησαν να πάμε.

Το τραγούδι που ντρέπεσαι που σου αρέσει.

Μου αρέσουν τόσα πολλά και διαφορετικά που η κατηγορία της ντροπής είναι τεράστια. ‘Watermelon Sugar’ του Harry Styles είναι το τελευταίο.

Ποιας μπάντας έχεις τα περισσότερα cds;

Έχω κρύψει τα cd. Έχω κρατήσει σίγουρα πολλά Air και Nirvana, έχω και πολλά σχετικά βιβλία. Θα έπρεπε να λέω πως είμαι analog τύπος αλλά δεν ξέρω που είναι τα περισσότερα cd μου αν με ρωτήσεις και ας έχω πληρώσει περιουσίες για να τα αποκτήσω. Είναι τέτοια ευλογία το Spotify που ακόμα δεν πιστεύω πως υπάρχει και με κάνει να μισώ την παλιά μου σπατάλη. Μου αρέσει να μην έχω υπάρχοντα.

Ποιο τραγούδι από είδος μουσικής που μισείς είναι το αγαπημένο σου;

“Ήσουνα τι ήσουνα μια παξιμαδοκλέφτρα,
τώρα που σε πήρα εγώ γυρεύεις σούρτα φέρτα.”

Ποιο τραγούδι σου θυμίζει τις πρώτες διακοπές που πήγες μόνη σου και ποιο τις ωραιότερες που έκανες ποτέ.

Δεν θυμάμαι από τις πρώτες. Από τις ωραιότερες ίσως το 1998, 1999. ‘All I need’, από Air.. Tι ωραίο τραγούδι. Αν με ρωτήσεις που ακριβώς είχα πάει, δεν ξέρω. Κάπου στις Κυκλάδες;

Ποιο άλμπουμ σου θυμίζει τα φοιτητικά σου χρόνια;

Nirvana, ‘MTV Unplugged in New York’.

Το τραγούδι που έλεγε η μητέρα σου συχνά και όταν το ακούς στη θυμίζει.

H μαμά μου είναι φάλτσα όπως εγώ, ευτυχώς δεν μου τραγουδούσε. Είχα ένα παιχνίδι από αυτά τα κουρδιστά που δίνουν στα παιδιά για να κοιμηθούν, είχα ζωγραφιές που γύριζαν και έπαιζε -όπως κατάλαβα πολύ αργότερα- μια φανταστική τραγουδάρα των ’70s, το ‘Raindrops keep falling on my head’ του BJ Thomas.

Ο δίσκος που όταν βγήκε δεν σου άρεσε αλλά μετά από χρόνια τον άκουσες ξανά και άλλαξες γνώμη.

Δεν μου συμβαίνει ποτέ, ξέρω αμέσως τι μου αρέσει!

Το τραγούδι που σου θυμίζει τη χειρότερη επαγγελματική σου εμπειρία;

‘You don’t fool me’, Queen. Δούλευα στον ΣKAI και το άκουγα στο discman όταν έμπαινα στον ηλεκτρικό για να γυρίσω σπίτι. Ένιωθα πως δεν θα έβγαζα ποτέ άκρη σ’ αυτό το επάγγελμα, λίγο αργότερα βρήκα άκρη, όλα πήγαν καλά. Το ίδιο νιώθω τώρα, ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα, κάτσε να βάλω το τραγούδι…

Το τραγούδι που σου θυμίζει την πιο σκοτεινή και καταθλιπτική σου περίοδο.

Κυρίως καταθλιπτικές περιόδους ζω. To 2013 ήταν τα προσωπικά μου και τα οικονομικά μου τόσο δραματικά αλλά ευτυχώς υπήρχαν οι Arctic Monkeys και το ‘Do I Wanna Know?’. Άκουγα όλο το άλμπουμ συνέχεια μέχρι που ερωτεύτηκα εξ αιτίας του νομίζω και μετά ανέκαμψα. Πέρασα μια ανάλαφρη London Grammar φάση. Ντρέπομαι όταν το θυμάμαι αν και είναι αξιοπρεπείς. Προτιμώ τα cover τους.

Το τραγούδι που θα ήθελες να παίξουν στην κηδεία σου.

‘Don’t Be That Way’, Ella Fitzgerald.